Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 07 Ιαν 2022
Αλλο ένα ιστορικό μάθημα στον Ανέμελο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 

Του Γ. Γ

 

Να μου επιτρέψει ο Ανέμελος, να του κάνω άλλη μια ιστορική αναφορά, συμπληρωματικά σ' αυτά που έγραφα σχολιάζοντας τις απόψεις του "από των 6 μηνών πολιτικού κρατούμενου" ότι ο Αη Στράτης. είναι «ένα τοπόσημο διχασμού και δοκιμασίας»,

Κι' αυτό το κείμενο μου σε πολιτικούς κρατούμενους θα αναφέρεται, μόνο που αυτοί θα είναι πραγματικοί, όχι όπως ο ίδιος και είχαν παρόμοια συμπεριφορά από το τότε κράτος της δεξιάς, όπως οι πολιτικοί εξόριστοι του Αη Στράτη. 

Ηταν σαν σήμερα. 7/1/1947 όταν ο ανώτερος διοικητής της Χωροφυλακής Λάρισας, Μαντούβαλος, αποφάσισε ότι ήταν πολυτέλεια να συνεδριάζουν τα έκτακτα δικαστήρια σκοπιμότητας και να μοιράζουν σαν στραγάλια τις θανατικές καταδίκες στους κομμουνιστές.  

Ετσι, λοιπόν, σε μια εποχή που κυβέρνηση ήταν οι ιδεολογικοί πρόγονοι του Κυριάκου Μητσοτάκην - πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης- και ενώ ο εμφύλιος πόλεμος ήταν σε ένταση, ο βαθμοφόρος μπάτσος.  ανώτερος διοικητής της Χωροφυλακής Λάρισας, εκδίδει μια ανακοίνωση, αντιγραφή αυτών που υπήρξαν από τα Γερμανικά στρατεύματα την περίοδο της κατοχής.

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

 

Εις περίπτωσιν καθ' ην εκτελεσθούν οι συλληφθέντες υπό συμμοριτών κατά την επίθεσιν της Υποδιοικήσεως Χωροφυλακής Λειβαδίου μόνιμοι χωροφύλακες 1) Κουντούρης Νικόλαος και 2) Σπηλιωτόπουλος Παναγιώτης ειδοποιώμεν ότι θα εκτελέσωμεν δι ένα έκαστον των χωροφυλάκων πεντήκοντα (50) οκοϊδεάτας τους, οίτινες κρατούνται εις τας φυλακάς.

Ανώτερος

Μαντούβαλος  

 
Να θυμίσουμε εδώ, ότι αυτή την εποχή μπορούσε να συλληφθεί και να φυλακιστεί σαν "φιλοκομμουνιστής", οποιοσδήποτε τυχαίος πολίτης, αρκεί να υπήρχε μια μαρτυρία ενός ταγματασφαλίτη, Χίτη, ή απλώς ρουφιάνου.
 
Το ρεπορτάζ της επόμενης μέρας στον Ριζοσπάστη είναι χαρακτηριστικό:
 
Στα τόσα άλλα χαρακτηριστικά της αγγλοκρατούμενης Ελλάδας που θυμίζουν την Γερμανική κατοχή, προστέθηκαν τώρα, επίσημα πια και οι "ανακοινώσεις" θανάτου, στο ίδιο ακριβώς ύφος της γερμανικής φασιστικής βαρβαρότητας. 
 
Και όπως εκείνοι, και οι σύγχρονοι " κομαντατούρ" κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των φυλακισμένων και τους απειλούν με εκτελέσεις για γεγονότα που είναι δυνατόν να συμβούν πολύ μακριά από τις φυλακές.
 
Ακόμα και στην αριθμητική τηρούνται οι αναλογίες που δίδαξαν οι Γερμανοί: Πενήντα προς έναν. 
 
Ολόκληρη η πολιτισμένη ανθρωπότητα και η Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφάλειας έχουν ένα ακόμα επίσημο ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα δεν τέλειωσε ακόμα η υπόθεση για την οποία έπεσαν οι καλύτεροι νέοι της. Οτι ο φασισμός ακόμα μπορεί να εφαρμόζει τις μεθόδους του και να δολοφονεί εκείνη ακριβώς την χώρα που θυσίασε τα πάντα στον αντιφασιστικό αγώνα.    


Από giorgis , Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022 | 12:00 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου