Γαστρονομία - Διατροφή
Λίστα αντικειμένων

Τετάρτη 31 Οκτ 2018
Μαριάνθη Πελεβάνη
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με
τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018, οι οποίες
κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την
εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν
κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας.
Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή...


Πέμπτη 25 Οκτ 2018
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία
της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να
γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των
ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου
συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ
UN.A.F.P.A.


Τετάρτη 24 Οκτ 2018
Οι λάτρεις του αμφιλεγόμενου εδέσματος (εκλεκτού για κάποιους,
αηδιαστικού για άλλους) γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου την
Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day).
Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την
«Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά»(«Tripe Marketing Board»), που
προσπαθεί μέσω διαδικτύου...


Κυριακή 21 Οκτ 2018
της
Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου
Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό
μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη
ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου
βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό
για να «χτίσουμε»...


Κυριακή 21 Οκτ 2018
Μπορεί το κατσαρό λάχανο να μας έχει τραβήξει την προσοχή τα
τελευταία χρόνια ως ένα σούπερ υγιεινό λαχανικό που βρίσκεται στο
προσκήνιο, μαζί με αυτό όμως υπάρχουν και πολλά άλλα, λιγότερο
γνωστά και πολλές φορές περισσότερο υγιεινά.
Με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά που...


Τρίτη 16 Οκτ 2018
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου
Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του
χειμώνα.
Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο
τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι
βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της
εποχής του...


Τρίτη 16 Οκτ 2018
Βρήκαμε στο site της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής, www.chefsclubofattica.com,
το παρακάτω δημοσίευμα που αφορά την 16η Οκτ, και ως
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, αλλά και λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας
Αρχιμαγείρων. Είχαμε την ευκαιρία να το διασταυρώσουμε τόσο με την
κα Έρρικα Κοκκόση (14/10/2018), όσο και με...


Τρίτη 16 Οκτ 2018
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16
Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός
Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Θέμα του φετινού εορτασμού (2018): «Οι δράσεις μας είναι το
μέλλον μας».
Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για την Ελλάδα
Με αφορμή την Παγκόσμια...


Τρίτη 16 Οκτ 2018
Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου
με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών
(UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το
από τον φούρνο της γειτονιάς σας».
Το ψωμί είναι το κατ' εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής.
Διαχρονικό,...


Κυριακή 30 Σεπ 2018
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από
την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα
ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων
(IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η
Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει...


Τρίτη 18 Σεπ 2018
της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου,
Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος
χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την
υψηλή διατροφική του αξία.
Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν την συνεργική δράση των συστατικών
του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών...


Πέμπτη 13 Σεπ 2018
Η μπαγκέτα είναι ένα από τα σύμβολα του γαλλικού γαστρονομικού
πολιτισμού. Η στενόμακρη φραντζόλα, παρότι έχει ιστορία διακοσίων
και πλέον ετών, αναγνωρίστηκε επισήμως από το γαλλικό κράτος μόλις
στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, με διάταγμα που υπέγραψε ο δεξιός
πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, επί προεδρίας του...


Δευτέρα 03 Σεπ 2018
Αν καλούσαμε για
δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως
τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους
ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους
προσφέραμε. Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές...


Τετάρτη 04 Ιούλ 2018
Διατροφικές συνήθειες που
προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις
συστάσεις εξακολουθούν να έχουν οι Έλληνες παρά τις συστάσεις των
ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να
μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50%
στα άτομα υψηλού...


Πέμπτη 28 Ιούν 2018
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Το
ρύζι καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 10,000 χρόνια σε
113 χώρες και αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια
ανθρώπους.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι
υπάρχουν 140,000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού, αλλά κανείς δεν
γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό. Στην αρχική αναποφλοίωτη μορφή του
το ρύζι...


Τετάρτη 20 Ιούν 2018
της
Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου
Με το όνομα βρούβα υπάρχουν αρκετά άγρια χόρτα. Τα συναντάμε με
διάφορα ονόματα όπως αγριόβρουβα, ραπανόβρουβα, λαψανόβρουβα,
σκυλόβρουβα, γλυκόβρουβα, μαυρόβρουβα.
Η βρούβα ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών ή Κραμβοειδών. Οι
βρούβες είναι από τα πιο κοινά και δημοφιλή άγρια χόρτα στην
Ελλάδα. Φυτρώνουν...


Δευτέρα 11 Ιούν 2018
Την πεμπτουσία της γεύσης, μια εμπειρία που βασίζεται στην
αριστοτελική φιλοσοφία για τα πέντε δομικά στοιχεία του κόσμου,
υπόσχεται το «Αριστοτελικό Μενού». Η εν λόγω δημιουργία του
καθηγητή γαστρονομίας, Γιώργου Παλησίδη, βασίστηκε σε υλικά και
συνταγές, ηλικίας χιλιάδων χρόνων αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα
για την...


Παρασκευή 08 Ιούν 2018
A New York chef spills some
trade secrets.
By Anthony
Bourdain
Monday’s
fish has been around since Friday, under God knows what
conditions.
Illustration by Adrian
Gill
Good food, good eating, is all about blood and organs, cruelty
and decay. It’s about sodium-loaded pork fat, stinky triple-cream
cheeses, the tender thymus...


