Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

*

Μειώνονται σημαντικά οι επιδοτήσεις σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Στον καθιερωμένο ετήσιο διαγωνισμό επιδότησης πλοίων που «πιάνουν» άγονη γραμμή πανελλαδικά και τοπικά, όπως συμβαίνει κυρίως με τα δύο εκ των τριών άγονών νησιών απέναντι από την Κέρκυρα που είναι η Ερεικούσα και οι Οθωνοί, ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.

Αυτό τονίζεται από τον ΗΑΤΤΑ, που ως εκπρόσωπος του κλάδου των τουριστικών γραφείων, είναι έτοιμος να συμβάλει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου «ή ακτοπλοΐα να αποτελέσει μοχλό για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας η οποία διαθέτει μοναδικά νησιωτικά συμπλέγμάτα».

Με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, σημειώνούμε ότι πρόεδρος στον ΗΑΤΤΑ είναι ο κ. Γ. Τελώνης, ο οποίος σταθερά αυτή την εποχή συνεχίζει να δρα ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής και ποιοτική διασύνδεση των νησιών μας, όπως μας είπε. Παράλληλα δε να υπάρξει η ελάφρυνση του κόστους του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου με την κατάργηση κρατήσεων υπέρ τρίτων. Για να δούμε. Για την ώρα κρατάμε πάντως την άποψη σοβαρού τουριστικού πράκτορα, ο οποίος τόνιζε από λίγες ημέρες ότι στις Ακτές της Δαλματίας και ευρύτερα πέριξ της περιοχής του Σπολέτο, ακόμα και τα ταχύπλοα φεριμπότ έχουν κατεβάσει τις τιμές των εισιτηρίων. Εμείς εδώ στην Ελλάδα αντιθέτως για να πάμε στη Σύρο με ταχύπλοο πρέπει να καταβάλουμε 50 ευρώ!

*

Λαχτάρισαν την Δευτέρα 30 Αυγούστου, γύρω στις 5 το απόγευμα, οι κάτοικοι της περιοχής Βούντενης στην Πάτρα, περίπου πέντε χιλιόμετρα από την πόλη από τις φλόγες που λίγο ήθελαν να φθάσουν και σπίτια, έστω κι αν εκδηλώθηκε σε πλαγιά της παρακείμενης χαράδρας. Ωστόσο σε σχέσή με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπήρξε καθυστέρηση και εκνευρισμός. Δικαιολογημένος το δεχόμαστε από τους αξιωματικούς καθώς η επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πρωτεύουσα είχε το προβάδισμα, για τις κινήσεις των δύο ελικοπτέρων ERICSON, όπως η συνεχής επικοινωνία με τον περιφερειακό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εδρεύει στην Πάτρα Παναγιώτη Μπονάτσο, που έσπευσε στην περιοχή της Βούντενης από την πρώτη στιγμή.

 

*

Έπειτα η συγκεκριμένη Υπηρεσία της Πυροσβεστικής της Πάτρας εδώ και ένα δίμηνο μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη - Μ. Χρυσοχοΐδη έχει στραμμένα περισσότερο θαρρούμε τα φώτα της δημοσιότητας πάνωθέν της, σε σχέση με τις άλλες της Πελοποννήσου Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλα τα τμήματα της Π.Υ. σχεδόν πανελλαδικά και όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά μαζί με τον εναέριο στόλο, και στην μεγάλη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 5 το απόγευμα, της τελευταίας ημέρας τού Αυγουστου στην περιοχή Αγριλιά και στην κατοικημένη ζώνη της φωτίζοντας το Μεσολόγγι σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Τα «πάνω κάτω» ήρθαν και με αυτή την φωτιά που έκαψε συνολικά 600 στρέμματα, εκ των οποίων 300 δασικής και άλλα 300 χορτολιβαδικής έκτασης, όπως ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ο κ. Δημήτρης Φιλιππάτος νομαρχιακός σύμβουλος και υπεύθυνος του Συντονιστικού της Νομαρχίας, λίγο πριν αφήσει την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας. Ένας καθ' όλα υπεύθυνος πολιτειακός εκπρόσωπος, που ρίχνεται και ο ίδιος στη μάχη κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. σε αντίθεση με άλλους νομαρχιακούς συμβούλους που ποντάρουν «τη μάχη της δημοσιότητας». Όχι θα κάτσουν να σκάσουν!

• Γιατί μόνο ένας άνθρωπος που με υπευθυνότητα αντιμετωπίζει τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπως η πλειοψηφία των συμβούλων, σίγουρα κάποιοι δημοσιογράφοι και κυρίως οι κάτοικοι του Καστελόκαμπου, το λίγο λιγότερο, έσκασαν με ην συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου που αφορούσε την έγκριση Μελέτης Περιβαλοντικών Επιπτώσεων για την αναδιάταξη των υφιστάμενων δικτύων των 150ΚV και την εγκατάσταση των ΚΥΤ (Κέντρων Υψηλών Τάσεων της ΔΕΗ) στις περιοχές των Δήμων Πατρών Ρίου και Μεσσάτιδος, εκτός της γραμμής των 150 ΚV Κορίνθου - Πατρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής τη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των κατοίκων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις επιπόλαιες αναφορές της ΔΕΗ, τονίζοντας τις μελέτες των γιατρών που κάνουν λόγο για αύξηση των νεοπλασιών που παρατηρούνται στους κατοίκους όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των σχημάτων της Νομαρχίας- όλοι ανεξαιρέτως ανοιχτά μίλησαν για τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με τα σχέδια της εταιρείας που έχει περάσει στο χρηματιστήριό και δεν έστειλε ούτε τον εκπρόσωπό της στο υπέρτατο θεσμό λαϊκής έκφρασης όπως είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Για το θέμα που χρονολογείται, ως προς τους αγώνες των κατοίκων όλων σχεδόν των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Πάτρας και της πέριξ αυτής ζώνης με τις περιοχές Βελβίτσι και Μπάλα, εδώ και επτά τουλάχιστον χρόνια, σίγουρα θα πρέπει να ανασηκώσουν τα μανίκια, οι θιασώτες του «Καλλικράτη» σχολίασε νομαρχιακός σύμβουλος της ήσσονος αντιπολίτευσης, αργά το βράδυ, γύρω στις 10 και ενώ συνεχιζόταν η θυελλώδης συνεδρίαση, που ανέδειξε για πολλοστή φορά αντικρουόμενα συμφέροντα, πέρα από την απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική τη ΔΕΗ, που επίσης σχολιάστηκε από τους εκπροσώπους των νομαρχιακών παρατάξεων αριστερών και μη.

Ο Β’ κύκλος εκδηλώσεων Ξαναδιαβάζοντας... Συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα συνεχίζεται το Σεπτέμβριο. Το αφιέρωμα στο συγγραφέα της «Καγκελόπορτας» Ανδρέα Φραγκιά, στο χώρο του Πολύεδρου, από τα πλέον αξιοσημείωτα. Για τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Κώστας Καραγιαννόπουλος, Ανδρέας Λάζαρης κάι Γιάννης Παππάς.

 

Χρυσή Κοσμάτου

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου