Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Δεκ 2011
 δεν αισιοδοξούμε           μα ευχόμαστε και ελπίζουμε …
Κλίκ για μεγέθυνση

Απλά και ξάστερα

Του Πάνου Υφαντή*

 

 

 

 

Ετούτη η στήλη με το που έφτασαν οι πρώτες στάλες της μνημονιακής καταιγίδας πήρε ξεκάθαρη θέση:

Εναντιώθηκε στο ανορθόδοξο και στάθηκε ασυμβίβαστη στα μη συμβατά με την κοινή λογική.

Από πολύ νωρίς διέκρινε τα επακόλουθα της τυφλής εθελοδουλίας και πρόβλεψε τις εξελίξεις.

Δεν ήταν δα και δύσκολο.

Όσοι έχουν ξεφυλλίσει την Ελληνική Ιστορία και έχουν αντλήσει τα αναγκαία ξέρουν ότι σε τούτη τη χώρα η μεγιστοποίηση του μηδαμινού , ο πολιτικός καιροσκοπισμός και οι ιδεολογικές ακροβασίες δεν πήγαν ποτέ πολύ μακριά.

Ξέρουν ακόμα ότι όσοι επιχείρησαν να οικοδομήσουν με υλικά την ξενοδουλεία, τον αυταρχισμό και την παραπλάνηση , πολύ γρήγορα , κατέρρευσαν εν μέσω γενικής κατακραυγής και καθολικής χλεύης.

Ετούτη η στήλη από τις πρώτες βροντές διαισθάνθηκε τον κατακλυσμό. Καυτηρίαζε και προειδοποιούσε, αλλά που …

Το «ιστορικό κακέκτυπο» και οι διάφοροι «κηπουροί» επέμεναν να προκαλούν και να εξοργίζουν.

Να τσαλακώνουν και να ταπεινώνουν.

Και συνέχιζαν να πορεύονται ερημώνοντας και ερειπώνοντας.

Δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα οπισθοδρομεί βιαίως και βαναύσως.

Οι κοινωνικές σταθερές διαταράχτηκαν και οι δομές αποσαρθρώνθηκαν.

Η οικονομία αποσυντονίστηκε και η ελληνική οικογένεια βυθίστηκε στην απόγνωση.

Οι εργασιακές σχέσεις πισωγύρισαν σε εποχές δουλείας και η ανεργία παραπέμπει στα μεταμφυλιακά χρόνια.

Το ασφαλιστικό σύστημα, με πυξίδα την ανεργία , τις περικοπές μισθών και την ανασφάλιστη εργασία, κατευθύνεται τεχνηέντως σε κατάρρευση και σε βουλγαροποίηση των συντάξεων.

Η Νεολαία βλέπει παντού πόρτες κλειστές και η νεομετανάστευση επανέκαμψε δριμύτερη.

Το αναγκαίο, όπως είναι ο ορθολογισμός της Διοίκησης, ο περιορισμός της κυβερνητικής σπατάλης, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και ο ανασχεδιασμός της πρωτογενούς αναπαραγωγής, με ΑΜΕΣΑ μέτρα πολλαπλής ενίσχυσής της – για να μας βρει έτοιμους αυτό που έρχεται – συνθλίφτηκε ανάμεσα στην ανικανότητα , τον ερασιτεχνισμό και τη διαπλοκή με τους μεγαλοεισαγωγείς.

Και, ενώ οι ληστές του δημόσιου πλούτου παραμένουν στο απυρόβλητο – με εξαίρεση κάποια πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού και παραπλάνησης – ο λαός, κάθε τόσο, πειθαναγκάζεται να πληρώνει το λογαριασμό των λήσταρχων και των προστατών τους.

Και υποχρεώνεται σε θυσίες που έχουν ως μοναδικό στόχο την αδιατάραχτη αποπληρωμή των διεθνών τοκογλύφων!

Η μνημονιακή Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή παρακμή και οι οικονομικοί δείκτες αποκαλύπτουν το ζοφερό της πρόσωπο.

Αλλά «σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δε πιάνει».

Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια του Οκτωβρίου έδειξαν ποια είναι τα πραγματικά αφεντικά της πολύπαθης χώρας και το ηχηρό μήνυμα τράνταξε «μαγαζιά» και «παραμάγαζα» .

Οι σοσιαλθατσερικές καρικατούρες αναζήτησαν σωσίβιο και οι απεχθείς δανειστές , με τις εδώ παράγκες, έσπευσαν να αποσυμπιέσουν τις βαλβίδες της λαϊκής οργής:

Μεθόδευσαν και εκβίασαν μια διαδοχή , πέρα κι έξω από κάθε πολιτική και ηθική τάξη.

Ετούτη η στήλη έχει λόγους ισχυρούς που δεν της επιτρέπουν να αισιοδοξεί.

Αλήθεια, πως μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος όταν στα στασίδια της εξουσίας φιγουράρουν ξανά οι πρωτεργάτες της υποταγής και της εξαθλίωσης;

Εκείνοι , που ξεδιάντροπα βάπτιζαν το μνημόνιο … ευλογία ή οι άλλοι οι οποίοι, τη μια μέρα από βήματος Βουλής επιχειρηματολογούσαν υπέρ του Δημοψηφίσματος και την άλλη θορυβωδώς το αποδοκίμαζαν!

Μα , πως μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος όταν απέναντί του στέκεται μια πολυπληθέστατη και υψηλοτάτου κόστους κυβέρνηση , με ορατά τα σημάδια ετεροκίνητων συμβιβασμών και εμφανή την απουσία κοινωνικού οράματος ;

Όταν ανάμεσα στους «υπουργούς» βρίσκονται υμνητές δικτατόρων αλλά και εκείνοι που … ξέχασαν να φέρουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς συζήτηση και κύρωση την πιο δολερή και δουλική δανειακή σύμβαση ;

Αυτοί, που με τις προ διετίας εγκληματικές δηλώσεις διατάραξαν τη σχέση Ελλάδας – Αγορών προκειμένου να συρθούμε στο λάκκο των λεόντων ;

Και πως μπορεί να αισιοδοξεί κανείς όταν ο βασικός κορμός αυτής της κυβέρνησης επιχειρεί μεθοδικά και επίμονα να εμπεδώσει την επικίνδυνη θεωρία ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία συνιστά διαδικασία ανώφελη και επικίνδυνη ;

Όταν οι πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις έχουν ως αφετηρία και κατεύθυνση την ολέθρια και αδιέξοδη πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος ;

Όταν …

Παρά ταύτα, ετούτη η στήλη θέλει να ελπίζει ότι αυτή τη φορά η ιστορική μνήμη θα είναι παρούσα στο τραπέζι των νέων σχεδιασμών και η κοινή λογική θα επανακάμψει.

Εύχεται και ελπίζει , ο νέος πρωθυπουργός να αποκωδικοποιήσει τη λαϊκή οργή και να χαράξει μια κοινωνική και οικονομική πορεία με τον Ελληνικό λαό στο πλάι του και όχι απέναντί του.

Ελπίζει ότι θα εντοπίσει και θα αναλύσει όσα αδίκησαν, εξόργισαν και απορρύθμισαν και δε θα διστάσει να τα εξοβελίσει.

Καλό θα είναι να έχει κατά νου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός ότι ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί επανάληψη των πρόσφατων λογιστικών αλχημειών και δεν είναι διατεθειμένος να διαγράψει από τις διεκδικήσεις του ό,τι του αφαιρέθηκε βιαίως και παρανόμως.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να προσδοκά κανείς ότι με φτιασιδώματα και επικοινωνιακά τερτίπια, με συμφωνίες κορυφής και κινδυνολογίες θα αδειάσουν οι δρόμοι και οι πλατείες και θα μπορούν να κυκλοφορούν ξανά, ξένοιαστοι, οι γνωστοί πια χαμολιοί της πολιτικής σκηνής. Όσοι ονειρεύονται τέτοιους κόσμους, η ελληνική ιστορία τους παραγγέλνει ότι πλανώνται πλάνην οικτράν.

 

 

 

 

 

*

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου