Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 21 Μάι 2016
Ευλόγησε και την «Αλληλεγγύη»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

 SIEMENS: ΔΩΡΕΕΣ ΜΙΧ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜ. ΦΟΥΡΛΕΜΑΔΗ

«Στενές επαφές» του μίστερ Siemens Ελλάς Μιχ. Χριστοφοράκου με την ηγετική ομάδα της Εκκλησίας επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αποκαλύπτουν έγγραφα της δικογραφίας αλλά και πηγές της Εκκλησίας που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

 

Παρών ο Κυρ. Μητσοτάκης στην παρασημοφόρηση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Siemens Γερμανίας Χάινριχ Φον Πίρερ Παρών ο Κυρ. Μητσοτάκης στην παρασημοφόρηση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Siemens Γερμανίας Χάινριχ Φον Πίρερ Στο περίφημο πλέον ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας και συγκεκριμένα κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο 2004 καταγράφονται τουλάχιστον έξι επαφές του Μιχ. Χριστοφοράκου με τον πρώην επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», Δημ. Φουρλεμάδη.

 

Τη σχέση εμπιστοσύνης, που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανδρών, αποδεικνύουν όχι μόνο οι συχνές εγγραφές του ημερολογίου αλλά και η «δωρεά» που έκανε ο κ. Χριστοφοράκος στην «Αλληλεγγύη» και καταγράφεται και στα αρχεία της οργάνωσης. Στις 22 Απριλίου 2004 υπάρχει η σημείωση: «κυρία Β..., γραφείο Φουρλεμάδη -κλειστό κύκλωμα, με κάμερες, θα στείλει κάποιον...».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.» πράγματι χορηγήθηκαν δωρεάν μηχανήματα για κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το οποίο εγκαταστάθηκε στη μονάδα ψυχικής υγείας της οργάνωσης. Την ίδια περίοδο αγοράστηκε από τη Siemens και άλλο παρόμοιο κύκλωμα, το οποίο εγκαταστάθηκε στη μονάδα κακοποιημένων γυναικών και ακόμα δεν έχει εξοφληθεί. Γι' αυτό το λόγο έχει υποβληθεί και αγωγή από τη γερμανική εταιρεία εναντίον της οργάνωσης της Εκκλησίας.

 

Το δεύτερο στοιχείο, που αποδεικνύει επίσης την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών, είναι η από τα τέλη Απριλίου προετοιμασία της παρασημοφόρησης του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Γερμανίας Χάινριχ φον Πίρερ από τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση δεν είναι μόνο η παρουσία και πολιτικών σε αυτή την τελετή, που έγινε στις 21 Αυγούστου του 2004. Από τις 27 Απριλίου 2004 κανονίζεται συνάντηση (πάντα) του Δ. Φουρλεμάδη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, με θέμα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «...εβδομάδα-συνάντηση, παρασημοφόρηση...».

 

Η εκδήλωση οργανώθηκε λίγους μήνες αργότερα. Σε αυτή, όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες της εποχής, παραβρέθηκαν τόσο οι πρωταγωνιστές, Φον Πίρερ, Χριστοφοράκος, Χριστόδουλος αλλά και ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέεβα, αλλά και ο τότε υφυπουργός Θ. Νάκος.

 

Η βράβευση του τότε ιχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας δεν ήταν μια απλή εκδήλωση. Ο Φον Πίρερ, επί εποχής του οποίου έσκασε το πολύκροτο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία, που ζημίωσε την εταιρεία με 1,5 δισ. ευρώ από τις μίζες που πληρώθηκαν σε διάφορα κράτη, έχει διατελέσει και σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ.

 

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων του σκανδάλου, μετά το 2006, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, στις 25 Απριλίου του 2007. Το Δεκέμβριο του 2009 του επιβλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει προσφυγή του πρώην εργοδότη του εναντίον του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.», όταν το 2006 ήρθαν και στη χώρα μας οι ελεγκτές της Debevoise and Plimpton, της αμερικανικής εταιρείας που αποκάλυψε και το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου, ρωτούσαν επιμόνως τότε τα στελέχη της Siemens Ελλάς και αργότερα κατηγορούμενου Μαυρίδη και Χριστοφοράκο, για το ρόλο του Φον Πίρερ στις μίζες και γενικότερα στην πορεία του «μαύρου» χρήματος προς τη χώρα μας. Δεν πήραν, όμως, ποτέ ξεκάθαρες απαντήσεις.

 

Σήμερα, με την αποκάλυψη αυτή της «Κ.Ε.», φαίνεται ότι στις σχέσεις του Μιχ. Χριστοφοράκου με τους πολιτικούς υπήρχε και τρίτος πόλος, με ισχυρούς παράγοντες της Εκκλησίας. Μέρος, λοιπόν, των χορηγιών του επικεφαλής της Siemens Ελλάς κατέληξε, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα και από το ρεπορτάζ και προς οργανώσεις της Εκκλησίας, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω δωρεές.

πηγη :http://www.enet.gr

Έντυπη Έκδοση

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου