Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Σεπ 2011

Ακόμα κι αν σήμερα που διαβάζετε, φίλοι αναγνώστες του, την εφημερίδα μας, βρέχει, διαπιστώνει κανείς αβίαστα ότι από τις αρχές της νέας εποχής, και μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, έχει προκύψει ένα δεύτερο καλοκαιράκι μέσα στο φθινόπωρο σε φόντο χρυσοπράσινο, ελληνικό ευλογημένο, μοναδικό, προς τέρψιν μόνο ή κυρίως των φίλων Ευρωπαίων και κυρίως τον Γερμανο - Εγγλεζο - Ιταλών, που συνεχίζουν τις βουτιές τους απτόητοι στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου, τα όποια απολογιστικά στοιχεία ήρθαν στο φως, δεν ήταν εντελώς αποκαρδιωτικά, κυρίως για τα Επτάνησα, σε σχέση με την Δυτική Ελλάδα και βεβαίως τη γενικότερη οικονομική κρίση του.

Τι καλά γι' αυτούς λοιπόν τους επισκέπτες μας, που πριν γυρίσουν στη γενέθλια χώρα με τον γκρίζο ουρανό, (εκτός Νότιας Ιταλίας, με ηλιοφάνεια τις 220 ημέρες από τις 365), γεύονται τις ομορφιές της Ευρωπαϊκής «Πατρίδας», που είναι η Ελλάδα ή άλλως πως, το πειραματόζωο των Ευρωπαίων τραπεζιτών και των κεφαλαιοκρατών, όπως ανοιχτά πια αναγνωρίζουν και πολοί θιασώτες της φιλελεύθερης οικονομίας!

 

**

 

«Η χώρα μας περιποιεί τιμή, σε όσους κατοικούν τη γηραιά ήπειρο, που φέρει το ελληνικό όνομα Ευρώπη», τονίζει ο τουριστικός πράκτορας σε - μεγάλης εμβέλειας - κανάλι, τόσο σίγουρος ότι το παρελθόν θα μας διασώζει για τη σημερινή δεινή φάση στην οποία έχουμε περάσει με τις παραλίες σκουπιδότοπων και τα ρυπαρά αστικά κέντρα, που φαίνονται ακόμα πιο εγκαταλειμμένα με τα ξενοίκιαστα μαγαζιά και τους σωρούς των Louis Vuitton καταγής... δίπλα σε αρχαιολογικούς ακόμη χώρους. Μέχρι και στον Ακροκόρινθο έφτασε η χάρη των Νοτιο- Αφρικανών, που έρμαια - κατά κανόνα - κάποιων μεγαλεμπόρων, πασχίζουν για το μεροκάματο... Που καιρός για την Ελληνική Ιστορία και ομορφιά με βάση το μέτρο... Ναι αυτή τη χώρα του ένδοξου παρελθόντος, της τρέχουσας δυσβάσταχτης και απάνθρωπης λιτότητας, ελέω «σοσιαλιστών», της βραδείας αφύπνισης των πολιτών της, της πολύβουης καθημερινότητας, της απίθανης γραφειοκρατίας...και της εξαιρετικά ζεστής φιλόξενης διάθεσης, που διαχέεται στην ατμόσφαιρα, παρά το ότι κάποιοι θέλουν να τη μετατρέψουν σε μόνιμη καχύποπτη στάση έναντι των μεταναστών, γεύονται οι υψηλά αμειβόμενοι ακόμα βόρειο - Ευρωπαίοι. Το νοιώθεις στο βλέμμα τους, όταν δεν το εκφράζουν ανοιχτά στο φακό και στα μικρόφωνα με άνεση, όπου και αν τους συναντήσεις. Κρατώ μια φράση από το ρεπορτάζ για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, που είπε σε συνάδελφο δημοσιογράφο, νεαρή Γερμανίδα για την μοναδική ομορφιά της παραλίας και της περιοχής της Καλογριάς, υποσχόμενη ενώ κρατούσε το μικρό της, ότι «την άνοιξη θα ξανάρθει και θα λάβει μέρος στον καθαρισμό της παραλίας, όταν χρειαστεί...».

Και κάτι μας λέει ότι θα... χρειαστεί αν όχι η συμβολική δράστη της νεαρής ξανθής από τη Βόρεια χώρα, τουλάχιστον η συνδρομή όλων μας για να απαλλαγούν όσο γίνεται - οι παραλίες από τις πολλές πλαστικές σακούλες και τα τενεκεδόκουτα που όλοι αφήσαμε στις αμμουδιές...

 

***

 

Ας αποφεύγουμε να λέμε την ευχή «καλό χειμώνα», τουλάχιστον εμείς εδώ στο Νότο γιατί και δεν έχουμε δει ακόμα κρύο (εκτός απρόοπτων ξαφνικών φαινομένων) αλλά και γιατί δεν είμαστε πέριξ του Έβρου και της Κεντρικής ακόμα ενδοχώρας, όπου το κρύο και οι σόμπες έχουν ανάψει. Έπειτα ποιο καλό χειμώνα να πρϋπαντήσουμε με νέες εξαγγελίες για χαράτσωμα μισθών και συντάξεων των μόνιμα κορόιδων που θα «κλείσουν» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας!

Ας προετοιμάσουμε όσο γίνεται τους εαυτούς μας ότι και οι παλιές ξυλόσομπες στο μπέστ δεν είναι κακή λύση, αν το σπίτι επιτρέπει τη σχετική υποδομή, στην περίπτωση που δεν αντέχουμε την οικονομική αφαίμαξη για αγορά πετρελαίου ή τα ηλεκτρικά καλοριφέρ (αυτή κι αν είναι η οικολογική λύση!). Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη θέρμανση στα σχολεία. Διότι με τα σχολεία δεν μπορεί να ισχύσει η καθιέρωση της ξυλόσομπας. Ούτε ό,τι με τη διαχείριση των πολυκατοικιών, όπου όλο και πιο συχνά λόγω ασυνεννοησίας,ή ευθυνοφοβίας των ενοίκων, υπάρχει η «λύση» της εταιρείας που αναλαμβάνει το ρόλο του παλαιού διαχειριστή, που τόσο έχει εξυμνηθεί μέσω των νεοελληνικών ταινιών και των χρονικογράφων. Εκτός κι αν ο καθείς κάνει ο,τι του κατέβει όπως σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ακούστηκε από υπεύθυνο σχολείου ότι «πρέπει να συμβάλουν και οι γονείς στην αγορά πετρελαίου». Μωρέ μπράβο του δωρεάν... «παιδεία», όχι αστεία!!

ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου