Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Οκτ 2019
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου
      Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας». Το ψωμί είναι το κατ' εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό,...
Παρασκευή 11 Οκτ 2019
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού
        Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Στη χώρα μας, η κατανάλωση...
Τετάρτη 09 Οκτ 2019
Χοληστερόλη : Τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες
Posted: 07 Oct 2019 09:29 PM PDT Οι τροφές που όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κακής χοληστερόλης, αλλά και καθαρίζουν τις αρτηρίες μας.   Η υψηλή χοληστερόλη (LDL), η οποία είναι γνωστή και ως "κακή χοληστερόλη", είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας
      Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Διεθνής Ημέρα Καφέ
      Η Διεθνής Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), που συσπειρώνει τις παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες καφέ, κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί το δημοφιλές αφέψημα, με σειρά...
Τρίτη 01 Οκτ 2019
Η ιστορία του καφέ
      Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο και παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές. Η δημοφιλία του μπορεί να αποδοθεί στο αναζωογονητικό αίσθημα που προκαλεί και το οποίο οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία είναι ένα από συστατικά του. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε μέρα καταναλώνονται πάνω...
Σάββατο 21 Σεπ 2019
Πρίτζελ
        Πρίτζελ (Pretzel): λεπτό, αλμυρό και εύθρυπτο αρτοσκεύασμα, σε σχήμα χαλαρού κόμπου, δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ. Παρασκευάζεται από αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο (αλισίβα) και αλάτι. Το μέγεθος ενός κλασσικού πρίτζελ, με το δικό μας κουλουράκι, σχεδόν ταυτίζονται. Οι αμερικανικές αρτοβιομηχανίες φτιάχνουν μίνι-πρίτζελ στο τέταρτο ενός συνηθισμένου, αλλά...
Σάββατο 14 Σεπ 2019
Η καταγωγή της ελιάς. Πως έφτασε στην Ελλάδα
  Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Ως τόποι καταγωγής της ελιάς έχουν προταθεί, διαχρονικά και από πολλούς ερευνητές, διάφορες περιοχές όπως η ανατολική...
Πέμπτη 22 Αύγ 2019
Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
        Γράφει η Ειρήνη Κοντοπίδου* Τα σύκα (Ficus Carica) είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα. Τα αποξήραναν και τα αποθήκευαν για μεταγενέστερη κατανάλωση. Λίγα ιστορικά στοιχεία Η Βίβλος αναφέρει ότι υπήρχε μια συκιά στον Κήπο της Εδέμ ενώ τα σύκα είναι τα φρούτα που αναφέρονται περισσότερο μέσα σε...
Τετάρτη 21 Αύγ 2019
Οι δέκα ελληνικές ευχαριστίες που πρέπει να δοκιμάσετε στις ελληνικές διακοπές σας
  Assil Giacheia   20 Αυγούστου 2019    Η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι μια χώρα γεμάτη ιστορία και περιβάλλεται από την αγκαλιά της Μεσογείου. Ωστόσο, αυτή η όμορφη χώρα έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει. Είναι αναμφισβήτητα το σπίτι σε μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που θα βρείτε οπουδήποτε σε ολόκληρο...
Κυριακή 04 Αύγ 2019
Η ιστορία της σαμπάνιας
      Ο όρος σαμπάνια είναι η κατωχυρωνένη ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne), στη Γαλλία. Η ρίζες της βρίσκονται πίσω στο 17ο αιώνα και πατέρας της θεωρείται ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιερ Περινιόν (1639-1715), υπεύθυνος για την κάβα...
Τρίτη 23 Ιούλ 2019
Τα βότανα που αυξάνουν τη θρεπτική αξία των φαγητών
      Τα βότανα xαρίζουν γεύση στα πιάτα, ενισχύοντας παράλληλα τη διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε φυτοχημικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τερπένια που έχουν μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό. Κάθε βότανο έχει διαφορετικά οφέλη και ενσωματώνοντάς το στη διατροφή σας θα κάνετε τις συνταγές πιο υγιεινές. Παρακάτω τα...
Κυριακή 21 Ιούλ 2019
Οι πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης ακόμη & βραστές ! Οι τηγανητές αστό καλύτερα
  Οι πατάτες σε οποιαδήποτε μαγειρική εκδοχή τους είναι ένα φαγητό που προτιμάται από πολλούς. Τις δε τηγανιτές τις λατρεύουν μικροί μεγάλοι.  Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, τα νέα για τους λάτρεις της πατάτας δεν είναι και τόσο καλά.    Σύμφωνα με...
Τετάρτη 10 Ιούλ 2019
Εύα Έκεμπλαντ 1724 – 1786
Η Σουηδή γεωπόνος Εύα Έκεμπλαντ     Σουηδή γεωπόνος, γνωστή από την εξαγωγή αμύλου και αλκοόλης από την πατάτα. Η ανακάλυψή της συνέβαλε στην διάδοση της πατάτας στην Σουηδία, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των αριστοκρατών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας...
Τρίτη 18 Ιούν 2019
Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας
        H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης,...
Δευτέρα 17 Ιούν 2019
Καρπούζι για την καρδιά, τον καρκίνο, τη δίαιτα αλλά και τη λίμπιντο
    της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι "ξαδέρφια" με το αγγούρι και την κολοκύθα. Υπάρχει από το 2.500 π.Χ και πράγματι αποτελείται από 92% νερό. Γι'αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι...
Παρασκευή 14 Ιούν 2019
Η ιστορία του καλαμποκιού
      Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά...
Τετάρτη 29 Μάι 2019
Βερίκοκο για υγεία, αναιμία, δυσκοιλιότητα, όραση, ομορφιά και τα κουκούτσια τους για καρκίνο
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, Το βερίκοκο (ορθότερα "βερίκοκκο") είναι ο καρπός της βερικοκιάς. Η μακρόχρονη ιστορία της βερικοκιάς αποτελούσε το χρυσόμηλο των Ρωμαίων και η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι prunus armeniaca.  Προέρχεται από την Κίνα και λέγεται ότι καλλιεργείται τα τελευταία τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Το φρούτο είναι σαρκώδης, σφαιρικό, με...
Παρασκευή 24 Μάι 2019
Διατροφικές συμβουλές για τους πολιτικούς και όχι μόνο
  Λίγες ημέρες έχουν απομείνει από τις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί χαρακτηρίζουν την εποχή και την κοινωνία μας, πόσο μάλλον τους πολιτικούς μας προεκλογικά! Μην ξεχνάτε ότι έχουμε παράδοση στο να αριθμούμε πολλούς υποψηφίους στις εκλογικές μάχες, οπότε σίγουρα αυτό το...
Κυριακή 19 Μάι 2019
Greek Raisins -  Κορινθιακή Σταφίδα Ελληνική & Πολύτιμη
  Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ science Νέες μελέτες δείχνουν ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα «superfood» ευεργετικό για όλους, και ιδιαίτερα για τους διαβητικούς! Είναι ένας (άγνωστος σε πολλούς) διατροφικός «θησαυρός» που κοστίζει όμως ελάχιστα, με «βούλα» αποκλειστικώς ελληνική. Είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τους...
Βρέθηκαν 73 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 4
Σελίδα [1] [2] [3] [4] >
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου