Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Μάρ 2013
Ο ΤΣΑΒΕΣ ΠΕΘΑΝΕ ΖΗΤΩ Ο ΤΣΑΒΙΣΜΟ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Eνας Μάρτιος ιδιαίτερα φορτισμένος από γεγονότα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενας μήνας προπομπός της ΄Ανοιξης που επίσημα θα ανοιξει με την Εαρινή Ισημερία στις 21 τρέχοντος. Μέχρι τότε πολλά μάτια θα είναι δακρυσμένα σε όλα τον κόσμο από την συγκίνηση για τον θάνατο του Τσάβες. Αυτή είναι η αίσθηση που εισέπραττε ο όποιος πολίτης του κόσμου, μπροστά από τα αυθόρμητα δάκρυα των Βενεζουελάνων, που κατέβηκαν στους δρόμους από την στιγμή που έμαθαν το άσχημο νέο του θανάτου του κομαντάντε. Εκείνο πάντως που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πέρα από την παρουσία όλων των ηγετών της Λατινικής Αμερικής στην κηδεία και όλα τα συμπαρομαρτούντα με το κοινωνικό γεγονός της εξοδίου ακολουθίας και των διπλωματικών επαφών του είδους, και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τον θάνατο του Τσάβες. Τί έκανε ο Λευκός Οίκος; Εξήγγειλε με σπουδή την "υποστήριξη και οικονομική συνεργασία" με τη Βενεζουέλα. Εκεί, όπου ο λαϊκός ορυκτός πλούτος, κατά 100% εθνικοποιημένος και αποδοτικός, κάθε άλλο παρά ανάγκη έχει από "προστάτες", όπως εξηγεί δια μακρών στις αναλύσεις του ο καθηγητής Φυσικής και Φιλοσοφίας Ευτύχης Μπιτσάκης. Το βεβιασμένο αυτό "ενδιαφέρον" του Λευκού Οίκου καταντά οδυνηρότερο, επί προεδρίας ενός νεαρού νέγρου ηγέτη - Μπαράκ Ομπάμα, που μέχρι χθες έδινε την εντύπωση ότι θα κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ανάμνηση των ωμών επεμβάσεων στα πολιτικά - οικονομικά πράγματα της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής. Δεν είναι που θέλει κανείς να αγιοποιήσει τον Τσάβες αλλά δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αρνηθεί ότι τα έβαλε ως ηγέτης με τους πλούσιους προς όφελος των φτωχών. Κρατάμε λοιπόν τις φράσεις του Νικόλα Μαντούρο - 50χρονου οπαδού του Τσάβες, ο οποίος πήρε από τον τεθνεώντα ηγέτη το χρίσμα της διαδοχής. "Ας κάνουμε τον πόνο ειρήνη", "Ο Τσάβες ζει", "Η επανάσταση συνεχίζεται". Βέβαια στον αντίποδα του Μαντούρο, πρώην οδηγού και μεγάλου αστέρα της πολιτικής σκηνής στη Βενεζουέλα βρίσκεται ο Ενρίκε Καπρίλες - 40 ετών που είναι κυβερνήτης της πολυπληθέστερης πολιτείας της Βενεζουέλας - Μιράντα και ο οποίος έχασε από τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2012. Θα δούμε τί θα γίνει σε μία χώρα, η οποία κατά παράδοση είχε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ και η ΔΙΑΛΕΧΤΙΚΗ ΟΣΜΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Πάντως η συζήτηση για την διαλεχτική όσμωση της χώρας μας με την Λατινική Αμερική δεν είναι κάτι νέο. Δεν ήρθε όψιμα στην επιφάνεια μετά τα ταξίδια του κ. Τσίπρα και την υποδοχή προσωπικά από τον Τσάβες της κ. Ρένας Δούρου και του κ. Κώστα ΄Ησυχου, στο προηγούμενο ταξίδι του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη χώρα αυτή. Κρατά από μακρυά από τη δεδομένη αγάπη του ιστορικού κομαντάντε που δήλωνε πριν από ενάμισυ περίπου μήνα στους δύο βουλευτές (Δούρου - Ησυχο) πόσο έχει διδαχθεί από την κλασική περίοδο της Αρχαίας Ελλάδος και πόσο έχει διαβάσει ιστορία για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων στα χρόνια της Κατοχής. Ως εξαιρετικός γνώστης της ιστορίας ο Τσάβες, προσπαθούσε να εξηγήσει την ελληνική κρίση, μιλώντας με την Ελληνική αντιπροσωπεία στο Θέατρο του Λαού και επιβάλλοντας την αναγγελία των ονομάτων τους!

Έπειτα για να έρθουμε και στην Πάτρα, η πρότερη Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Φούρα, είχε κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στις προσπάθειες να φέρει τον κομαντάντε στην Πάτρα, με την ευκαιρία της ανέγερσης αγάλματος του ντε Μιράντα!!

 

Σύνταξη: ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου