Loading...

Κατηγορίες

Γαστρονομία - Διατροφή

Κυριακή 19 Μάι 2019
Greek Raisins -  Κορινθιακή Σταφίδα Ελληνική & Πολύτιμη
  Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ science Νέες μελέτες δείχνουν ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα «superfood» ευεργετικό για όλους, και ιδιαίτερα για τους διαβητικούς! Είναι ένας (άγνωστος σε πολλούς) διατροφικός «θησαυρός» που κοστίζει όμως ελάχιστα, με «βούλα» αποκλειστικώς ελληνική. Είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τους...
Σάββατο 18 Μάι 2019
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού
Χαρουπιά Βιότοπος – περιγραφή: Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ceratonia siliqua (Κερατονία η έλλοβος) και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών. Το λατινικό Ceratonia προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέρας και έχει σχέση με το κερατόμορφο σχήμα του καρπού. Η λέξη siliqua στα λατινικά σημαίνει...
Τετάρτη 15 Μάι 2019
Παντζάρια, ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση. Πίνακας με θρεπτικά συστατικά
    της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες...
Πέμπτη 09 Μάι 2019
Το φρούτο που ο Όμηρος ονόμαζε «δώρο των θεών» και μας προστατεύει από 6 ασθένειες
  6 Μαΐου 2019     Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας. Ανάμεσα στις...
Κυριακή 05 Μάι 2019
Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν 1755 – 1826
      Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût).   O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin) γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα...
Δευτέρα 29 Απρ 2019
Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε τις αρθρώσεις μας με τη βοήθεια της διατροφής;
  Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο οποίος θα ενισχύσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αποτελεί το πρώτο βήμα. Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με την ενίσχυση των αρθρώσεων. Βιταμίνη C Ισχυρό αντιοξειδωτικό, παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου και των...
Κυριακή 28 Απρ 2019
Μαρί Αρέλ 1761 – 1844
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ     Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.   Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Δευτέρα 01 Απρ 2019
Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν 1755 – 1826
    Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût).   O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin) γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα...
Τετάρτη 27 Μάρ 2019
Η Παέγια και η ιστορία της
    Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...
Τρίτη 26 Μάρ 2019
Το σπανάκι και η ιστορία του
  Το σπανάκι (Spinacea Olarecea η επιστημονική του ονομασία) δεν είναι μόνο ένα νόστιμο λαχανικό, που τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο) ή ωμό σε σαλάτες, αλλά και χρήσιμο στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητός του σε σίδηρο και βιταμίνες Α και C.   Πιστεύεται ότι το σπανάκι έλκει...
Τρίτη 19 Μάρ 2019
Η υψηλή διατροφική αξία των θαλασσινών
- Τα θαλασσινά εκτός από τη ξεχωριστή τους γεύση, χαρακτηρίζονται και ως πολύ θρεπτικές τροφές.  - Το θέμα της χοληστερόλης και τι πρέπει να προσέξετε στη συντήρησή τους.   Τα θαλασσινά αποτελούν αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων λόγω της ιδιαίτερης και «ντελικάτης» γεύσης τους. Στα θαλασσινά ανήκουν τα μαλάκια...
Δευτέρα 18 Μάρ 2019
Οι 10 πιο παράξενες τροφές στην ανθρώπινη ιστορία
    Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Δευτέρα 11 Μάρ 2019
Οι αρχαίοι Έλληνες, που αγαπούσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια, τα χέλια και τους τόνους
Την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων. «Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε πολλά από τα...
Παρασκευή 08 Μάρ 2019
ΕΦΕΤ: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε θαλασσινά, ταραμά και χαλβά
        Συμβουλές για να προμηθευτούμε τα καλύτερης ποιότητας σαρακοστιανά εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Θαλασσινά, ταραμάς και χαλβάς κυριαρχούν στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά η επιλογή τους έχει πολλά μυστικά. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε συμβουλές για το...
Κυριακή 24 Φεβ 2019
Αυγοτάραχο: ένα προϊόν γεύσης και υγείας
    «Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ερεύνησε το αυγοτάραχο και τα αποτελέσματα in vitro έδειξαν ότι ήταν αναζωογονητικό για τις αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σε επόμενη in vivo έρευνα σε συνεργασία...
Τρίτη 19 Φεβ 2019
Εφαρμοσμένη Ελληνική Γαστρονομία
    Την Εφαρμοσμένη Πρακτική της φημισμένης Ελληνικής Γαστρονομίας απολαύσαμε την Κυριακή, 17/2/2019, στο γεύμα με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154, Αθήνα. Το 1998 αναπτύχθηκε με την στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής Πληροφόρησης και...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Η παγκόσμια χρήση γης θα μειωνόταν 75% εάν ήμασταν χορτοφάγοι
  Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Γιατί οι ντομάτες είναι πλέον άνοστες;
Τις περισσότερες φορές, οι ντομάτες που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η γεύση τους είναι επίπεδη. Είναι σα να τρως χαρτόνι. Γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες πλέον συλλέγονται άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα...
Τετάρτη 30 Ιαν 2019
Η ιστορία του κρουασάν
Το κρουσάν είναι ένα δημοφιλές προϊόν ζύμης, που τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει την θέση του σάντουιτς, στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού.   Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1683, όταν τα στρατεύματα...
Πέμπτη 24 Ιαν 2019
Το παγωτό ξυλάκι και η ιστορία του
    Το κλασικό παγωτό ξυλάκι, με βανίλια και επικάλυψη σοκολάτας, είναι μια γευστική και δροσιστική λιχουδιά, που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Είναι ανακάλυψη του 20ού αιώνα και προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.   Δημιουργός του, ένας Δανός μετανάστης ονόματι Κρίστιαν Κεντ Νέλσον (1893-1992). Ο Νέλσον δίδασκε στο...
Βρέθηκαν 74 αποτελέσματα. Σελίδα 2 από 4
Σελίδα < [1] [2] [3] [4] >
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου