Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 18 Ιούν 2019
Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας
        H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης,...
Δευτέρα 17 Ιούν 2019
Καρπούζι για την καρδιά, τον καρκίνο, τη δίαιτα αλλά και τη λίμπιντο
    της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι "ξαδέρφια" με το αγγούρι και την κολοκύθα. Υπάρχει από το 2.500 π.Χ και πράγματι αποτελείται από 92% νερό. Γι'αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι...
Παρασκευή 14 Ιούν 2019
Η ιστορία του καλαμποκιού
      Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά...
Τετάρτη 29 Μάι 2019
Βερίκοκο για υγεία, αναιμία, δυσκοιλιότητα, όραση, ομορφιά και τα κουκούτσια τους για καρκίνο
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, Το βερίκοκο (ορθότερα "βερίκοκκο") είναι ο καρπός της βερικοκιάς. Η μακρόχρονη ιστορία της βερικοκιάς αποτελούσε το χρυσόμηλο των Ρωμαίων και η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι prunus armeniaca.  Προέρχεται από την Κίνα και λέγεται ότι καλλιεργείται τα τελευταία τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Το φρούτο είναι σαρκώδης, σφαιρικό, με...
Παρασκευή 24 Μάι 2019
Διατροφικές συμβουλές για τους πολιτικούς και όχι μόνο
  Λίγες ημέρες έχουν απομείνει από τις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί χαρακτηρίζουν την εποχή και την κοινωνία μας, πόσο μάλλον τους πολιτικούς μας προεκλογικά! Μην ξεχνάτε ότι έχουμε παράδοση στο να αριθμούμε πολλούς υποψηφίους στις εκλογικές μάχες, οπότε σίγουρα αυτό το...
Κυριακή 19 Μάι 2019
Greek Raisins -  Κορινθιακή Σταφίδα Ελληνική & Πολύτιμη
  Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ science Νέες μελέτες δείχνουν ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα «superfood» ευεργετικό για όλους, και ιδιαίτερα για τους διαβητικούς! Είναι ένας (άγνωστος σε πολλούς) διατροφικός «θησαυρός» που κοστίζει όμως ελάχιστα, με «βούλα» αποκλειστικώς ελληνική. Είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τους...
Σάββατο 18 Μάι 2019
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού
Χαρουπιά Βιότοπος – περιγραφή: Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ceratonia siliqua (Κερατονία η έλλοβος) και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών. Το λατινικό Ceratonia προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέρας και έχει σχέση με το κερατόμορφο σχήμα του καρπού. Η λέξη siliqua στα λατινικά σημαίνει...
Τετάρτη 15 Μάι 2019
Παντζάρια, ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση. Πίνακας με θρεπτικά συστατικά
    της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες...
Πέμπτη 09 Μάι 2019
Το φρούτο που ο Όμηρος ονόμαζε «δώρο των θεών» και μας προστατεύει από 6 ασθένειες
  6 Μαΐου 2019     Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας. Ανάμεσα στις...
Κυριακή 05 Μάι 2019
Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν 1755 – 1826
      Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût).   O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin) γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα...
Δευτέρα 29 Απρ 2019
Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε τις αρθρώσεις μας με τη βοήθεια της διατροφής;
  Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο οποίος θα ενισχύσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αποτελεί το πρώτο βήμα. Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με την ενίσχυση των αρθρώσεων. Βιταμίνη C Ισχυρό αντιοξειδωτικό, παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου και των...
Κυριακή 28 Απρ 2019
Μαρί Αρέλ 1761 – 1844
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ     Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.   Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Δευτέρα 01 Απρ 2019
Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν 1755 – 1826
    Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût).   O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin) γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα...
Τετάρτη 27 Μάρ 2019
Η Παέγια και η ιστορία της
    Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...
Τρίτη 26 Μάρ 2019
Το σπανάκι και η ιστορία του
  Το σπανάκι (Spinacea Olarecea η επιστημονική του ονομασία) δεν είναι μόνο ένα νόστιμο λαχανικό, που τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο) ή ωμό σε σαλάτες, αλλά και χρήσιμο στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητός του σε σίδηρο και βιταμίνες Α και C.   Πιστεύεται ότι το σπανάκι έλκει...
Τρίτη 19 Μάρ 2019
Η υψηλή διατροφική αξία των θαλασσινών
- Τα θαλασσινά εκτός από τη ξεχωριστή τους γεύση, χαρακτηρίζονται και ως πολύ θρεπτικές τροφές.  - Το θέμα της χοληστερόλης και τι πρέπει να προσέξετε στη συντήρησή τους.   Τα θαλασσινά αποτελούν αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων λόγω της ιδιαίτερης και «ντελικάτης» γεύσης τους. Στα θαλασσινά ανήκουν τα μαλάκια...
Δευτέρα 18 Μάρ 2019
Οι 10 πιο παράξενες τροφές στην ανθρώπινη ιστορία
    Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Δευτέρα 11 Μάρ 2019
Οι αρχαίοι Έλληνες, που αγαπούσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια, τα χέλια και τους τόνους
Την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων. «Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε πολλά από τα...
Παρασκευή 08 Μάρ 2019
ΕΦΕΤ: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε θαλασσινά, ταραμά και χαλβά
        Συμβουλές για να προμηθευτούμε τα καλύτερης ποιότητας σαρακοστιανά εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Θαλασσινά, ταραμάς και χαλβάς κυριαρχούν στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά η επιλογή τους έχει πολλά μυστικά. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε συμβουλές για το...
Κυριακή 24 Φεβ 2019
Αυγοτάραχο: ένα προϊόν γεύσης και υγείας
    «Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ερεύνησε το αυγοτάραχο και τα αποτελέσματα in vitro έδειξαν ότι ήταν αναζωογονητικό για τις αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σε επόμενη in vivo έρευνα σε συνεργασία...
Βρέθηκαν 59 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 3
Σελίδα [1] [2] [3] >
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου