Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Σεπ 2012

 

 

Η κρίση καθημερινό θέμα

Η κρίση είναι το επίμαχο ζήτημα στην πόλη και στην εξοχή και παραμένει παραμονές της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου να δούμε πώς θα παρουσιαστεί "η τελική ταφόπλακα των μεσαίων κοινωνικών στρωμμάτων", συγνώμη το νέο πακέτο μέτρο που τώρα κλειδώνει, αύριο ξεκλειδώνει και μεθαύριο ξεχειλώνει τους εγκλεφάλους όλων των ντρεσαρισμένων πολιτικών στο μότο του Σόϊμπλε, του Γιούνκερ, του ΄Ασμουσεν και όλων των "πρωτοπαλίκαρων" του Διευθυντηρίου. Οσο και να θέλει ένας πρωθυπουργός και συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, δε νομίζω ότι θα τα καταφέρει μετά και την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, στην συνάντηση που είχαν και έχουν τούτες τις ώρες που συντάσσονται αυτά τα σχόλια. Πάντως τα ΜΜΕ της φίλης χώρας ούτε καν παρουσίασαν την επίσκεψη του κ. Στουρνάρα. Λες και πέρασε γάτα και όχι ΄Ελληνας πολιτικός. Βέβαια η κατάσταση την τελευταία στιγμή διασώζεται για τα μάτια της Κοινής Γνώμης με τις υπογραμμισμένες φράσεις του Φρανσουά Ολάντ που συναντήθηκε με τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό, πριν από ένα οκταήμερο, μετά φυσικά και από την συνάντηση που είχε με την πυγμιαία κυρία της Γερμανικής Ευρώπης. Πάμε και ερχόμαστε λοιπόν με την ψυχή στο στόμα και το νέο ενημερωτικό σημείωμα της τρόϊκας προς το υπουργείο Εργασίας για τις ανακατατάξεις στις εργασιακές σχέσεις. Τις ήδη πειραγμένες βαθειά αυτές σχέσεις - εννοείται - σε βάρος των μισθωτών, εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων, όπως αποφαίνεται η ΓΣΕΕ και το Εργατο-Υπαλληλικό Κέντρο της Πάτρας.

 

Κινητοποιήσεις το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στη Δ.Ε.Θ.

Κάνουμε στάση στο Εργατο-ϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, τα στελέχη του οποίου συνεχώς συνεδριάζουν προσπαθώντας να οργανώσουν την κινητοποίηση των πολιτών από την Αχαϊκή πρωτεύουσα αλλά και των εκπροσώπων φορέων που θέλουν να παραβρεθούν και να διαδηλώσουν στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, στις 8 Σεπτεμβρίου, μπροστά από το Βελλίδειο ΄Ιδρυμα. Η ανακοίνωση του Εργατο-Υπαλληλικού Κέντρου κάνει λόγο για "μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για την Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να επιβαρυνθουν τα έξοδα μετάβασής τους στην ιστορική πόλη λόγω οικονομικής στενότητας.." Για να δούμε τί θα δούμε και αν θα ανέβουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ακούγεται. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα του πλανήτη έχουν αρχίσει από τώρα να προετοιμάζονται για το μεγάλη οικονομικη-πολιτική και κοινωνική εκδήλωση της Διεθνούς ΄Εκθεσης. Οι καθεστηκότες πολιτικοί μας τώρα μένει να δούμε πόσο "διαβασμένοι" ή όχι θα είναι.

 

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέση μάχης

΄Οντως οι αιρετοί δηλώνουν ότι δε θα υποστείλουν την σημαία οικονομικής διεκδίκησης περισσότερων κονδυλίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τις περικοπές που φτάνουν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 65%. Σε κάθε σημαντική συνεδρίαση, όπως αυτήτ του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδος και της ΚΕΔΕ (Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων της χώρας) ανέφεραν με παραστατικό τρόπο πόσο ζοφερή διαγράφεται η πορεία των ΟΤΑ. Πάντως πέρα από σημαντικά ψηφίσματα κόντρα στον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων και συναντήσεις με τους εκπροσώπους της μείζονος και ελλάσσονος Αντιπολίτευσης, προέχουν οι δυναμικές κινήσεις ακόμη και οι παραιτήσεις των αιρετών στο προεδρείο της ΚΕΔΕ. Η άποψη αυτή, που ξεκίνησε ως πράξη από τον δήαμαρχο Δύμης Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, φαίνεται δε ότι βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, οι οποίοι ωστόσο στο "δια ταύτα", κατά τις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ δεν έδρασαν το ίδιο δυναμικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία από πολλά ρεπορτάζ, παρά τις επισημάνσεις τους για "δεινή θέση των δημάρχων, όταν δεν έχουν μία για την εξασφάλιση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους από τις απομακρυσμένες περιοχές"!!

 

Το Φεστιβαλικό καλοκαίρι του ΟΚΠΕ, και οι σημαντικοί μας ερμηνευτές

Το Φεστιβαλικό καλοκαίρΙ συνεχίζεται σε ολόκληρη την χώρα, την Δυτική Ελλάδα αλλά και την Πάτρα, με επίκεντρο κυρίως το Ρωμαϊκό Ωδείο της πόλης. Η μία παράσταση διαδέχεται την άλλη με ποικίλα σχόλια αλλά με κοινή διαπίστωση ότι τόσο το 31ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος όσο και το αντίστοιχο Διεθνές της Πάτρας, που οικονομικά οργανώνεται από την Δημοτική Αρχή, κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο, βάσει των μέχρι τώρα μετρήσεων. Αυτά τα στοιχεία θα σχολιάζουμε τμηματικά, σε κάθε μας "φύλλο".

Πάντως, αυτές τις ημέρες το γεγονός σε επίπεδο Θεάτρου είναι τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, στα οποία δίνεται το "ιερό βήμα" του Ρωμαϊκού Ωδείου, χάρη στον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων, με τιμονιέρηδες τον Ανδρέα Ανδριόπουλο και τον συνονόματο υιό του. Τόσο η παρουσίαση του έργου του Ευρυπίδη "Τρωάδες" από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου όσο και η παρουσίαση του έργου "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", επίσης του Ευρυπίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη και Στέλιο Μάϊνα, Μηνά Χατζησάββα και άλλους εκλεκτούς ηθοποιούς έχει αφήσει

πολύ καλές εντυπώσεις στον κόσμο.

**

Σε επίπεδο μουσικό νομίζω ότι ξεχώρισε ο Νίκος Πορτοκάλογλου με το νεότευκτο μουσικό του σχήμα, που παρουσίασε παλιές και νεώτερες επιτυχίες του πριν από λίγες μέρες στον πολυχώρο "Πολιτεία" της Πάτρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του "30 χρόνια μουσικής πορείας". Ο σεμνός καλλιτέχνης μιλώνστας σε γνωστή εκπομπή δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παλιές μοναδικές στιγμές του με το συγκρότημα "ΦΑΤΜΕ" στη Νέα Σμύρνη αλλά και στην αδιάλειπτη διάθεσή του να είναι κοντά στα νέα κοινωνικά ρεύματα γιατί "ποτέ δεν επαναπαύομαι". Οντως "όλα είναι δρόμος" για τον καλλιτέχνη, που με ζέση αναφέρεται πάντα στα ακούσματά του, στις Μικρασιάτικες ρίζες του, στην πρώτη κιθάρα που τού χάρισε ο πατέρας του, στα ακόρντα που μόνος του ανακάλυψε και βοηθά πλέον με ένα πόνημα και ο ίδιος νέους επίδοξους κιθαρίστες, μπασίστες και λοιπούς μουσικούς να προσανατολιστούν. Στο βλέμμα του καλλιτέχνη των επιτυχιών "Βγαίνουμε μωρό μου βγαίνουμε μέσα απ΄ το τούνελ", και των συνθέσεων για το "Βαλκανιζατέρ" και Μπραζιλέϊρο, και δεκάδες άλλα επιτυχή άσματα, διακρίνει κανείς το ίδιο ασίγαστο πάθος. Παράλληλα και την αποφασιστικότητα να κριτικάρει μέσω μουσικής στίχων και λόγων "το απαράδεκτο σκηνικό των κουμπάρων που για δεκαετίες καθάριζαν τα πάντα στη χώρα μας, ωθώντας στο περιθώριο άξιους ανθρώπους σε κάθε τομέα. Με αυτή την Ελλάδα του παραγοντισμού, του νεοπλουτισμού και της κομματοκρατίας, πρέπει οριστικά να τελειώνουμε."!!!

Μαζί με τις ευχές μας για γλυκό και παρατεταμένο Φθινόπωρο, προτείνουμε να μη λησμονούμε τις "Χαμένες Πατρίδες" της Μικρασίας, με αφορμή την 90ή επέτέιο της καταστροφής της Σμύρνης. Τα αφιερώματα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα είναι πολλά και επίσης πάμπολλα τα ντοκιμαντέρ της Δημόσιας Τηλεόρασης, που καθημερινά προβάλλονται. Για κάποια απ΄αυτά υπάρχει ενδιαφέρον εκδηλωμένο από τους πολίτες να επαναπροβληθούν. Για να μη χάσουμε την ιστορική μας μνήμη.

 

 

Ο ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου