Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

 

 

Δύσκολο Πάσχα και ακόμη δυσκολότερη η αυτογνωσία των Ελλήνων κάθε τέτοια εποχή, πολύ περισσότερο φέτος πού με τα σούρτα - φέρτα των αξιωματούχων του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που ήρθαν να μας βοηθήσουν ντε να δανειστούμε, χάνουμε και την αίσθηση της άνοιξης, τη μυροβόλα αίσθηση του Απριλίου, που υποτίθεται ότι έρχεται να θριαμβεύσει με το άνοιγμα των ψυχών μας, βάσει και της ετυμολογίας τη λέξης, Απρίλης και μη λησμονούμε ότι προέρχεται από το λατινικό aprire = ανοίγω! Πως όμως να ανοίξει η ψυχή μας όταν δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε καν ότι ένα παιδικό κορμί διαμελίστηκε, εξανεμίστηκε, την ώρα που έψαχνε σε κάποιο σκουπιδοτενεκέ υλικό προς βρώση ή πώληση; Και φυσικά αναφέρομαι στο νεαρό Αφγανό ρακοσυλλέκτη, που τράβηξε «λαχνό» μαζί με την αδελφή του, που κινδυνεύει να μη ξαναδεί τον ήλιο, τα ρόδα τα Απριλιάτικα και τις φυσικές καλλονές της χώρας μας. Τα παιδιά αυτά όπως και κάθε ξένος για την ώρα βλέπε ένα βουνό από σκουπίδια και ακούει μόνο υποσχέσεις. Κι όμως κάτι ράγισε μέσα μας. Ακόμη και οι στατικές κινήσεις των πολιτικών έγιναν λίγο πιο ανθρώπινες, την ίδια ώρα που ο πατέρας των δύο παιδιών, ζητά δικαιοσύνη; Λέτε να τη βρει; Κι αν ναι, θα ξαναφέρει πίσω τον γιο του; Θα μπορέσει να δει να στέκεται στα πόδια της η θυγατέρα του;

 

***

Ανείπωτη θλίψη για το 11χρονο Πατρινόπουλο τον Κώστα Ξυράφα, ο οποίος το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, κηδεύτηκε από το Α’ κοιμητήριο των Αγγέλων της Πάτρας, μέσα σε κλίμα βαθύτατης οδύνης. Τραγικές φιγούρες, οι οικείοι του και οι λοιποί συγγενείς αλλά και οι συμμαθητές του μικρού Κωνσταντίνου, που φοιτούσε στην Ε’ τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας. Ήταν γιος του υπαλλήλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Γιώργου Ξυράφα καί της Ντόρας Κόκκαλη, θυγατέρας του γνωστού συμβολαιογράφου Παναγιώτη Κόκκαλη, έφυγε από την ζωή αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης σκορπώντας απέραντη θλίψη σε όλους τους Πατρινούς κυρίως στους συμμαθητές του και τους φίλους του, που υποσχέθηκαν σε κάθε τόνο να κρατήσουν αιώνια τη μνήμη του. Να του ευχηθούμε κι εμείς «καλό ταξίδι», όπως τόσοι έγκριτοι συμπολίτες και κυρίως ο γνωστός καθηγητής συγγραφέας θεολόγος Σωκράτης Νίκας, μιλώντας στη ΕΡΑ Πάτρας και την ειδησεογραφική ζώνη «Πολύ-πολιτισμικά»

***

Αγώνας στη μνήμη του Δημήτρη Τσίγκα

Φιλικός αγώνας μεταξύ Αυτοδιοικητικών και των παλαιμάχων του Δήμου Παραλίας διεξήχθη στις 2 το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής στο γήπεδο της Δόξας Παραλίας στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Δημάρχου Παραλίας Δημήτρη Τσίγκα αλλά και εκπαιδευτικού. Η απόφαση για τη διεξαγωγή του αγώνα, ελήφθη κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης μετά από πρόταση του Προέδρου Κωνσταντίνου Τουργιανά. Δήμαρχοι του Νομού Αχαΐας, δημοτικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι, έδωσαν το παρών γιο να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο έναν άνθρωπο που πρόσφερε πολλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Παραλίας.

***

Επαναπροσδιορισμός της παραλιακής ζώνης της Πάτρας

Για επαναπροσδιορισμό της χερσαίας παραλιακής ζώνης της Πάτρας έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με το Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα,

Σύμφωνα με την κα Κατσέλη, παράλληλα με τη λειτουργία του νέου Λιμανιού, το οποίο θα παραχωρηθεί στον Ο.Λ.ΠΑ., προσωρινά ο Οργανισμός του Λιμανιού της Πάτρας, θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τις εγκαταστάσεις από την οδό Κολοκοτρώνη, Αράτου μέχρι και την οδό Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του λιμανιού.

Όταν Θα λειτουργήσει πλήρως το νέο λιμάνι το τμήμα αυτό της •παλιάς Λιμενικής ζώνης θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Φούρας δηλώνει ικανοποιημένος γι' αυτές τις ανακοινώσεις της υπουργού Οικονομίας και υποστηρίζει ότι, «ο λαός της περιοχής θα του δώσει τη δυνατότητα να είναι Δήμαρχος και την επόμενη τετραετία, ώστε να δει τελειοποιημένο αυτό το μεγάλο όραμα».

***

Δεν έλειψαν τα σχόλια και της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του

ΠΑΣΟΚ. που εξέφρασε την ικανοποίησή της στους εκπροσώπόυς

των Μ Μ Ε. για την απόφαση της κας Κατσέλη, με την οποία όπως τονίζεται, «το θαλάσσιο μέτώπο της Πάτρας απελευθερώνεται και αποδίδεται οριστικά στους δημότες της πόλης».

***

Ωστόσο η ΝΟΔΕ Αχαΐας της Ν.Δ. με απόφασή της στις 31 Μαρτίου της, τονίζει ότι ο Δήμαρχος Ανδρέας Φούρας παραποιεί τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας και τον κατηγορεί για «επικοινωνιακό τρικ προκειμένου να εξασφαλίσει το χρίσμα και να αποφύγει την κατακραυγή των δημοτών στο πρόσωπό του, από την «ανυπαρξία έργου».

***

Σε επίπεδο Δημοτικών Παρατάξεων αρχικά

ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας Ευάγγελος Φλωράτος χαρακτήρισε αρχικά θετική αυτή την εξέλιξη, κάλεσε όμως όλους να δώσουν προσοχή στο θέμα της διαχείρισης του χώρου και της ανάπλασής του.

***

Ο επικεφαλής της Παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» Γιάννης Δημαράς δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό της δημοτικής αρχής και ανέφερε πως αυτή η παραχώρηση ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που θα ολοκληρώνονταν το νέο Λιμάνι σύμφωνα με τον κ. Δημαρά, ο χώρος του παλιού Λιμανιού παραχωρείται στο Δημόσιο και όχι στο Δήμο και επομένως όπως είπε, είναι λάθος οι προεκλογικές τυμπανοκρουσίες του Δημάρχου.

***

Τέλος ο Κώστας Πελετίδης της παράταξης του ΚΚΕ ζήτησε να αποδοθεί ο χώρος του Λιμανιού στους Πατρινούς.

***

Επί ποδός οι άνδρες της Τροχαίας για την ασφάλεια αλλά και την εξυπηρέτηση των εκδρομέων του Πάσχα.

Τα μέτρα προβλέπουν αστυνόμευση ανά 20 έως 30 χιλιόμετρα, αυξημένη αστυνομική παρουσία σε λιμάνια αεροδρόμια, σταθμούς, σημεία με αυξημένη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και ρύθμιση της κυκλοφορίας με τροχονόμους, σε κεντρικές διασταυρώσεις.

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικινδύνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα και η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύσουν και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1, 5 τόνου.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που θα κινηθούν στην Εθνική οδό Πατρών — Κορίνθου,αφού σε εννέα τμήματα γίνονται έργα από την ανάδοχο εταιρεία του νέου αυτοκινητόδρομου.

***

Ενημέρωση για το τραμ

Η μελέτη σκοπιμότητας για το τραμ στην Πάτρα, θα παρουσιαστεί στους τοπικούς φορείς στις 16 Απριλίου στην πρώην αγορά Αργύρη, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ανδρέας Φούρας, Οι παρατάξεις του Γιάννη Δημαρά και του Κώστα Πελετίδη, κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή, ότι πρόθεσή της είναι να μεταβάλει την παρουσίαση σε φιέστα και αντιπρότειναν ως χώρο παρουσίασης της μελέτης, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

***

Διαμαρτυρίες για το έλος της Αγυιάς

Επείγουσα αυτοψία στην περιοχή του έλους τη Αγυιάς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αδειοδότηση των εργασιών που πραγματοποιεί ο Δήμος, ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθυνόμενες στις διευθύνσεις Περιβάλλοντος και τεχνικών υπηρεσιών τη Νομαρχίας Αχαΐας καθώς και στη διεύθυνση ΠΕΧΩΔΕ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου στις 31 Μαρτίου οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο Δήμος προχώρησε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις στο έλος και όχι σε απλό καθαρισμό της περιοχής, όπως είχε εξαγγείλει. Τονίστηκε ακόμα, ότι οι παρεμβάσεις έγιναν χωρίς την έγκριση και την επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί τμήμα του καλαμιώνα από τον πυρήνα του υγρότοπου και να επιχωματωθούν νερόλακκοι στους οποίους ζούσαν πεδινοί τρίτωνες.

Κατηγορηματικά αντίθετη με τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο έλος της Αγυιάς, δηλώνει με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Επιτροπή της Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζεται η απαίτηση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, να σταματήσουν τώρα οι εργασίες και να εφαρμοστούν άμεσα τα διαχειριστικά μέτρα που προβλέπουν οι μελέτες, για την προστασία και ανάδειξη του οικοσυστήματος.

 

***

Ένα ακόμα «κτύπημα» στα κυκλώματα που διοχετεύουν ναρκωτικά στην Αχαΐα, κατάφεραν οι άνδρες του τμήματος Δίωξης ναρκωτικών της Πάτρας, καθώς βρέθηκε η άκρη της σπείρας των διακινητών μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, με την σύλληψη στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου 2010, δυο αλβανών, οι οποίοι επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό, 10κιλά σχεδόν ακατέργαστης κάνναβης. Η ποσότητα των ναρκωτικών ήταν συσκευασμένη σε δέκα σακούλες και οι δράστες ετοιμάζονταν να τη διαθέσουν έναντι, του ποσού των 15.000 ευρώ, όπως τονίστηκε κατά την τακτική συνέντευξη τύπου από το διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών - Αρη Ανδρικόπουλο και το διοικητή της δίωξης Ναρκωτικών Θανάση Παπανικολάου.

Ο αστυνομικός που υποδύθηκε τον αγοραστή, συναντήθηκε μαζί τους

στην περιοχή Αχαρνών στην Αθήνα και την ώρα που οι δράστες παραλάμβαναν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθησαν από άλλους αστυνομικούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ πλάνο αντιμετώπισης των μικρο-ληστειών τούτες τι Πασχαλινές ημέρες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως τόνισε ο κ. Ανδρικόπουλος, αναφορικά με τα μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας. Ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία και κυρίως προσοχή ως προς την ασφάλιση των σπιτιών, από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.

 

***

Μπράβο στην εβδομηκονταμελή Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας που για 27η χρονιά έψαλλε τον ύμνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» στο Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου.

***

Μπράβο και στο ιστορικό χορωδιακό σχήμα του Ορφέα Πατρών που

βρέθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και συμμετείχε στην πομπή του επιταφίου. Και του χρόνου!

***

Η φτώχεια...θέλει καλοπέραση και η έξοδος των Πατρινών και Αχαιών πολιτών δεν ήταν αμελητέα, ίσως γιατί ο καιρός ευνόησε τους εκδρομείς..

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου