Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Ιούν 2013
Ο Διαχρονικός Χρήστος Λεοντής στην Πάτρα την ίδια ημέρα με τον Ηλία Ανδριόπουλο (σε διαφορετικούς χώρους)
Κλίκ για μεγέθυνση
Ο Διαχρονικός Χρήστος Λεοντής στην Πάτρα την ίδια ημέρα με τον Ηλία Ανδριόπουλο (σε διαφορετικούς χώρους)

 

 

Και πάλι στην Πάτρα ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικοσυνθέτες της χώρας μας - ο Χρήστος Λεοντής, καλεσμένος αυτή την φορά από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και περιχώρων, που διοργάνωσε τιμητική συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο, την Παρασκευή - 7 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ. Μαζί με τον τιμώμενο συνθέτη (που μελοποίησε Λόρκα και Γιάννη Ρίτσο κατ΄ εξοχήν), ήταν και ο Πατρινός ποιητής Διονύσης Καρατζάς. Ο Χρήστος Λεοντής πάντα προσηνής αλλά και ακριβολόγος - αναφορικά με την μουσική του - έδοσε σε όσους δημοσιογράφους τον προσέγγισαν, το στίγμα της μουσικής του. Με αφορμή μάλιστα την 506η επέτειο από την ΄Αλωση της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΑ Πάτρας και την άνγωστη - για πολλούς - πλευρά του. Δηλαδή εκείνο το έργο του, που ευθέως παραπέμπει στο Βυζαντινό Μέλος και στο Ρωμανό τον Μελωδό, μέσα από το δίσκο του “Μήτηρ Θεού”, που έχει παρουσιαστεί επιλεκτικά και έχει αποδοθεί από τη Νένα Βενετσάνου άλλά και με την συμμετοχή στην απαγγελία της γνωστής τραγωδού ΄Αννας Συνοδινού.

Να συμπληρώσουμε ότι ο Χρήστος Λεοντής επανέλαβε ότι με ιδιαίτερη χαρά συνεργάζεται με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ, κάθε φορά που τα μέλη των δύο πασίγνωστών σχημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο τού το ζητούν. Με ιδιαίτερη επίσης χαρά δέχεται την πρόσκληση του Β΄ και Γ΄ Προγραμμάτων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στα studio των οποίων, έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες με τα χορωδιακά σχήματα της ΕΡΤ και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Ο ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

***

Τ

ην ίδια ημέρα, Παρασκευή, στο βιβλιοπωλείο “Πολύεδρο”, παρέστη ο δημοφιλής μας συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος και “για ένα φεγγάρι” πηδαλιούχος στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1998). Με το ζεστό του χαμόγελο συναντήθηκε με τους αναγνώστες του βιβλίου του - “Το αίνιγμα μιας γενιάς”, που μεταφέρει τον προβληματισμό της γενιάς του για τα όσα βιώνει σήμερα ο ΄Ελληνας. Για το βιβλίο μίλησαν : ο πρώην πρύτανης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής - μαέστρος Σταύρος Σολωμός και η προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Μαρία Παναγοπούλου. Η βραδιά διανθίστηκε με τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου, που ερμήνευσαν η Δήμητρα Τσατσού (φωνή) και η Μαρία Μυλωνά (πιάνο).

Πέρα πάντως από το γνωστό έργο του Ηλία Ανδριόπουλου, δηλαδή τους 17 δίσκους με “τα γράμματα στο Μακρυγιάννη”, “Λαϊκά Προάστια”, Προσανατολισμοί”, “Αργοναύτες”, “Ωδές”κ.ά., ο Ηλείος συνθέτης έχει μελποιήσει ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίον κρατά φιλία ενώ είναι και από τους λίγους που δεχόταν ο Μίκης, όταν πριν από λίγους μήνες είχε ένα μικρό πρόβλημα υγείας.

Επίσης ο Ηλίας Ανδριόπουλος έχει μελοποιήσει ποιήματα του Διονύση Καρατζά. Αξίζει να αναφέρουμε και τα ανέκδοτα έργα του γνωστού συνθέτη, όπως είναι η συμφωνιέτα “Ανταύγειες”, η “Μουσική για σαντούρι και Ορχήστρα”, η σονάτα “Ελληνικό Καλοκαίρι”, τα “Επιθαλάμια” ενώ τα γνωστά του έργα έχουν αποδοθεί από τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Ευρώπης αλλά και της ΕΡΤ. ΄

Αλλωστε ο Ηλίας Ανδριόπουλος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ για τρία χρόνια προς το τέλος της δεκαετίας του ‘90.

Ο ΠΕΡΙΟΙΚΟΣ

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου