Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Από γλέντια και Καρναβάλια και γενικώς πυροτεχνήματα, παρά την φτώχέια μάλλον καλά τα πήγαμε τουλάχιστον έως τώρα και έτσι θα φινίρουμε μέχρι θα φτάσουμε στη Καθαρά Δευτέρα, για την περιβόητη κάθαρση των πάντων. από τα χαράματα της 15ης Φεβρουαρίου και μετά. Των πάντων όμως εδώ σας θέλω. Γιατί ναι μεν ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτός ντε, ο Στρος- Καν μπορεί να φύγει από το πόστο του, όπως ανοιχτό άφησε το σχετικό ενδεχόμενο αλλά κάποιος άλλος θα φτάσει ολοταχώς για να μας προσγειώσει μέχρι σημείου κατάθλιψης.

Βέβαια από μία άλλη όψη των πραγμάτων, η άποψη του Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα) ότι «για τα προβλήματά μας ως κοινωνία και Πολιτεία καλό θα είναι να μην αναζητούμε πάντα εξωτερικούς εχθρούς, γιατί πολλοί βρίσκονται και εντός μας χωρίς να τους έχουμε συνειδητοποιήσει...» έχει μεγάλη δόση αλήθειας και για την εξήγηση της γενικότερης παθογένειας που παρουσιάζει το σκηνικό της χώρας για να το εκμεταλλεύονται και ανθέλληνες δημοσιογράφοι και κοράκια χρηματιστές συν τοις άλλοις.

Πάντως όλα δείχνουν ότι θα μείνουμε γενικότερα με την απορία, καθώς τα πράγματα είναι δυσεξιχνίαστα την ίδια ώρα που δεν πέφτουν βροχή μόνον σι τίτλοι για τη νέα φτώχεια αλλά τείνουν να ισοπεδωθούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που χάνουν μέρα με την μέρα τον μπούσουλα σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, διαμηνύουν όλο και περισσότεροι συνδικαλιστές από όλες τις συνιστώσες που συνθέτούν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

*

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι σκληρή κριτική για τα δυσβάσταχτα μέτρα που ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση η Κομισιόν, πέραν των τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, άσκησε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κυβερνώντος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του γιατί «εφαρμόζεται η πιο σκληρή και ανελέητη νεοφιλελεύθερη πολιτική από το 1974 και μετά χωρίς να φαίνεται διέξοδος στην κρίση».Επίσης ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Παντελής Οικονόμου. απέστειλε επιστολή στον Γ. Α. Παπανδρέου με την οποία ζητεί να συγκαλέσει το Π.Σ. «προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις».

*

Βέβαια το επιμύθιο καλά κρατεί εδώ κι ένα μήνα ότι «όταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας. όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές η μη αρεστές οικονομικές πολιτικές. Όταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες» επέμεινε πριν λίγες ημέρες και ο κ. Ραγκούσης υπουργός Εσωτερικών.

*

Τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός είναι κοινωνικά άδικα. εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και αναποτελεσματικά, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. προσθέτοντας ότι «η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θ' ανοίξει την όρεξη και για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα Για δε το Ασφαλιστικό υποστήριξε ότι «η αύξηση των ορίων ηλικίας. με τα αιτιολογικό ότι αυξάνεται το προσδόκιμο της ζωής είναι μία

βαθιά αντικοινωνική και απάνθρωπη μεθόδευση, που έρχεται να μας φέρει πολλά

χρόνια πίσω σε άλλες εποχές.

*

Για το ευαίσθητο Αγροτικό , η κ. Μπατζελή, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με την τελευταία της συνέντευξη τύπου πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με όσους εκμεταλλεύονται τους αγρότες και ότι αποτελεί επιλογή του υπουργείου και της κυβέρνησης να ταχθούν με αυτούς που παράγουν». Εκείνη όμως η φράση: «Οι αγρότες είναι το «κλειδί» για ν' ανοίξουν τα μπλόκα», έμοιαζε κοροϊδευτική, όταν την αντιπαρέβαλες με τις ομολογίες απλών αγροτών (όχι μεγαλοπαραγωγών), που μεταξύ άλλων εξομολογούνταν στους δημοσιογράφους δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν τις νέες πολιτικές και τσιτάτα της Ε.Ε όταν αυτοί αποκαρδιωμένοι και με μέσο όρο ηλικία 60 χρόνων, καλούνται να «αναδιαρθρώσουν την αγροτική οικονομία». Μήπως έχουν και αυτοί κάποιο δίκιο;

*

Οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό κυριάρχησαν στην σύσκεψη των προεδρείων των Ενώσεων Συντακτών με την Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΣΥ) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα. Από όλους τους εκπροσώπους των Ενώσεων ο προβληματισμός ήταν μεγάλος και εντονότερη η διαμαρτυρία τους για το μπαράζ τω απολύσεων και της μη τήρησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστόλος Βουλδής κατέθεσε πάντως πρόταση για 24ωρη πανελλαδική απεργία κινητοποίηση του δημοσιογραφικού κόσμου. Περιμένουμε την οριστικοποίησή της.

*

Καταληκτικά σημειώνουμε ότι δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο ο νέος διοικητικός μοχλός που θα εξαγγείλει η Δημοτική αρχή μετά την λήξη το Καρναβαλιού θα μπορέσει να τροχιοδρομήσει. τον περιλάλητο θεσμό της Πάτρας, πρέπει όμως να γίνει οσονούπω ο Οργανισμός. Όχι ότι θα επιλύσει το πρόβλημα μα θα ξέρουμε ότι το Καρναβάλι ως «βαριά βιομηχανία» (φράση του κ. Φούρα) ίσως μοιραία να μη συγκαταλέγεται όσο περνά ο καιρός να μη καίγεται ως εκδήλωση πολιτισμού. Ίδωμεν και μέχρι τότε αξίζει να θυμηθούμε το γνωστό στιχάκι.

«Εσύ πολίτη ηθοποιέ, πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα την τέχνη της παρατήρησης να καταχτήσεις, αν θες το παράλογο του δημόσιου βίου σου να εννοήσεις». Πάντα επίκαιρος με τα ποιήματά του ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και δημοφιλής και για θεατρικά σχήματα δρόμου που διανθίζουν πολλά Καρναβάλια της Ευρώπης. Η επαναφορά του είναι κι αυτή θέμα ευρύτερης αναφοράς.

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου