Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Αύγ 2013

 

 

Αλλη μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου καλούνται να πληρώνουν οι δημότες τα χρέη των π. Δημοτικών επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά τη λαϊκή ρήση ότι «δεν βγάζει κόρακας κοράκου ματι». Σε απολογισμό προέβη η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κα Βάσω Ψυχράμη για το διετές πρόγραμμα δράσης 2012-13 και προκειμένου η επιχείρηση να συνεχίσει την λειτουργία της, ζήτησε από το Δ.Σ να εγκρίνει συμπληρωματική ένταξη πληρωμών στις δράσεις της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων.

«Η ΔΗΚΕΠΑ για το 2012 πήρε επιχορήγηση για το 2012 ποσό 452.000 ευρώ και για το 2013 το ποσό των 300.000ευρώ. Συνολικό ποσό επιχορήγησης διετούς 852.000Ευρώ. Στην πορεία όμως και αφ’ ότου πήραμε στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, το ΦΕΚ λειτουργίας του νομικού προσώπου, προσπαθώντας να κλείσουμε τις παλιές επιχειρήσεις, δημιουργήθηκαν τεράστιες οφειλές στην εφορία, από τα φορολογικά πρόστιμα για την πρώην ΔΕΠΑΑ και τον «Απόλλωνα» ύψους 190.000ευρώ. Επίσης, άλλες 25.000ευρώ πρόστιμα από μικροπαραβάσεις ή αμέλειες των άλλων επιχειρήσεων( έλλειψη τιμολογίων , βιβλίων κ.ά).

Η ΔΗΚΕΠΑ το 2012 πλήρωσε στην εφορία 225.000ευρώ πρόστιμο. Επίσης βρήκαμε οφειλόμενο ΙΚΑ, το οποίο ρυθμίσαμε, και το 2012 αρχίσαμε να πληρώνουμε δόση 1500 ευρώ μηνιαία. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στο διετές πρόγραμμα δράσης, διότι δε το γνωρίζαμε. Για να μπορέσει η επιχείρηση να προχωρήσει σωστά και νόμιμα, πρέπει αυτοί οι φόροι που πληρώθηκαν, να αποτυπωθούν στο διετές. Με τα 225.000ευρώ και άλλες 60.000ευρώ που βεβαιώθηκαν προσφάτως, για τη ΔΕΠΑΝΑ της Ακράτας – αυτός είναι ο λόγος που ερχόμαστε για αναπροσαρμογή του διετούς, κλείνοντας έτσι τις φορολογικές μας υποχρεώσεις- φτάνουμε περίπου στα 290.000 πρόστιμα. Τα 100.000ευρώ από αυτά είναι το κεφάλαιό μας, το οποίο δώσαμε στην εφορία. Τα υπόλοιπα 190.000ευρώ όμως, τα δίναμε για την επιχορήγηση του Δήμου χωρίς να είναι αποτυπωμένο στο διετές. Γι’ αυτό σήμερα με την απόφασή μας αυτή πράττουμε το εξής: Αφαιρούμε δράσεις της ΔΗΚΕΠΑ από το 2013 που κοστολογούνται 190.000ευρώ και βάζουμε τα χρήματα αυτά για φόρους –τέλη. Από τις δράσεις του 2013 αφαιρέσαμε τα εξής: όλο το κομμάτι του αθλητισμού αφού δεν ασχολούμαστε με αυτό το αντικείμενο, από την παιδεία, από τον τομέα περιβάλλον και ποιότητα ζωής, όλο το κομμάτι της δημοτικής συγκοινωνίας που δεν υλοποιήθηκε ποτέ από τη ΔΗΚΕΠΑ, από το πρόγραμμα έρευνας και τεχνολογίας αφού δεν προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2013 να ασχοληθεί η επιχείρηση με τέτοιο αντικείμενο και από τον κωδικό εμπορεύματα, συνολικού ύψους 190.000ευρώ.».

 

Ακολούθως ο Δήμαρχος ζήτησε από την κα Ψυχράμη να ενημερωθεί για το συνολικό ποσό που χρωστά η ΔΗΚΕΠΑ από κληρονομημένα χρέη.

Η πρόεδρος απαντώντας τόνισε ότι το αρχικό χρέος που ανέλαβε η ΔΗΚΕΠΑ ήταν 430.000ευρώ οφειλές σε προμηθευτές και δημιουργήθηκαν επιπλέον άλλα 290.000ευρώ στην πορεία. Σύνολο 720.000ευρώ.

Ο δήμαρχος στη συνέχεια, ερώτησε: Γιατί ανέλαβε η ΔΗΚΕΠΑ να πληρώσει 60.000ευρώ της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΑΝΑ του π. Δήμου Ακράτας, που λειτουργούσε το τουριστικό περίπτερο Ακράτας στην Ποροβίτσα;

Η κα Ψυχράμη επεξήγησε ότι το χρέος της ΔΕΠΑΝΑ Ακράτας δεν ήταν πρόστιμα παραβάσεων, αλλά οφειλές, επειδή δεν είχαν πληρωθεί τα ενοίκια των τελευταίων ετών (2008,2009 και 2010) της π. δημοτικής αρχής Ακράτας ύψους 33.000Ευρώ με τις προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν στην εφορία , και βάσει του μισθωτηρίου συμβολαίου, δεν είχε αποδοθεί το 10% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος ύψους 26.000Ευρώ, στην κτηματική.

 

Λαμβάνοντας το λόγο η π. πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑ και νυν πρόεδρος της Τ.Κ. Ακράτας, κα Μαρία Καρρά απευθυνόμενη στο δήμαρχο τόνισε ότι το χρέος της ΔΕΠΑΝΑ δεν είναι τίποτα μπροστά στο δεκαπλάσιο χρέος της ΔΕΠΑΑ. Όλες οι ενέργειές μου είναι ψηφισμένες από το π. Δημ. Συμβούλιο Ακράτας και το π. Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑ. Δεν πλήρωνα τίποτα τελευταία, διότι προσπάθησα να καλύψω προηγούμενα χρέη της δημοτικής επιχείρησης.

Δ. Τριανταφυλλόπουλος (Δ.σ. ελάσσονος αντιπολίτευσης): Η ΔΗΚΕΠΑ ανέλαβε ένα σμπαραλιασμένο «μαγαζί» και παρ’ αυτά κατόρθωσε να το λειτουργήσει.

Π. Παπακωνσταντινόπουλος (Δ.σ. ελάσσονος αντιπολίτευσης): Εδώ σήμερα ο ίδιος ο δήμαρχος έχει απορίες για τη λειτουργία της ΔΗΚΕΠΑ. Υπάρχει μια αδυναμία συνεννόησης. Είχα κάνει και ερώτηση παλαιότερα, για τη νομιμότητα της μεταφοράς κονδυλίων. Η επιχορήγηση του Δήμου είναι νόμιμη, όταν υπάρχουν εικονικοί ανενεργοί κωδικοί για να καλύπτουν μεταφορές σε άλλος κωδικούς όπως φόροι και τέλη για κάλυψη χρεών των π. επιχειρήσεων και των π. δήμων;

Επεξηγώντας η κα Β. Ψυχράμη στον κ. Παπακωνσταντινόπουλο τόνισε ότι: «Στη ΔΗΚΕΠΑ ο δήμος δεν έδωσε τα προϋπολογισμένα 556.000ευρώ για το 2012, μόνο 506.000ευρώ πιστώθηκαν από τα οποία τα 200.000ευρώ αποδόθηκαν το 2013 γιατί ο δήμος δεν είχε, ενώ τα 50.000ευρώ ποτέ δεν τα πήραμε.».

Μιχ. Κωνσταντίνου (Δ.σ. συμππολίτευσης): Επειδή η αυτοδιοκητική περίοδος ήταν μια περίοδος για το νοικοκύρεμα των δήμων και των επιχειρήσεων. Για τη διασπάθιση το χρήματος του δημοσίου, που αναφέρθηκαν σ’ αυτή την συνεδρίαση, αναζητήθηκαν ευθύνες; Πως μπορεί να πληρώνονται χρέη και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Κάποιος κύριος λειτουργούσε π.χ. τον «Απόλλωνα» και τον άφησε χωρίς ΑΦΜ. Ρωτάω. Τι καναμε; Αναζητήσαμε ευθύνες από όσους ανεύθυνα, λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο; Και φτάσαμε σήμερα σε εποχές δύσκολες όπως η σημερινή, αντί να είμαστε κοντά στο δημότη με τα χρήματα αυτά για παιδικούς σταθμούς και συσίτια να τα δίνουμε στην εφορία.

Π. Μπερούκας (Δ.σ. συμπολίτευσης): πόσα χρήματα έχει πάρει η ΔΗΚΕΠΑ από το

Δήμο και πόσα έχει πληρώσει για χρέη;

Απαντώντας η κα Ψυχράμη επανέλαβε ότι έχει πάρει από το δήμο 506.000ευρώ μέχρι σήμερα και έχει δώσει στην εφορία και στο ΙΚΑ γύρω στις 240.000ευρώ.

 

Το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία πλην της παράταξης της «Λαίκής συσπέιρωσης» το διετές πρόγραμμα δράσης 2012-13 της ΔΗΚΕΠΑ με την συμπληρωματική ένταξη 290.000ευρώ.

“ο γραφέας”

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου