Loading...

Κατηγορίες

Γαστρονομία - Διατροφή

Κυριακή 24 Φεβ 2019
Αυγοτάραχο: ένα προϊόν γεύσης και υγείας
    «Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ερεύνησε το αυγοτάραχο και τα αποτελέσματα in vitro έδειξαν ότι ήταν αναζωογονητικό για τις αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σε επόμενη in vivo έρευνα σε συνεργασία...
Τρίτη 19 Φεβ 2019
Εφαρμοσμένη Ελληνική Γαστρονομία
    Την Εφαρμοσμένη Πρακτική της φημισμένης Ελληνικής Γαστρονομίας απολαύσαμε την Κυριακή, 17/2/2019, στο γεύμα με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154, Αθήνα. Το 1998 αναπτύχθηκε με την στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής Πληροφόρησης και...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Η παγκόσμια χρήση γης θα μειωνόταν 75% εάν ήμασταν χορτοφάγοι
  Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Γιατί οι ντομάτες είναι πλέον άνοστες;
Τις περισσότερες φορές, οι ντομάτες που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η γεύση τους είναι επίπεδη. Είναι σα να τρως χαρτόνι. Γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες πλέον συλλέγονται άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα...
Τετάρτη 30 Ιαν 2019
Η ιστορία του κρουασάν
Το κρουσάν είναι ένα δημοφιλές προϊόν ζύμης, που τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει την θέση του σάντουιτς, στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού.   Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1683, όταν τα στρατεύματα...
Πέμπτη 24 Ιαν 2019
Το παγωτό ξυλάκι και η ιστορία του
    Το κλασικό παγωτό ξυλάκι, με βανίλια και επικάλυψη σοκολάτας, είναι μια γευστική και δροσιστική λιχουδιά, που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Είναι ανακάλυψη του 20ού αιώνα και προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.   Δημιουργός του, ένας Δανός μετανάστης ονόματι Κρίστιαν Κεντ Νέλσον (1893-1992). Ο Νέλσον δίδασκε στο...
Σάββατο 19 Ιαν 2019
Το DNA της...ελληνικής φέτας και οι 489 πρωτεϊνες
      Στην αποκρυπτογράφηση του DNA της...ελληνικής φέτας προέβησαν ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ δρ Γεώργιος Τσάγκαρης και δρ Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα...
Σάββατο 19 Ιαν 2019
Η ιστορία του ποπ-κορν
  Δημοφιλές σνακ από καβουρντισμένους κόκκους αραβοσίτου. Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν.   Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν...
Τρίτη 15 Ιαν 2019
Λεμόνι: το «αγαπημένο» του συκωτιού
Τα λεμόνια είναι η αγαπημένη τροφή του συκωτιού μας. Είναι η τροφή αυτή που καθαρίζει όλο τον οργανισμό μας και βοηθά να λειτουργούν όλα «ρολόι». Περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που βοηθούν στην παραγωγή ενζύμων από το συκώτι και την καλύτερη χώνεψη. Ο...
Παρασκευή 11 Ιαν 2019
Το ρόδι σε συνδυασμό με το μικροβίωμα του εντέρου προστατεύουν από την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr   Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) και προς το παρόν υπάρχουν λίγες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές μακροχρόνια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Louisville της Αμερικής και σε Πανεπιστήμιο στην...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Επιδημιολογική μελέτη καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια
    Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια. Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Όλη η αλήθεια για τα ψάρια που τρώμε - Από τη φορμόλη στα... ψυχοφάρμακα
    Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο, αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε. Σήμερα, ο Πρύτανης και διευθυντής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας εξηγεί...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Οι Βέλγοι Κάνουν τις Καλύτερες Τηγανιτές Πατάτες και Αυτή Είναι η Συνταγή τους!
Οι Βέλγοι ισχυρίζονται πως φτιάχνουν τις καλύτερες τηγανητές πατάτες στον κόσμο ενώ σε όλους τους δρόμους του Βελγίου δεν υπάρχει πάγκος ή μαγαζί υπαίθριο και μη που να μην σερβίρει αυτό το τόσο λαχταριστό φαγητό. Πώς φτιάχνουν, όμως, οι Βέλγοι τις τηγανητές πατάτες; Η αλήθεια...
Σάββατο 05 Ιαν 2019
Η ιστορία του χάμπουργκερ
  Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).   Οι πρώτες καταβολές...
Τετάρτη 02 Ιαν 2019
Οι 10 πιο παράξενες τροφές στην ανθρώπινη ιστορία
    Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Κυριακή 23 Δεκ 2018
Διατροφή στις γιορτές: 12 tips για απόλαυση χωρίς... επιβάρυνση!
  Τα διαιτητικά... παραστρατήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μάλλον δεδομένα και, κάπως έτσι, δεδομένα είναι και κάποια παραπάνω κιλά σε όλους μας. Όμως, υπάρχει τρόπος και να χαρούμε αυτές τις ξεχωριστές μέρες, αλλά και να το κάνουμε αυτό με υγιεινό τρόπο....
Πέμπτη 29 Νοέ 2018
Προσοχή: Αυτά είναι τα 10 πιο καρκινογόνα τρόφιμα!
  Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο… Αναλυτικά η λίστα όπως την παρουσιάζει το nutrilabs: 1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs) γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Εννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια...
Τετάρτη 28 Νοέ 2018
Η ιστορία της πατάτας
  Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά...
Δευτέρα 12 Νοέ 2018
Βάλτε ταχίνι στη διατροφή σας, κάνει καλό στην καρδιά, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, την αντιγήρανση
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος     Το ταχίνι (tahini) είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.    Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται...
Παρασκευή 09 Νοέ 2018
Μαρί Αρέλ 1761 – 1844
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ   Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.   Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Βρέθηκαν 60 αποτελέσματα. Σελίδα 2 από 3
Σελίδα < [1] [2] [3] >
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου