Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 15 Ιαν 2019
Λεμόνι: το «αγαπημένο» του συκωτιού
Τα λεμόνια είναι η αγαπημένη τροφή του συκωτιού μας. Είναι η τροφή αυτή που καθαρίζει όλο τον οργανισμό μας και βοηθά να λειτουργούν όλα «ρολόι». Περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που βοηθούν στην παραγωγή ενζύμων από το συκώτι και την καλύτερη χώνεψη. Ο...
Παρασκευή 11 Ιαν 2019
Το ρόδι σε συνδυασμό με το μικροβίωμα του εντέρου προστατεύουν από την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr   Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) και προς το παρόν υπάρχουν λίγες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές μακροχρόνια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Louisville της Αμερικής και σε Πανεπιστήμιο στην...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Επιδημιολογική μελέτη καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια
    Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια. Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Όλη η αλήθεια για τα ψάρια που τρώμε - Από τη φορμόλη στα... ψυχοφάρμακα
    Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο, αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε. Σήμερα, ο Πρύτανης και διευθυντής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας εξηγεί...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Οι Βέλγοι Κάνουν τις Καλύτερες Τηγανιτές Πατάτες και Αυτή Είναι η Συνταγή τους!
Οι Βέλγοι ισχυρίζονται πως φτιάχνουν τις καλύτερες τηγανητές πατάτες στον κόσμο ενώ σε όλους τους δρόμους του Βελγίου δεν υπάρχει πάγκος ή μαγαζί υπαίθριο και μη που να μην σερβίρει αυτό το τόσο λαχταριστό φαγητό. Πώς φτιάχνουν, όμως, οι Βέλγοι τις τηγανητές πατάτες; Η αλήθεια...
Σάββατο 05 Ιαν 2019
Η ιστορία του χάμπουργκερ
  Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).   Οι πρώτες καταβολές...
Τετάρτη 02 Ιαν 2019
Οι 10 πιο παράξενες τροφές στην ανθρώπινη ιστορία
    Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Κυριακή 23 Δεκ 2018
Διατροφή στις γιορτές: 12 tips για απόλαυση χωρίς... επιβάρυνση!
  Τα διαιτητικά... παραστρατήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μάλλον δεδομένα και, κάπως έτσι, δεδομένα είναι και κάποια παραπάνω κιλά σε όλους μας. Όμως, υπάρχει τρόπος και να χαρούμε αυτές τις ξεχωριστές μέρες, αλλά και να το κάνουμε αυτό με υγιεινό τρόπο....
Πέμπτη 29 Νοέ 2018
Προσοχή: Αυτά είναι τα 10 πιο καρκινογόνα τρόφιμα!
  Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο… Αναλυτικά η λίστα όπως την παρουσιάζει το nutrilabs: 1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs) γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Εννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια...
Τετάρτη 28 Νοέ 2018
Η ιστορία της πατάτας
  Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά...
Δευτέρα 12 Νοέ 2018
Βάλτε ταχίνι στη διατροφή σας, κάνει καλό στην καρδιά, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, την αντιγήρανση
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος     Το ταχίνι (tahini) είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.    Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται...
Παρασκευή 09 Νοέ 2018
Μαρί Αρέλ 1761 – 1844
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ   Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.   Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Δευτέρα 05 Νοέ 2018
Η ιστορία του καλαμποκιού
  Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά...
Πέμπτη 01 Νοέ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας
    Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας». Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για...
Τετάρτη 31 Οκτ 2018
Κρέας Εργαστηρίου: Οι εταιρείες έτοιμες να το βάλουν στο πιάτο μας
  Μαριάνθη Πελεβάνη Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018, οι οποίες κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας. Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή...
Πέμπτη 25 Οκτ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
  Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.   ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ   UN.A.F.P.A.  
Τετάρτη 24 Οκτ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Πατσά
Οι λάτρεις του αμφιλεγόμενου εδέσματος (εκλεκτού για κάποιους, αηδιαστικού για άλλους) γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day). Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά»(«Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου...
Κυριακή 21 Οκτ 2018
ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΠΙΝΑΚΑΣ με περιεκτικότητα τροφών σε ασβέστιο
    της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε»...
Κυριακή 21 Οκτ 2018
Τα πιο «ψαγμένα» και υγιεινά λαχανικά
    Μπορεί το κατσαρό λάχανο να μας έχει τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια ως ένα σούπερ υγιεινό λαχανικό που βρίσκεται στο προσκήνιο, μαζί με αυτό όμως υπάρχουν και πολλά άλλα, λιγότερο γνωστά και πολλές φορές περισσότερο υγιεινά. Με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά που...
Τρίτη 16 Οκτ 2018
Τα κάστανα, ρίχνουν τη χοληστερίνη, κάνουν καλό στην καρδιά, στο γαστρεντερικό, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου   Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του χειμώνα. Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του...
Βρέθηκαν 32 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 2
Σελίδα [1] [2] >
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου