Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Απρ 2014

 

 

"Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι «κύριοι» Μπαλτάκος και Κασιδιάρης σε μια «φιλική» συζήτηση με παρασκήνιο ιερές εικόνες. Αυτή και μόνο η εικόνα μας κάνει να ανατριχιάζουμε. Και για το φιλικό ύφος μεταξύ τους, αλλά και για τα όσα λένε. Πώς είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης να τα λέει «φιλικά» με κάποιον που έχει κατηγορηθεί για νεοναζιστική πρακτική και ιδέες, το κόμμα του οποίου αντιμετωπίζεται από τη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση; Πώς είναι δυνατόν να συζητάει μαζί του θέματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της ίδιας της ποινικής υπόθεσης; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να απολύσει αμέσως τον κ Μπαλτάκο. Αυτό δεν αρκεί όμως. Πλέον πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του δημοκρατικού και πολιτικού συστήματος ώστε να έχουμε πράγματι κράτος δικαίου, ουσιαστική και συμμετοχική δημοκρατία, προστασία της δημοκρατίας από τις παρεμβάσεις των κομματαρχών αλλά και τις απειλές των εχθρών της», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και του νέου πολιτικού φορέα «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία».

 

«Ο κυνισμός του κ. Μπαλτάκου μπορεί να προκαλεί σε κάποιους έκπληξη, όπως και τα όσα λέει απευθυνόμενος σε κάποιον που βαρύνεται με κατηγορίες που σχετίζονται με τον μισό ποινικό κώδικα. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι ότι η δημοκρατία μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Και οι πολίτες οφείλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να τη διευρύνουν, όχι να την αφήσουν στα νύχια τυχοδιωχτών, νεοναζί και εγκληματιών. Η δημοκρατία δεν είναι ένα παγιωμένο σύστημα, αλλά μπορεί να ευτελιστεί ή να αναβαθμιστεί ανάλογα με την κουλτούρα που επικρατεί στην κοινωνία καθώς και την ποιότητα του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η οργή μπορεί να τυφλώσει και οι βιαστές της δημοκρατίας να θεωρηθούν ήρωες και τσάμπα μάγκες.

 

Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν περίσσευε. Αντιθέτως, αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ακόμα και την περίοδο που δεν είχαμε χούντα ή εμφύλιο. Σήμερα οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι η πολύ δημοκρατία μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Αλλά συνέβη ακριβώς το ανάποδο. Η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση των αποφάσεων είχε υποκατασταθεί από το πελατειακό και κομματικό σύστημα για πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια πλήρως λειτουργούσα δημοκρατία, να μην έχουμε ένα κράτος δικαίου και ισονομίας. Ο κ. Μπαλτάκος, ως καλό γνώστης των καταστάσεων το επιβεβαιώνει.

 

Πολλοί είναι οι εχθροί της δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων και τύποι σαν τον Η. Κασιδιάρη. Που πολύ προκλητικά προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όταν το κόμμα του έχει αποδείξει ότι μισεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Όπως προκύπτει από το βίντεο, είναι έκδηλη η κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και αγαστή η συνεργασία των δύο κομμάτων, Ν. Δ. και Χρυσής Αυγής, άγνωστο σε πόσα «θέματα», αν κρίνουμε από την άνεση τον ομιλούντων που παραπέμπει περισσότερο σε εσωκομματική συζήτηση. Επιβεβαιώνονται, όμως, και οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ανέχθηκε για πολύ καιρό τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, τις εγκληματικές πράξεις, στο όνομα μικρο-κομματικών υπολογισμών.

 

Τα ερωτήματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Θέλουμε μια κυβέρνηση, που μάλιστα έχει σήμερα και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να παίζει παιχνίδια με το δήθεν «αντισυστημικό» νεοναζιστικό κόμμα; Θέλουμε κι άλλη επιβεβαίωση για τις πολλαπλές ευθύνες σε σχέση με όσους άφησαν να οπλιστεί το χέρι που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και άγνωστο αριθμό άλλων συνανθρώπων μας; Θέλουμε μια κυβέρνηση που "αξιοποιεί" τα «τάγματα εφόδου» άλλοτε κλείνοντας τα μάτια και άλλοτε χρησιμοποιώντας τα ως φόβητρο, εξοικειώνοντας την κοινωνία με την βία και το μίσος;

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου