Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Απρ 2012

 

αχ, τούτη η άνοιξη!!

H ΄Ανοιξη μάς παιδεύει φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά θαρρείς, έτσι όπως εφορμά με το εντομολόϊ της και τις βρεγμένες πασχαλιές της, μετά απί κάθε νεροποντή, κινητοποιώντας ωστόσο όλα τα θετικά στοιχεία του DNA του ΄Ελληνα. Αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβανόμαστε σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου αλλά και των αυθόρμητων εκφράσεων των συμπολιτών μας και των κατοίκων γενικότερα αυτής εδώ της πολύπαθης χώρας, που ετοιμάζεται να γιορτάσει την Ανάσταση του Ιησού μετ΄ εμποδίων πολλών αλλά και με θυμική έξαρση. Και πώς αλλιώς θα γινόταν σε μία Ελλάδα που πάλλεται από άκρη σε άκρη, ζητώντας το αυτονόητο, την έκφραση της βούλησης των πολιτών της δια των εκλογών. Μετά από την εξουθενωτική μετάθεση και φιλολογία περί των εκλογών, επιτέλους η 6η Μαϊου (;) είναι η μέρα που οι ΄Ελληνες, θα δυνηθούν να εκφράσουν με την ψήφο τους την απόφασή τους για όσα παράλογα συμβαίνουν. Πέρα από εύνοιες του πρώτου κόμματος (με βουλευτικές έδρες) και όλα τα συναφή που σε κάθε προεκλογική περίοδο ακούγονται, το σίγουρο ειναι ότι "ο λόγος των πολιτών και η ευθύνη τους για την διαμόρφωση του εκάστοτε πολιτικού σκηνικού, είναι στο χέρι τους", όπως αποφαίνεται- κατά καιρούς- ο γνωστός κοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Δε μπορεί κανένας Σόϊμπλε και όλα τα τσιράκια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών να μιλούν για λογαριασμό των Ελλήνων. Αυτό ας μη το ξεχνάμε ποτέ, παράλληλα με τα απανωτά χαστούκια για τα άλυτα προβλήματα που δημιουργούν στην τρέχουσα συγκυρία οι Γερμανοί εταίροι μας. Το ηχηρό "οχι" τους για τις αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους έναντι του Ελληνικού Λαού στην Γερμανική Κατοχή, οι τοπικές κοινωνίες στη Δυτική Ελλάδα, τουλάχιστον, δε φαίνεται να αφήνουν να περάσει έτσι απλά και να χαθεί μέσα από το Πασχαλινό ΄Εαρ....

 

Εκλογές ορόσημο

"Το παλαιό με το νέο κάνουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε πόλεμο σήμερα", τόνιζε πριν λίγες ημέρες γνωστός blogger, ομολογώντας ότι καίτοι αποστασιοποιημένος ο ίδιος από ό,τι ονόμάζουμε ευρύτερα πολιτικό και κοινωνικό οικοδόμημα της χώρας, επιθυμεί να μη ξαναδεί όλους εκείνους τους πολιτικούς που πηγαινοέρχονται στα μεγάλα κανάλια και ανενδοίαστα μιλούν για το κόμμα τους αυστηρά, ενώ δε βλέπουν παρέκει τις τραγωδίες που βιώνουν ανοιχτά πλέον περισσότεροι από 1 ένα εκατομμύριο συνέλληνες. Νομίζω ότι ο νεαρός blogger εκφράζει κάθε ψήγμα ελπίδας, που τόσο έχουμε ανάγκη ως πολίτες αυτή την εποχή, που η χώρα κατέρχεται σε μία πρωτόγνωρη προεκλογική δοκιμασία, οπως αποφαίνονται με την σειρά τους οι αρχηγοί των κομμάτων. Η σούμα των δηλώσεων όλων, είναι αδύνατο να συμψηφιστεί, γιατί η ειδοποιός διαφορά τους είναι δυσδιάκριτη αλλά υπαρκτή αλλά και καθώς εκ των πραγμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν χρεωθεί το 2ο μνημόνιο. Αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις των αντιμνημονιακών τμημάτων των δύο προαναφερόμενων κομμάτων. Δηλαδή της "Κοινωνικής Συμφωνίας" της κ. Λούκας Κατσέλη και των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" του κ. Πάνου Καμμένου, που τάσσονται ανοιχτά κατά του μνημονίου. Βέβαια είναι απαραίτητο να διαχωρίσει κανείς έτι περαιτέρω τις απόψεις που εκφράζει ο νεότευκτος πολιτικός χώρος "Κοινωνική Συμφωνία", μετά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για μείωση κατά 50% των τιμολογίων της ΔΕΗ και του νερού στους ανέργους καθώς και για μείωση κατά 50% των διοδίων εν γένει για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας, που ευχόμαστε να μη γίνει προεκλογικό μόνο τρυκ. Για τους "Ανεξάρτητους ΄Ελληνες" ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην υπουργού και βουλευτή Ευβοίας Κώστα Μαρκόπουλου, που έδοσε συνέντευξη τύπου πριν από λίγες ημέρες στην Πάτρα, τονίζοντας ότι "το κόμμα αυτό προέκυψε από την οικονομική κρίση και από τις αντιδράσεις μας προς τη Νέα Δημοκρατία", το σίγουρο είναι ότι "οι Ανεξάρτητοι ΄Ελληνες είναι αποστασιοποιημένοι από κάθε ιδεολογία, έστω κι αν καταδικάζει την σημερινή τοκογλυφική τροπή του ελληνικού χρέους...". ΄Επειτα, όταν πάει κάποιος δημοσιογράφος να ερωτήσει οτιδήποτε αφορά την Νέα Δημοκρατία και την στάση της στο "δια ταύτα" της εφαρμογής του Μνημονίου, ο κ. Μαρκόπουλος αντιδρά λες και δεν έχει απογαλακτιστεί από το πάλαι ποτέ αρχηγικό κόμμα.

 

Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι αγανακτισμένος

Την αγανάκτηση του καλλιτεχνικού κόσμου για την υφιστάμενη κρίση, εξέφρασε από την Πάτρα, και τα τοπικά ΜΜΕ η γνωστή ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, η οποία για ένα τριήμερο στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" ερμήνευσε την θρυλική ζωή της Σπετσιώτισσας Ελένης Μπούκουρα, της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου που γεννήθηκε την χρονιά της Επανάστασης του 1821. "Συγχωρήστε μου το σύνδρομο της Μπουμπουλίνας που έχει ξυπνήσει μέσα μου και λόγω του ρόλου αλλά και όσων βιώνουν οι συμπολίτες μας ιδιαίτερα στην Αθήνα", ανέφερε η κ. Αλεξανδροπούλου, η οποία πιστεύει στην κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων σε επίπεδο πολιτικής, αυτών που είναι αθέατων και μέσα τους περικλείουν τον προβληματισμό των νέων ανθρώπων. "Σίγουρα δεν έχω έτοιμη πολιτική λύση και επιλογή, φτάνει να μην ξαναδούμε στη Βουλή όσους πολιτικούς μάς κατάντησαν σήμερα στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα έντρομους μετά τις 8 το βράδυ να κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας και να φοβόμαστε την σκιά μας. Φτάνει να πάνε σπίτια τους όσοι υπαίτιοι πολιτικοί δεν βλέπουν την παχυδερμία τους και το γεγονός ότι πολλοί είναι οι ΄Ελληνες κυρίως της γ΄ ηλικίας, που σε καθημερινή βάση, ψάχνουν τροφή στους κάδους...την ίδια ώρα που οι εγκάθετοι πολιτικοί παζαρεύουν τον πλούτο της χώρας...."

Καταπέλτης στο λόγο της η κ. Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε και στον αγώνα που οι ΄Ελληνες πρέπει να κάνουν ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να είναι το πειραματόζωο των ιθυνόντων της Παγκοσμιοποίησης, όπως πολύ σοβαρά υποστηρίζουν αρκετοί Γάλλοι φίλοι, στο πλαίσιο μίας ολοένα και πιο ενισχυόμενης αλληλεγγύης των προοδευτικών δυνάμεων των δύο χωρών αλλά και της Ευρώπης.

Αξίζει να συμπληρώσουμε σε σχέση με την παράσταση "Ελένη ή ο κανένας", στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ότι αυτή δόθηκε στις 4,5 και 6 Απριλίου, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη ενώ βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Ρέας Γαλανάκη. Για πάνω από 60΄η κ. Σακελλαροπούλου ενσάρκωσε την ιστορία της Ελληνίδας που ντύθηκε άντρας προκειμένου να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία, μίλησε στην ψυχή των θεατών για τον έρωτα και τον γάμο της με τον ζωγράφο και επαναστάτη Φραντζέσκο Σαβέριο Αλταμούρα, την επιστροφή της στην Αθήνα. Πιο εικονοποιημένος μονόλογος δε θα μπορούσε να υπάρξει για την απόδοση της ατμόσφαιρας στην νεοσύστατη πρωτεύουσα της Ελλάδος,το κλίμα γύρω από τον Οθωνα αλλά και τον δραματικό φινάλε του βίου της Ελένης που συνυφάνθηκε με τον εγκλεισμό της στο πατρικό της σπίτι στις Σπέτσες, μετά τον θάνατο των δύο παιδιών της και την εξαφάνιση του τρίτου παιδιού της από την φυγή του συντρόφου της.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε ο λόγος του Πάνου Τριγάζη για τον Μπάϊρον

Στις μέρες που βιώνουμε ο παρθενικός λόγος υπέρ αδυνάτων του Μπάϊρον στη βουλή των Λόρδων πριν από 200 χρόνια, που τυπώθηκε από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" της Αθήνας με ευθύνη του Συνδέσμου "Μπάϊρον" και προσωπικά με την σπουδή του γνωστού οικονομολόγου και διεθνολόγου Πάνου Τριγάζη αλλά και του εκδότη κ. Κ. Παπαδόπουλου, δε μπορεί παρά να αποτελεί μία όαση στην απέραντη κοινωνική έρημο, σχολιαζόταν ανοιχτά από γνωστους και φίλους του Συνδέσμου "ΜπάΪρον" και στην Πάτρα. Αφορμή για τα σχόλια, στάθηκε η παρουσίαση του λόγου αυτού από τον διεθνολόγο - οικονομολόγο κ. Πάνου Τριγάζη, που όπως τόνισε "εκφωνήθηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς απελπισίας για τους πολίτες κόντρα στο τότε κατεστημένο της Αγγλίας, από τον ποιητή, που έδοσε την ζωή του για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδος το 1821". Τότε ο Μπάϊρον επεσήμαινε ως νέος βουλευτής στη Βουλή των Λόρδων "τα προβλήματα των ταραχών, που ήδη οι εξοχότητές σας γνωρίζουν καθώς κάθε είδους βιαιοπραγία πλην της πραγματικής αιματοχυσίας, οφείλεται στο ότι οι ιδιοκτήτες των καινούργιων αργαλειών των τόσο μισητών στους εξεγερμένους, οδηγούν στο να γίνονται οι πολίτες αποδέκτες προσβολής και βίας..." Μπορεί βέβαια τα γεγονότα του Νόττιγχαμσάϊρ να μην ενδιαφέρουν τόσο σε μία πρώτη προσέγγιση. Ομως η προβολή των προοδευτικών θέσεων του Μπάιρον, 203 χρόνια αφότου πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, όπου και πέθανε το 1823 αγωνιζόμενος και αιμοδοτώντας οικονομικά τον αγώνα των Μεσολογγιτών ενάντια στους Τούρκους, αποδεικνύουν τον διεθνισμό του ποιητή, κατά τον κ. Τριγάζη. Στο ίδιο μήκος κύματος στην ανάδειξη δηλαδή του Φιλελληνισμού αλλά και του σημερινού κινήματος αλληλεγγύης υπέρ των Ελλήνων το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε ακολούθως ο κεντρικός ομιλητής αλλά και ο εκδότης του πονήματος κ. Κ. Παπαδόπουλος όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας κ. Γιάννης Παππάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα για τον Φιελελληνισμό έχει αναγνωρισθεί με προεδρικό διάταγμα η 19η Απριλίου, που πέθανε ο φιλέλλην ποιητής από ελονοσία. Πρόταση των ομιλητών ήταν "η Περιφέρεια Δ. Ελλάδος να συνεργαστεί με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση για τον Φιλελληνισμό και την μετεξέλιξή του στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των Ελλήνων ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση, με βάση το σχετικό πόνημα, που πρέπει να μοιραστεί στους μαθητές και να αναλυθεί με την βοήθεια των φιλολόγων". Την εκδήλωση διοργάνωσε το πολιτιστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας.

 

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι νεόπτωχοι στην Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο ανωτέρω υπότιτλος είναι η φράση κλισέ της απόδοσης της αύξησης των νεόπτωχων στην Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, από τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων. Οι σκηνές φτώχειας που παραπέμπουν στην περίοδο της Κατοχής, εκτυλίσσονται καθημερινά στην Τράπεζα Τροφίμων του Δ. Πατρέων. Ειδικότερα την Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, πάνω από 500 οικογένειες εξυπηρετήθηκαν και ανάμεσα σε αυτές πρώην δωρητές στο Δ. Πατρέων. Η κατρακύλα και η κατάσταση πενίας αφορά πρώην εμπόρους, πρώην πλουσίους. Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις για την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης ενόψει του Πάσχα ξεπερνούν τις 1.200. Υπάρχει φυσικά και ένα τμήμα των συμπολιτών μας που ενοχλούνται στην ιδέα της κάμερας ή της προσέγγισής τους από δημοσιογράφους. "Το θέμα θέλει άλλο χειρισμό το δίχως άλλο και προμηνύει τα χειρότερα που έρχονται" κατά τους ανθρώπους που εργάζονται στην Τράπεζα Τροφίμων.

 

"Οχι" στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών από Περιφερ. Συμβούλιο Δ. Ελλάδος

Ηχηρό το "όχι" στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδος στις 5 Απριλίου. Οπως τονίστηκε το υπαρκτό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δε μπορεί να τίθεται υπό συνθήκες ασφυκτικών χρονικών πλαισίων χωρίς ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Το μέγα ερώτημα είναι αν τον κοινωνικό διάλογο τον περιμένουμε από τα κανάλια και τις δηλώσεις των βουλευτών για το Μεταναστευτικό. Σε αυτή την περίπτωση σχολίαζε περιφερειακός σύμβουλος το χαρτί του ζέοντος ζητήματος είναι καμμένο από χέρι, "καθώς η ασφυκτική πίεση της ανεργίας και η μετατόπιση των προβλημάτων στη διογκωμένη παρουσία παράνομων μεταναστών τόσο στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και η Πάτρα, μάς οδηγούν σε σύγχυση, το λίγο λιγότερο. Αν προσθέσουμε και τις απόψεις Καρατζαφέρη η ανασφάλεια και ο συντηρητισμός των πολιτών θα αυξηθεί... επικίνδυνα". Οι εκλογές να συμπληρώσουμε εμείς βρίσκονται κοντά μας και το χαρτί "ψήφος μεταναστών" δε μπορεί να να επαναχρησιμοποιηθεί....

 

Φούντωσε επικίνδυνα η ανεργία μέσα σε ένα μήνα

Μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες νέων θυμάτων της ανεργίας με εκατοντάδες εργαζόμενους να χάνουν την εργασία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, διαμηνύει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Πάτρας, στην ιστοσελίδα του. Σίγουρα το θέμα των εκατό (100) εργαζομένων της Αχαϊκής Συναιτεριστικής Τράπεζας, που έχουν βρεθεί στο κενό δεν είναι το μόνο. Σε αυτά τα 100 άτομα προστέθηκανα και οι απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών του ομίλου Παναγάκου που λειτουργεί στη Βιομηχανικη Περιοχή Πατρών. Το θέμα το δεύτερο ήρθε στη Βουλή ύστερα από τις καταθέσεις ερώτησης από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και ερωτήσεις των βουλευτών της Κοινωνικής Συμφωνίας. Ισως σε καθημερινή βάση πρέπει να γίνεται υπόμνηση για την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη αθλιότητα των Ελλήνων λόγω ανεργίας.

 

 

Καλή Ανάσταση!!

Καλή Ανάσταση από καρδιάς εύχονται οι ιθύνοντες στους δημοσιογράφους και τους πολίτες συνοδευμένες από την εικαστική απόδοση της καθόδου του Ιησού στον ΄Αδη. Νομίζω ότι η ευχή αυτή έχει λάβει άλλη διάσταση μετά τον χαμό του 77χρονου συνταξιούχου, και την συνειδητή του επιλογή να διαμαρτυρηθεί κατά του πολιτικού συστήματος, σχολιάζεται ευθέως από πολλούς ΄Ελληνες, που θέλουν να μην ξεχαστεί η υπόθεση αυτή. "Είναι στο μυαλό και στην συνείδησή μας η ενθύμηση και των πιο θλιβερών γεγονότων" σχολίαζε προ ημερών ο γνωστός ηθοποιός και δημοσιογράφος Αλέξης Γκλαβάς, αποδίδοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον", που στάθηκε η αφορμή να υποστεί διώξεις από τους ανθρώπους του Σαλαζάρ, που ποτέ δεν έπαψαν να δρουν στην πανέμορφη Πορτογαλία, όπως εξομολογήθηκε ο Νομπελίστας Σαραμάγκου το 2006 στους Πατρινούς δημοσιογράφους, προσκεκλημένος τότε του θεσμού της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας". Αυτό μην το ξεχνάμε, με αφορμή τα 45 χρόνια από την 21 Απριλίου των Συνταγματαρχών στην χώρα μας.

 

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου