Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Το ασφαλιστικό καίει...

 

Μεγάλες αλήθειες έρχονται αυτές τις μέρες στο φως για τη σπατάλη των πόρων του κράτους, από τη μεταπολίτευση ιδίως κι έπειτα. Όχι πως δεν τη γνωρίζαμε αλλά καταντά παρωδία να μιλάμε για συντάξεις πείνας των συνταξιούχων του ΙΚΑ και το κράτος να πληρώνει 37εκτομ. ευρώ το χρόνο για ενοικίαση κτιρίων του ιστορικού Ιδρύματος, που άμεσα... αναμένεται να επιφέρει «ισότητα» μεταξύ των Ελλήνων.

 

***

Την «εξίσωση» (επί χάρτου για την ώρα μέσω του επίμαχου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου) όλων των πολιτών, που θα καταθέσει που θα υπάγονται στο ΙΚΑ, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας βάφτισε τομή. Δεν φαίνεται όμως να συμμερίζεται γενικώς και ειδικώς αυτόν το χαρακτηρισμό - πλην των συνδικαλιστών - εργαζομένων που βρίσκονται επί ποδός - και έγκριτοι εργατολόγοι.

Έναν απ αυτούς τους κορυφαίους της χώρας, είναι ο επικεφαλής στο Ινστιτούτο εργασίας της ΓΕΣΕΕ - ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Σάββας Ρομπόλης, στις εκατοντάδες διαλέξεις που δίνει εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα κατά την διπλή κάθοδο του στην Πάτρα, καλεσμένος (μέσα σε διάστημα 10 ημερών του Ιουνίου) αρχικά του προεδρείου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου αλλά και της Πρυτανικής Αρχής, Κοσμητείας της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης, μίλησε για «σχεδιασμένο σκλαβοπάζαρο σύγχρονο με θύματα τους νέο-εισερχόμενους στο χώρο εργασίας, που χωρίς καμιά σύμβαση έργου θα πριμοδοτούν το κράτος σε ποσοστό 80%, διασφαλίζοντας μια δραματικά οριακή - και υποθηκευμένη - λόγω χρέους «διαβίωση».

Το πιο ανησυχητικό, όπως ανέφερε ο κύριος Ρομπόλης, είναι ότι περνάμε σταδιακά σε νέο status quo, μέσω του οποίου το κοινωνικό αγαθό της εργασίας υποβαθμίζεται και μεταφράζεται σε κατίσχυση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, που αποβλέπει απλά και ψυχρά στη συγκέντρωση κεφαλαίων και όχι στην κατανάλωση αγαθών μέσω της κλασικής παραγωγικής διαδικασίας.

 

***

Πάντως την «ανατομία» της πιο απάνθρωπης εκδοχής του καπιταλισμού, φαίνεται ότι επιθυμούν να γνωρίζουν όλο και περισσότεροι νεοέλληνες, αν κρίνει κανείς από τη βροχή αιτημάτων για ανάλογες διαλέξεις των σωματείων προς το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΕΣΕΕ.

Μόνο που πρέπει οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, όταν συναντώνται με άτομα όπως ο κ. Ρομπόλης, ή όταν επικαλούνται την ιδιότητα του συνδικαλιστή του εκπροσώπου να μην υποβάλουν ερωτήματα του στυλ : «Εγώ ξέρετε έχω 9.500 ένσημα... Πότε βγαίνω στη σύνταξη; Όχι τίποτα άλλο αλλά για να μη χαίρονται όσοι αβασάνιστα -εδώ που τα λέμε - υποστηρίζουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πάει περίπατο...

Εμείς πάλι τελευταία διαπιστώνουμε - μέσω του ρεπορτάζ - το αντίθετο, πέραν των μεμονωμένων περιστατικών.

 

***

Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν χάνει ευκαιρία να μιλά για το «μεγάλο ασθενή» πού είναι το κράτος, στο οποίο τίθεται τάξη μέσα στα δοσμένα χρονικά όρια του μνημονίου. Η εμφάνιση του κ. Παπανδρέου λίγο πριν ανοίξει η συζήτηση επί του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου στη βουλή και οι πολλές του συνεντεύξεις στα ξένα κυρίως Μέσα Ενημέρωσης, κερδίζουν τη μάχη εντυπώσεων στις τάξεις των παλαιμάχων του ΠΑΣΟΚ, έχουν όμως οδηγήσει και στον εντονότερο διαχωρισμό των λιγοστών παραδοσιακών καφενείων της Πάτρας σε «πράσινα» και «κόκκινα» με τους έντονα αντιπαρατιθέμενους κόκκινους που μιλούν για υποτακτικότητα απέναντι στον Όλι Ρεν και τρομολάγνους υπουργούς.

 

***

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είναι επιφορτισμένη το δίχως άλλο με έργο σοβαρό, ενώ σπάνια συνεδριάζει σε κλίμα ηρεμίας. Σε σχέση με το επίμαχο θέμα των εργασιακών σχέσεων, αυτό το κλίμα πριν λίγες μέρες ανατράπηκε, ιδιαίτερα κατά την αναφορά στα επίμαχα άρθρα 73 - 76. Επ' αυτών των άρθρων ο κ. Γιώργος Μαυρίκος βουλευτής του ΚΚΕ άσκησε δριμεία κριτική , αναφέροντας ότι «μέσω των τριών αυτών άρθρων επιτελείται βαθιά αντεργατική δομή, καθώς απροκάλυπτα ένα μεγάλο μέρος της υπεραξίας των εργαζομένων θα καρπούται και με βούλα πλέον το κεφάλαιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχαήλ Κριτσωτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δια των άρθρων 73 - 74 καταργείται το δικαίωμα των εργαζομένων στη μονομερή διαιτησία, μειώνεται επίσης γενικώς η διαπραγματευτική ισχύς των συνδικάτων». Τέλος για το άρθρο 75 κάθε τόσο από τα δυο κόμματα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ - δια των εκπροσώπων τους- με έμφαση τονίστηκε ότι «γίνεται επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των μισθωτών ενώ θα υπάρξει ασυδοσία στις απολύσεις...».

 

***

Και καλά όταν μιλούν οι εθνικοί αντιπρόσωποι από τα δυο κόμματα της Αριστεράς, είμαστε συνηθισμένοι να μην παρίστανται οι κυβερνητικοί βουλευτές. Να μην παρίστανται όμως κι όταν μιλούν οι συνάδελφοί τους, όπως συνέβη με τις επισημάνσεις, του κ. Κουρουμπλή, έ, χτυπάει άσχημα. Εκτός κι αν είναι ήσσονος σημασίας για κάποιους ιθύνοντες, η εκ των έσω κριτική πολλών κυβερνητικών βουλευτών, όπως και του κ. Κουρουμπλή που ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ανέφερε ότι «αν είχε εγκαίρως καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή - κυρίως του κεφαλαίου - που προσεγγίζει τα 8 δις ευρώ, ίσως να είχαν διασωθεί οι 13ος και 14ος μισθοί, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον Ελληνικό λαό».

Πολλά προβλήματα και κυρίως έλλειμμα ενημέρωσης της κυβέρνησης στα προβλήματα των ΑΜΕΑ επισημάνθηκαν, από το γνωστό πάλαι ποτέ - για τη δράση του στο Υπουργείο Υγείας και άξιο βουλευτή της Αιτωλοακαρνανίας κ. Π. Κουρουμπλή.

 

***

Κεσάτια στην αγορά μετά την η αύξηση ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου ενώ τα μπάνια του λαού του πολύπαθου φαίνονται ήδη αλμυρά και χωρίς τη θάλαττα.

Η καμπάνα εν τω μεταξύ του ΕΟΤ - καίτοι έχει αρχίσει σε επίπεδο διεθνές μέσω των αρμοδίων αξιωματούχων - μάλλον αποδίδει βραδέως.

Παρ' όλα αυτά, Αθήνα, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία είναι σταθεροί στόχοι των τουριστών που έχουν περισσότερο ψυχολογία ταξιδιώτη. Πρόσφατα παθιασμένος, Γερμανός μιλούσε για όνειρο ζωής, αναφερόμενος στην επίσκεψη Δελφών - Αρχαίας Ολυμπίας.

Τώρα αν έφτασε μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης και το βρήκε κλειστό με πανό του ΠΑΜΕ απ' έξω, αδυνατούμε να σας πούμε.

Νομίζουμε όμως ότι πρέπει να μην κάνουμε πίσω όταν υποστηρίζουμε τη νέα ταυτότητα της χώρας μας με τα θετικά και αρνητικά της και τα τρέχοντα προβλήματά της.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μας εμψύχωσε με το λόγο της η πρύτανης των πρυτάνεων των γαλλικών πανεπιστημίων κυρία Γλύκατζη Αρβελέρ, που ήρθε πριν λίγες ημέρες στην Πάτρα και μίλησε για την πολιτιστική αξία της ανάγνωσης και του βιβλίου γενικότερα, τιμώντας τις εκδηλώσεις του Δήμου Πατρέων για τα 100 χρόνια λειτουργίας φέτος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης.

 

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου