Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Υπό... το κράτος πανικού βρίσκεται η επίσημη πολιτεία, διαβλέποντας τον κίνδυνο τα ποσοστά των υποψηφίων της στις αυτοδιοικητικές εκλογές να υποστούν ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα μετά τις προαναγγελίες του κ. Όλι Ρεν για νέα μέτρα εντός του 2011 με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος. Βεβαίως ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων» και να στείλει το σχετικό μήνυμα και. κατά την Κομισιόν. Ωστόσο εκείνες οι φράσεις: «ο συναγερμός δεν έχει λήξει» και «έρχονται νέες "διαρθρωτικές" αλλαγές», δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

**

Την ίδια ώρα, στην Πάτρα που βουλιάζει από σκουπίδια, τα στοιχήματα για το αν θα υπάρξει ή όχι β’ γύρος στις 14 Νοεμβρίου, έχουν ξεκινήσει. Οι πιο αισιόδοξοι των δύο παρατάξεων -του κ. Δημ. Κατσικόπουλου και του κ. Γιάννη Δημαρά -ποντάρουν στο β’ γύρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι δεν υφίσταται και ένα μικρό ποσοστό προσγειωμένων οπαδών και γενικώς φίλων του ΠΑΣΟΚ που πολύ πιο ψύχραιμοι, αποφαίνονται ότι μόνο παρατηρούν, ενώ ενίοτε εκφράζονται για την πορεία των δύο μελών του ΠΑΣΟΚ που διεκδικούν τον τρίτο Δήμο της χώρας. Κάποιοι βέβαια αυτή την ομφαλοσκοπική τάση αποδίδουν με την φράση: «Αρκετοί Πασοκτζήδες ποιούν την νύσσαν».

**

Αξίζει ωστόσο να δει κανείς τι αναφέρουν «οι πληρωμένες δημοσκοπήσεις που στόχο έχουν να πατρονάρουν το εκλογικό σώμα», όπως κριτικάρει σταθερά ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ για τον Δήμο Πατρέων κ. Κ. Πελετίδης. Οι τελευταίες δύο που δημοσιεύτηκαν στις 21 Οκτωβρίου, έχουν ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα. Η μεν πρώτη δημοσκόπηση της V.Ρ.R.C που έγινε σε δείγμα 582 ατόμων και για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» , δίνει σαφές προβάδισμα στο Δημήτρη Κατσικόπουλο αλλά και τον Γιάννη Δημαρά έναντι των υπολοίπων υποψηφίων δημάρχων της Πάτρας. Μάλιστα σε σχέση με τους δύο πρώτους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ακολουθούν σε αρκετή απόσταση ο Κώστας Χριστόπουλος, ο Κώστας Πελετίδης, ο Δημήτρης Αϊβαλής, ο Χρήστος Πατούχας και ο Ανδρεάς Τζουραμάνης. Κατά την ίδια δημοσκόπηση σε υψηλά ποσοστά κυμαίνονται οι αναποφάσιστοι και αυτοί που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν κανέναν από τους υποψήφιους. Στη δεύτερη Κυριακή το προβάδισμα παίρνει ο Γιάννης Δημαράς ενώ η αρνητική ψήφος έχει υψηλό ποσοστό.

**

Εν τω μεταξύ ευρέως συζητήθηκε και η δεύτερη δημοσκόπηση της «Κapa Research» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με την δεύτερη αυτή δημοσκόπηση, στο δεύτερα γύρο τελικώς αναμετρώνται οι κ Δημ. Κατσικόπουλος και Κώστας Χρηστόπουλος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η V.Ρ.R.C. ζήτησε την άμεση σύγκλιση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής ενώ η εταιρεία «Κapa Research» υπεραμύνεται υπενθυμίζοντας ότι είχε προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα των εκλογών του 2006. Ίδωμεν, γιατί ο «Καλλικράτης» είναι μία νέα παράμετρος με πολλά απρόσμενα δεδομένα, κατά τους νομομαθείς!!

**

Σε «ναυγάγιο» κατέληξε η μεγάλη επένδυση στο Αστακό, μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος από τις δύο εταιρείες του Κατάρ, που συμμετείχαν στο Κονσόρτσιουμ, για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το πρότζεκτ. Η επίσημη αιτιολογία που δόθηκε από την Κυβέρνηση ανέφερε «οικονομική διαφωνία, ανάμεσα στην Ιταλία και το Κατάρ για την τιμή διάθεσης του υγροποιημένου αερίου». Για φιάσκο μίλησαν τα κόμματα τη Αριστεράς αλλά και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το κενό στις απαντήσεις κάλυψε ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, αναφέροντας ότι «η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν επηρεάζει την συμφωνία που υπέγραψε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης για επενδύσεις μελλοντικές ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα». Βέβαια το ψυχολογικό κενό δεν καλύπτεται με τίποτα για επίδοξου επενδυτές αλλά και για τους φέροντες εντόνως το, σύνδρομο τοπικισμού, όπως γίνεται κατανοητό!!!

**

Η Κυβέρνηση δια στόματος του Αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πάγκαλου, εξήγγειλε μόλις στις 22 Οκτωβρίου, κατά. την σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και παρόντων αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου, την απελευθέρωση 3.500 μέτρων του θαλασσίου μετώπου του λιμένος Πατρών. Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις του Δημάρχου ΙΙατρέων Ανδρέα Φούρα και του ΙΙροέδρου του ΟΛΠΑ Γιώργου Ζεππάτου καθώς και των λοιπών Πολιτειακών εκπροσώπων από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος που έλαβαν μέρος στην σημαντική αυτή σύσκεψη.

**

«Δεύτερη αιτία θανάτου ή πρόκλησης σοβαρής αναπηρίας θα είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ψυχικές ασθένειες σε επίπεδο Ευρώπης». Στην σχετική ανακοίνωση προέβη ο Πατρινός Καθηγητής στο Κings Kollege του Λονδίνου Νίκανδρος Μπούρας, αναφερόμενος διεξοδικά στα αίτια αύξησης των ψυχικών ασθενειών, που προέρχονται από καταμετρήσεις των περιστατικών κατάθλιψης πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, στην οποία ξαφνικά περιέπεσαν. Ο κ. Μπούρας μίλησε από το βήμα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.), στις 19 Οκτωβρίου και φαίνεται ότι προβλημάτισε το ακροατήριό του.

Υπάρχει περίπτωση λέτε να ιδρώσει το αυτί των κρατούντων ηγετών της Ευρωπαϊκής ηπείρου που ολοένα και περισσότερο συντάσσονται με τους τραπεζίτες αντί των εργαζομένων;

**

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτιμητή των ιδεών του καλύτερου Ευρωπαίου τραπεζίτη, είναι ο «le fasiste Sarcozi», όπως αποκαλεί τον Γάλλο Πρόεδρο το σύνολο της νεολαίας και των συνδικαλιστών, ο οποίος «μετέδιδε μαθήματα πολιτικής οικονομίας», δικαιολογώντας ότι είναι «λογικά» να δουλεύει κανείς μέχρι τα 67, γιατί το προσδόκιμο ζωής επιμηκύνθηκε!! Την ίδια δε ώρα, που κατηγορούσε για επίδειξη βίας τη νεολαία και τους απεργούς, οι οποίοι αναφωνούσαν με δραματικό τόνο ότι «στη χώρα αυτή το δικαίωμα της απεργίας τείνει να καταργηθεί» ο αντιδημοφιλής πλέον Σαρκοζί εξαπέλυε το πιο βάναυσο κυνηγητό στους Γάλλους πολίτες και τους μαθητές με μάνικες, πληγώνοντας βάναυσα τους νέους ανθρώπους που δείχνουν ωστόσο έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με ιδιαίτερα ανεβασμένη την αγωνιστικότητά στη Λυών και τη Νάντη, προβληματίζοντας τους Γάλλους πολίτες που σε ποσοστό 70% εγκρίνουν τις εντεινόμενες κινητοποιήσεις!!

* *

Οι δύο νεώτερες απεργίες που με σπουδή ετοιμάζουν τα συνδικάτα της Γαλλίας. έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου και τις 6 Νοεμβρίου. «Το μέτωπο λοιπόν καλά κρατεί κα ας ελπίσουμε σε μία νέα παγκοσμιοποίηση των κοινωνικών κινημάτων που με αφετηρία την φίλη χώρα, θα δώσει δύναμη στους πληττόμενους και καθημαγμένους οικονομικά πολίτες της Ευρώπης, όπως διατυπώνουν πιο θαρρετά πλέον αρκετοί αναλυτές και στην Ελλάδα.

**

Άρχισε πριν λίγες μέρες στην Πάτρα η τοποθέτηση του νέου συστήματος συλλογής απορριμμάτων με τους υπόγειους κάδους. Τα δύο πρώτα συστήματα τοποθετήθηκαν στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Αγίου Νικολάου. Βέβαια η απαλλαγή από τα απορρίμματα και την ρυπαρή εικόνα τη Πάτρας δεν είναι εύκολο να μας αφήσει οριστικά ήσυχους, όσο και αν διατείνονται για το αντίθετο, οι έξι υποψήφιοι Δήμάρχοι για την πόλη του Πατρέα.

**

Συνεχίζονται οι θετικές αντιδράσεις των πολιτών της Πάτρας για την αναβάθμιση του τρένου στην περιοχή με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την γραμμή Πατρών — Ρίου, που έχει ωθήσει αρκετούς πολίτες να προτιμούν γενικότερα τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Αξίζει πάντως ένα μπράβο, στην πολιτεία και δη στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, που δείχνει σε πρώτη φάση να δέχεται την πρόταση Αχαιού βουλευτή για επέκταση του Προαστιακού σιδηρόδρομου σε Αχαγιά και Ψαθόπυργο.

Ας κρατήσουμε όμως μικρό καλάθι, γιατί σχετικά πρόσφατα με την άφιξη του Προέδρου του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρα, οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ μόνα αισιόδοξοι δεν ήταν για το σχεδιαζόμενο master plan για το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή.

**

Τους έξι άξονες για τoν αθλητισμό και την νεολαία, παρουσίασε σε εκδήλωση στην ΕΑΠ., ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Οι άξονες αυτοί αφορούν τη νέα τεχνολογία, τα αθλητικά σωματεία, τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, την άμεση αξιοποίηση του Παμπελοποννησιακού σταδίου και την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

**

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Χριστόπουλου και του συνδυασμού «νέοι άνθρωποι νέα πόλη», έγιναν στις 22 Οκτωβρίου το βράδυ στην Πλατεία Γεωργίου Πατρών. Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στις προτάσεις για την ανάπτυξη τη πόλης.

**

Ο συνδυασμός «Τώρα για την Πάτρα» του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Δημαρά, παρουσίασε στις 20Οκτωβρίου τις προτάσεις του για το αστικό πράσινο και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ανάμεσα στ προτάσεις είναι η διαφύλαξη και η επέκταση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

**

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Ανυπότακτη πολιτεία» Χρήστος Πατούχας, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη χρόνια εγκατάλειψη του ιδρύματος Μέριμνα και ζητά την άμεση στήριξή του ενώ δεν έχει σταματήσει να τονίζει την αδήριτη ανάγκη αντίστασης των πολιτών στα μέτρα της τρόϊκας.

**

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα - δικαίωμα στην πρόοδο» Α. Κατσιφάρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο και την διοίκηση του ΤΕ1 Πάτρας και συζήτησαν την αξιοποίήση των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών ιδρυμάτων προς όφελος τη περιοχής.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Παπαναστασίου επισκέφθηκε τα δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας. Ο κ. Παπαναστασίου δεν παραλείπει να βρίσκεται και στο κέντρο της Αχαϊκής πρωτεύουσας και δη στο εκλογικό του Κέντρο για τόνωση του δημόσιου προφίλ του.

**

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Τσούκαλης με δήλωσή του καταγγέλλει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, γιατί υστερεί μισθούς 7 μηνών στους εργαζόμενους των φορέων διαχείρισης της Στροφυλιάς και του Χελμού.

**

Στο Μεσολόγγι περιόδευσε πριν λίγες ημέρες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Χατζηλάμπρου, καταγγέλλοντας την καταδίκη της Αιτωλοακαρνανίας σε μαρασμό και αναπτύσσοντας δυναμικό διάλογο με το ακροατήριό του, με την αμεσότητα που τον διακρίνει.

**

Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις περιοδείές του και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου στις κοινότητες της Αιγιάλειας και όχι μόνο, προσεγγίζοντας τα προβλήματα των αγροτών. Σύνθημά του βασικό είναι «συμφιλιώνουμε την οικονομία με το περιβάλλον». 0 λόγος του κ Παπακωνσταντίνου κατά γενική ομολογία, είναι ιδιαιτερος και κυρίως ανάλαφρος σε σχέση με τον ισχύοντα πολιτικαντισμό, τονίζοντας ότι «το αίτημά μας αφορά στον ίδιο βαθμό όλους τους πολίτες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας να υποστηρίξουν το ΠΡΑΣΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ για μία αφετηρία στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα».

**

Εκδήλωση πραγματοποίησε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης τη Πάτρας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Γεροντολογικής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων. Ο καθηγητής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών Αντώνιος Γεωργόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Οικονομική κρίση και επιδράσεις της στην τρίτη ηλικία». «Πάμε ερχόμαστε σκοντάφτουμε κύριοι στο ίδιο θέμα- στην οικονομική κρίση και οι υποψήφιοι γενικώς περί άλλων τυρβάζουν... και ευωχούν πίοντας στην υγεία των κορόϊδων πολιτών» σχολίασε υπερήλικας ψηφοφόρος «απειλώντας» πως «θάρθει και η ώρα της κάλπης, δε θάρθει; Τότε θα μάθουν οι πολλά υποσχόμενοι πολιτικοί τι σημαίνει να σου κατακρατούν από σύνταξη 380 ευρώ τα 35. όταν κάποιοι από αυτούς δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο από το επάγγελμά του!!!

**

Στην πλήρη ανατροπή της Ιστορίας, οδηγεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την δίκη των έξι πολιτικών και στρατιωτικών που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την Μικρασιατική τραγωδία του 1922. Συγκεκριμένα οι ανώτατοι δικαστές ακύρωσαν την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν ως υπεύθυνοι της Μικρασιατική; Καταστροφής -τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή, του τόπου, τη διετία 1920-1922. Η δίκη των έξι που έγινε κατά το διάστημα 31 Οκτωβρίου -15 Νοεμβρίου κατέληξε στην καταδίκη και σε θάνατο των πρώην πρωθυπουργών της χώρας μας Π. Πρωτοπαπαδάκη Δ. Γούναρη, Ν. Στράτου, των υπουργών Γ. Μπαλτατζή, Ν. Θεοτόκη και του στρατηγού Γ. Χατζηανέστη. Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη δήλωση πολιτικής αγωγής που είχε κάνει η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων συνιστά ευθεία προσβολή, της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων!!

**

«Μαρτυρίες μιας διαδρομής» τιτλοφορείται το ενδιαφέρον βιβλίο της Έλλης Παππά, που στις 27 Οκτωβρίου κλείνει ένας χρόνος οπό τον θάνατό της. «Γιατί δεν ακούγεστε;» φώναζα στο Νικο (Μπελογιάννη).

Εκείνος γέλασε «Αναλύουμε, διαλύουμε και συνθέτουμε», μου αποκρίθηκε. Η ανάλυση δεν είχε άλλο περιεχόμενο, παρά πότε θα γινόνταν η εκτέλεση... Περισσότερα στοιχεία στο ιδιαίτερο αυτό βιβλίο που αποτελεί ιστορική μνήμη μαρτυρία μιας μεγάλης αγωνίστριας, δημοσιογράφου, συγγραφέως, τα κείμενα της οποίας στις εφημερίδες «Αυγή» και «Νέα» αποτέλεσαν και «ημέτερα» ορόσημα στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από την Ελλη Παππά και σε ένα άλλο εμβληματικό πρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος το Νίκο Πλουμπίδη εκτός του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και στη σχέση της με την Αριστερά!

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου