Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Μάι 2014
Εντός της προεκλογικής φρενίτιδας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέσα στην προεκλογική φρενίτιδα ξεχωρίσαμε την χθεσινή εκδήλωση για τον Πολιτισμό που έλαβε χώρα στον πανέμορφο κήπο του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Πάτρας "Πολύεδρο". Τον χορό των εισηγήσεων άνοιξε ο συγγραφέας και πολιτικός μηχανικός Βασίλης Χριστόπουλος, αναφερόμενος στην συμβολή των πολυάριθμων πολιτιστικών κυττάρων της Πάτρας. Ακολούθως ο Κώστας Μαλαμής μίλησε για την προσπάθειά του σε προσωπικό επίπεδο και μέσω της θεατρικής ομάδας του, στην οποία έχει τον ρόλο του σκηνοθέτη, όταν δεν σχεδιάζει σπίτια, να κρατηθεί όρθια η θεατρική στέγη "Αγορά", πάση θυσία. Την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον χώρο του "Πολύεδρου" στην παρούσα κρίσιμη φάση που διάγουμε, ανέφεραν με συνοπτικό τρόπο οι δημιουργοί του, το γνωστό στην Πατρινή Κοινή Γνώμη δίδυμο (και στη ζωή) Ολγα Νικολοπούλου και Κωστής Καπέλας. Η πρώτη αναφέρθηκε στη διαχρονική συνεργασία του χώρου αυτού με γνωστούς ντόπιους και μη εικαστικούς καλλιτέχνες και ο δεύτερος γενικότερα στην τιτάνια προσπάθεια να μη χαθούν σημαντικοί χώροι πολιτισμού όπως είναι και το "Πολύεδρο". Ενδιαφέρουσες υπήρξαν και οι παρεμβάσεις των παρισταμένων, όπως του υποψήφιου ευρωβουλευτή κ. Κοσυφάκη, του κ. Ζαρκάδη η παρέμβαση για τις πολτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου της Πάτρας, του κ. Γεωργακάκη για την θεατρική ερασιτεχνική δημιουργία. Η πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση ήταν του υποψηφίου δημάρχου με την ΡΑΠ Κώστα Σπαρτινού, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων και "την ανάγκη ανασυγκρότησης της ΕΡΤ αλλά και της ΕΡΑ Πάτρας ως ενημερωτικής δομής, η οποία κατά το ήμισυ σχετίζεται με την Δημοτική Αρχή. Η παρέμβαση του κ. Σπαρτινού ήρθε ως απάντηση στην επισήμανσή μας να θυμηθούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια από το 1984 μέχρι σήμερα στόχος τόσο της ΕΡΤ με τις 387 πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Επικράτεια όσο και της ΕΡΑ Πάτρας σε τοπικό επίπεδο, ήταν η καταγραφή της επικαιρότητας παράλληλα δε και των πολιτιστικών δράσεων, όπως υφίστανται ηχογραφημένες πια σε σκονισμένες μπομπίνες εντός της ΕΡΑ Πάτρας (συμπληρώνω) και αποτελούν περιουσία των πολιτών. Ιδού η πρόκληση για τον επόμενο δήμαρχο να μην αφήνει όλο αυτό το πολύτιμο υλικό στο βασίλειο της αράχνης και να κατανοήσει το παμμέγιστο εγχείρημα της ERTopen που δίνει την δυνατότητα ύπαρξης και στους 19 Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της χώρας, ταξιδεύοντας το σήμα τους και το πρόγραμμά τους σε ολόκληρο τον κόσμο!!

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το θέμα Πολιτισμός στην Πάτρα με διάφορα κύτταρα αντίστοιχα, όπως Πολιτιστικό Κέντρο, Λιθογραφείο, Περί Τεχνών, Συμπόσιο Ποίησης, Πολύεδρο, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών Περιχώρων (όπως υπενθυμίσαμε στους διοργανωτές) , του Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ, του Διεθνούς Φεστιβάλ, του θεσμού του Καρναβαλιού, , πολλών ακόμα θεατρικών περιφερειακών ομάδων, των δύο Κινηματογραφικών Λεσχών της Πάτρας, της Κινηματογραφικής ιστορικής και της δεύτερης του Παμμικρασιατικού, της Κοινοτοπίας, (αναγκαίες συμπληρώσεις), θάπρεπε να έχουν εκπροσώπους στη χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Και κάτι ακόμα 'ίσως σε μία προσεχή εκδήλωση αντίστοιχη, θα πρέπει να καλεστεί και ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής, για τον τύπο αλλά και για την αναγκαία πολυφωνία απόψεων, έστω κι αν υπάρχει η άποψη ότι το ΔΗΠΕΘΕ τόχουμε ως θεσμό πληρώσει χρυσάφι. Είναι όμως μόνο έτσι τα πράγματα (για τα ΔΗΠΕΘΕ) ή κατά καιρούς με την ανοχή και πολλών εκπροσώπων πολιτιστικών κυττάρων, ανεχόμασταν καταστάσεις σπατάλης και μετακλητών από την Αθήνα θιάσων; Όπως και νάχει, θέλω να υπενθυμίσω ότι ο θεσμός της Μελίνας Μερκούρη από το 1987 μέχρι σήμερα, όσο και αν πάλιωσε, έχει προσφέρει και πολλές σημαντικές παραστάσεις. Επίσης μην ξεχάσουμε ότι κάποιοι γνωστοί ηθοποιοί έδωσαν την καθοριστική "θεία βατσινιά" για να πάει μπροστά και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ανάμεσά τους η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας - ΜΑΓΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ.

 

 

Θράσος δίχως όρια ο υπουργός της συμφοράς

 

΄Όντως απύθμενο ήταν το θράσος που επέδειξε άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την εφημερίδα "Πελοπόνησος" και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πάτρας, στις 10 Μαΐου, στον πολυχώρο Επίκεντρο. Όπως είπε ο υπουργός της συμφοράς, όπως τον αποκαλούν πλέον ευθέως οι ακροατές της ΕΡΑ Πάτρας, "μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απόφαση για την οποία να ντρέπεται, ενώ απέδωσε τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην προσπάθεια νοικοκυρέρματος που πρέπει να γίνει σε μία χώρα η οποία έχει χρεωκοπήσει". Τί κι αν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ανδρέας Σοφιανόπουλος, μιλώντας για την απελευθέρωση του ωραρίου, προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις εφημερίδες ενώ η μείωση του ποσοστού κέρδους θα φέρει πολλά λουκέτα στα φαρμακεία. Τι κι αν, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας Άννα Μαστοράκου τόνισε ότι "το βάρος που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας, στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρωτοβάθμια πρόληψη και την ρύθμιση των ασθενών", ο ΄Αδωνις τα δικά του. Από τις πλέον χαρακτηριστικές αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Υγείας, ήταν αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου, που είπε ότι «το κριτήριο που σάς διάλεξαν για υπουργό, είναι ότι μετά απ΄ ό,τι κάνετε, δηλώνετε ότι δεν ντρέπεστε». Και όσο για την παράτα της περιοδείας στα νοσοκομεία, αξιοσημείωτο είναι ότι δόθηκε μάχη για να μην κλείσει η μονάδα Νοσημάτων Θώρακος τόσο από τον κ. Χατζηλάμπρου όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. ΄ΙΔΩΜΕΝ!

 

Πάολα Μπακίντα

H «παιχνιδιάρικη ανάρτηση» της Πάολα - δηλαδή της Ιταλίδας δημοσιογράφου από την Σαρδηνία, είναι το νέο «θέμα» σήμερα για πολλούς συντρόφους του ΚΚΕ που πνέουν μένεα (όπως και η καταπληκτική στο λόγο Λιάνα Κανέλλη) μιλώντας το πρωί στο μεγαλοκάναλο, που πάντα βέβαια δίνοντάς της την χρονική μερίδα του λέοντος την αφήνει να "ζωγραφίζει" την πολιτική χαώδη κατάσταση στην Ευρώπη. Η κ. Κανέλλη βρήκε ευκαιρία άλλη μία φορά να μιλήσει υποτιμητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον προσεταριρισμό της πολιτικής έκφρασης του στυλ: «L’ altra Europa con Tsipras» (Ή άλλη Ευρώπη του Τσίπρα), που ενσωματώθηκε στην ΚΙΝΗΣΗ με έμβλημα την ωραία Σαρδηνή Πάολα Μπακίντα και το λευκό της μπικίνι σε πόζα καλοκαιρινή με φόντο τη θάλασσα.

Η άλλη πλευρά τώρα της νεολαίας περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ, χαριτολογώντας απαντά ότι «ο πρόεδρος εμπνέει». Τι κι αν η ίδια η τολμηρή δημοσιογράφος έδωσε «εξηγήσεις» κάνοντας λόγο για «παιχνιδιάρικη ανάρτηση», η φαρέτρα της Αριστεράς με το σφυροδρέπανο δε δέχεται κουβέντα. Βέβαια πρέπει να παρατηρήσει κανείς ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι παιχνίδι και θέλουν σοβαρή αντιμετώπιση, όταν κανείς έχει στη γειτονιά του την ευρύτερη, άνοδο και φωτιές από τους φασίστες στην Ουκρανία αλλά και αλλαχού. Είναι πάντως παρήγορο ότι στις σημερινές φοιτητικές εκλογές ακούστηκαν πολλά σχετικά μηνύματα. Ποιος όμως τα αποτύπωσε με τόση πρεμούρα για τις εκλογές; Ιδού το ΕΡΩΤΗΜΑ

 

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΟΥΝΑΡΗ.

Σωρεία προβλημάτων έχει καταγράψει το κλιμάκιο της Περιφερειακής παράταξης "Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας", που βρέθηκε και μίλησε στο κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ και την Διεύθυνση Πρόνοιας αυτές τις μέρες. Το πιο σημαντικό είναι η πλήρης διάλυση και της αιμοδοσίας αλλά και ο γενικευμένος φόβος των γιατρών (που έχουν απομείνει στο πάλαι ποτέ σφύζον από ζωή υποκατάστημα) να πουν τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Πάντως σύμφωνα με γνωστή γιατρό της Πάτρας, «ευθύνη πρέπει να αποδοθεί και σε μεγάλο τμήμα των πολιτών που δε βοηθούν την προσπάθεια του Παιδιατρικού Τμήματος να λειτουργήσει έστω υποτυπωδώς».

Εικόνα αρνητική αναδύει και η Διεύθυνση Πρόνοιας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι συμβασιούχοι (ανασφάλιστοι) υπάλληλοι, που έρχονται να καλύψουν δεκάδες κενά μονίμων συναδέλφων τους που έφυγαν άρον-άρον για να μη τους προλάβουν τα νέα προκρούστεια μέτρα των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, όπως σχολίαζε παλαίμαχος υπάλληλος κατά την συνάντησή του με τους γιατρούς Δημήτρη Κωστακιώτη, Τάσο Γιακουμή, την φαρμακοποιό Μαρία Βουτυράκη, τον γνωστό πολιτευτή Γεράσιμο Φεσιάν και άλλους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους με την ίδια παράταξη.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα του νοσοκομείου Αιγίου συζήτησε (8 Μαΐου, στις 10π.μ.), ο επικεφαλής της παράταξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος. Τον κ. Χατζηλάμπρου συνόδευσαν αρκετοί συνεργάτες του - υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

 

Κώστας Σπαρτινός: "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι περιοδείες του υποψήφιου δημάρχου Κώστα Σπαρτινού, ο οποίος συναντήθηκε αυτές τις μέρες με εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο αλλά και της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση Αποχέτευση Πάτρας), συνοδευόμενος από μέλη της ομάδας ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη. Ειδικότερα στην συνάντησή του με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ, υποστήριξε ότι «η πολιτική διαχείρισης των υδάτων πρέπει να εκπορεύεται μόνο από τον Δήμο και τους πολίτες του και είναι δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό».

 

Συνάντηση Δημαρά με δημοσιογράφους

Με τους δημοσιογράφους συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στο Φάρο ο Γιάννης Δημαράς (νυν δήμαρχος) και εκ νέου υποψήφιος, συζητώντας μαζί τους το όλο κλίμα των εκλογών. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ (΄Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων) και η συνάδελφος αγωνιζόμενη της ΕΡΑ και υπεύθυνη της έκδοσης της εφημερίδας "ΓΕΓΟΝΟΤΑ" Αγγελική Ανυφαντή.

 

Αναγκαία η ανακατασκευή του γηπέδου της Παναχαϊκής

Η ανακατασκευή και ανακαίνιση του γηπέδου της Παναχαϊκής τίθεται επί τάπητος για τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς "εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η υπόθεση του φακέλου ανάπλασης". Για τον λόγο αυτό υπάρχει επίσημη πρόσκληση σε όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και σε όλους τους δημάρχους την Κυριακή το πρωί, στις 11, στο κλειστό της Παναχαϊκής για εκτενή συζήτηση, που μάλλον προβλέπεται θερμή.

 

Σεμινάρια για καρκίνο του μαστού

΄Αλλο ένα σεμινάριο για την πρόληψη του μαστού έγινε χθες στην αίθουσα του Ιατραικού Συλλόγου Πατρών από τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαϊας. Στόχος σταθερός είναι η διαρκής ενημέρωση τόσο των γυναικών που έχουν νοσήσει ή όσων άλλων επιθυμούν να ενημερώνονται διαρκώς στο πλαίσιο πρόληψης.

 

Πλήρες πρόγραμμα στην ΕΡΑ Πάτρας

Στην κυριολεξία «παρέλαση» υποψηφίων γίνεται καθημερινά στις δύο εκπομπές της Αγγελικής Ανυφαντή αλλά και του Γιάννη Παντελόπουλου, ο οποίος σταθερά συνεργάζεται με τον συνάδελφο δημοσιογράφο ΄Αγγελο Κωνσταντίνου. Μέχρι στιγμής(9 Μάη) έχουν μιλήσει αρκετοί δήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από τα μικρόφωνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Εν τω μεταξύ, αντιφατικά ήταν χθες τα σχόλια ακροατών και αλληλέγγυων μετά την συνέντευξη που έδωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην ΕΡΑ Πάτρας, καθώς άφησε αναπάντητα τα περισσότερα ερωτήματα του Γιάννη Παντελόπουλου αλλά και των ακροατών που τού άσκησαν οξεία κριτική για «τα έργα και τις ημέρες του».

 

Τελικά βραχυκυκλώσαμε τεχνικά στις 6 του Μάη και τα «off the record» για τη ώρα στοιχεία για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ δεν τα δώσαμε «Ιn the record», το απόγευμα -7-9, όπως είχα υποσχεθεί φίλοι μου. Ωστόσο σήμερα βάσει της ειδησεογραφίας, στις 8 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, άκουσαν οι φίλοι Κορίνθιοι και πολλοί ακροατές μας στην ΕΡΑ Πάτρας, αλήθειες για «τα περιλάλητα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ που δε μπορούν να αναστηθούν από την αργυρώνητη ΝΕΡΙΤ με το ακριβό σήμα και την ανυπαρξία περιφερειακού προγράμματος». Αυτά είναι τα στοιχεία που γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα όσα πρεσβεύει ο συνάδελφος Θέμης Συμβουλόπουλος (που κατεβαίνει με το ευρωψηφοδέλτιο του ΕΠΑΜ). Το θέμα είναι μεγάλο και νομίζω ότι ο άξιος συνάδελφος, επικεφαλής στα κρουστά στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής τηε ΕΡΤ θα μπορέσει να το αναδείξει, όταν με το καλό έλθει στο Κοινοβούλιο, όπως του εύχομαι από καρδιάς.

ΤΩΡΑ, αναφορικά με την παρουσία του φασίστα Παναγιώτη Ψωμι-ΑΔΗ, θεωρώ κατάντια να ακούγονται στ΄ αυτιά δημοκρατών πολιτών τα παραληρηματικά του λόγια, ότι δηλαδή «δεν έχει σημασία πόσο κοστίζει ένας βουλευτής ή ένας ευρωβουλευτής» και αυτός είναι «αριστερός» και να νιώθω παράλληλα αγωνιώντα τον συνάδελφο της ΕΡΑ Πάτρας Γιάννη Παντελόπουλο, που χρειάστηκε να κάνει πιρουέτες για να θέσει τα ερωτήματά του και τα ερωτήματα του κόσμου, που έπεφταν βροχή. Μπορεί «η δημοκρατία να μην έχει διλήμματα», όπως διακηρύττουν οι αστοί, όμως διλήμματα δεν πρέπει να αποκτήσουν οι υποστηρικτές του αγώνα μας, σε σχέση με την σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνέντευξης με τον πιο γραφικό πολιτικό, με τον οποίο -συγχωρήστε με - ούτε πλάκα κανείς δε μπορεί να σπάσει. ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΦΑΝΘΕΙ Η ΕΡΑ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΛΑΜΟΓΙΑ!! ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ 11 ΜΗΝΕΣ (παρά τέσσερις ημέρες) ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΗΠΙΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΜΕ ΜΑΚΕΛΕΨΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΩ;

 

Με επίγνωση των λόγων μου - Χρυσή Κοσμάτου - 35 χρόνια μάχιμη δημοσιογράφος

 

 

Σύνταξη: Χρυσή Κοσμάτου

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου