Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Ιαν 2022
Δίνουν 400.000 ευρώ για μνημείο
Κλίκ για μεγέθυνση
Σχέδια για το άγαλμα «Ελευθερία» (δεξιά) και το «Μνημείο Φιλελληνισμού» που περιλαμβάνονται στην εισήγηση για τη δαπάνη που προωθούν ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης (πάνω αριστερά) και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη (κάτω αριστερά)
24.01.2022, 14:56
 
 


Η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, ένα όργανο όπου η διοίκηση Πατούλη έχει πλειοψηφία κατά τα πρότυπα του «νόμου Θεοδωρικάκου» και όχι με βάση την απλή αναλογική, εισηγήθηκε την έγκριση δαπάνης 400.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη δημιουργία ενός «Μνημείου Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» στο Πεδίον του Αρεως ● Εντονες οι αντιδράσεις από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που μιλούν «για ορατά μεροληπτικές αποφάσεις, προκειμένου να ευνοηθούν κάποιοι» ● Η πρόεδρος της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη εισηγήθηκε τη δαπάνη ισχυριζόμενη ότι και ο Χαρίλαος Τρικούπης οραματιζόταν αντίστοιχο μνημείο για τα 100 χρόνια του εορτασμού της παλιγγενεσίας, ασχέτως εάν... είχε αποβιώσει 25 χρόνια πριν από τη συμπλήρωσή τους!

Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για ένα άγαλμα σκοπεύει να δαπανήσει σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης η περιφερειακή αρχή του Γιώργου Πατούλη, επικαλούμενη το… όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, του πρωθυπουργού στον οποίο αποδίδεται η φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, όχι μόνο για το υψηλό κόστος, αλλά και για τον τρόπο που επιδιώκεται να εγκριθούν οι δαπάνες, συγκεκριμένα μέσω μιας Επιτροπής στην οποία η περιφερειακή διοίκηση έχει πλασματική πλειοψηφία και «το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις ορατά μεροληπτικές, προκειμένου να ευνοηθούν κάποιοι», όπως καταγγέλθηκε σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο.

Πρόκειται για την Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, ένα όργανο που συνέστησε πέρυσι η περιφερειακή αρχή και στην οποία μεταβίβασε αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου. Σε αντίθεση με το συμβούλιο, όπου οι έδρες έχουν κατανεμηθεί με βάση την απλή αναλογική, στην Επιτροπή η περιφερειακή αρχή Πατούλη έχει πλειοψηφία 3/5, κατά τις προβλέψεις του «νόμου Θεοδωρικάκου».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, η πρόεδρος της Επιτροπής –και αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού–, Μαίρη Βιδάλη, εισηγήθηκε την έγκριση δαπάνης 400.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη δημιουργία ενός «Μνημείου Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» στο Πεδίον του Αρεως.

Το μνημείο αποτελείται από ένα μπρούτζινο άγαλμα της «Ελευθερίας» ύψους 4 μέτρων, τοποθετημένο σε μια μαρμάρινη στήλη ύψους 5 μέτρων, η οποία θα έχει πλευρικά τα μπρούτζινα αγάλματα διάφορων μορφών (του Ηρακλή, του Προμηθέα, του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Κολοκοτρώνη, του λόρδου Βύρωνα, του Ελ. Βενιζέλου κ.ά.). Τα γλυπτά κοστολογούνται με 260.000 ευρώ και η διαμόρφωση του χώρου (η μαρμάρινη στήλη, 3 μαρμάρινα τοιχία, μαρμάρινο δάπεδο και σκαλοπάτια) κοστολογούνται με 130.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 390.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, σύμφωνα με συνοδευτικό έγγραφο της εισήγησης της κ. Βιδάλη που έχει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2020. Το έγγραφο αυτό επικαλούνταν τον (περσινό πλέον) εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στην προ ημερών εισήγησή της η αντιπεριφερειάρχης πρότεινε τη δαπάνη επικαλούμενη «…το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, που στα 100 χρόνια του Εορτασμού της παλιγγενεσίας στο ίδιο σημείο επιθυμούσε την κατασκευή ανάλογου αγάλματος…». Αλλά το άγαλμα που επιθυμούσε ο πρωθυπουργός του 19ου αιώνα «δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε λόγο (sic) των οικονομικών προβλημάτων της εποχής του», ενημερώνει η κ. Βιδάλη…

Ολα αυτά, παρότι ο Χαρίλαος Τρικούπης απεβίωσε... 25 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (30 Μαρτίου 1896).

Σύμφωνα με την εισήγηση, αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Πατούλη η πρόταση για το εν λόγω μνημείο, που θα είναι το έργο «Ελευθερία» του γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή. Ο υπολογισμός του κόστους κατασκευής (400.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ) αποδίδεται στον καλλιτέχνη, σύμφωνα με το εισηγητικό έγγραφο που αναφέρει ότι οι δαπάνες θα καλυφθούν από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και προορίζονται «για αμοιβή του καλλιτέχνη καθώς και της κατασκευαστικής εταιρείας που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου, κατόπιν επιλογής της με τις νόμιμες διαδικασίες».

Η έγκριση της δαπάνης εκκρεμεί. Η συνεδρίαση της Επιτροπής αναβλήθηκε, καθώς η περιφερειακή αρχή κλήθηκε να επανασυστήσει το συγκεκριμένο όργανο –στο πλαίσιο των δημαιρεσιών που έλαβαν χώρα σε όλους τους ΟΤΑ στις αρχές του έτους– προκειμένου να μην εγερθεί ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεών του. Η επανασύσταση της Επιτροπής αποφασίστηκε –κατά πλειοψηφία– στο περιφερειακό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, όπου η κ. Βιδάλη, απαντώντας σε καταγγελία του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Σγουρού, Δ. Κατσικάρη, ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση για το άγαλμα «θα περάσει από την δική μας επιτροπή».

Νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση η σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής» Ελένη Βασιλοπούλου είχε τονίσει ότι η πλειοψηφία που έχει η περιφερειακή αρχή Πατούλη στην Επιτροπή Πολιτισμού «δίνει το δικαίωμα να παίρνονται αποφάσεις ορατά μεροληπτικές, προκειμένου να ευνοηθούν κάποια σωματεία, κάποιοι φορείς, κάποιοι καλλιτέχνες, κάποιοι δήμοι, να γίνεται ένα “πάρτυ”; να το βάλω σε εισαγωγικά. Αποσύρθηκαν βέβαια αυτό το διάστημα κάποιες κραυγαλέες προτάσεις, τελευταία στιγμή, υπό το βάρος μιας άμεσης καταγγελίας», συμπλήρωσε η αντιπολιτευόμενη σύμβουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού αναμένεται εντός της εβδομάδας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου