Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 17 Ιούν 2020
Τα υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα: Τι μας προσφέρουν, πότε τα τρώμε;
Κλίκ για μεγέθυνση

Τα καλοκαιρινά φρούτα φημίζονται για την υπέροχη γεύση τους και την τεράστια ποικιλία τους. Δροσιστικά όσο τίποτε άλλο, ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού.

Τα φρούτα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, σύμμαχος για την ανθρώπινη υγεία λόγω των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχουν.

Όλοι οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση των φρούτων ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα ενώ άλλοι λόγω της ζέστης του καλοκαιριού τα βάζουν στο διαιτολόγιο τους και ως κυρίως γεύμα.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 2% και C 155%

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 2%, Ασβέστιο 3% και Νάτριο 3 mg

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 68 Θερμίδες τα 100 Γραμμάρια (4 θερμίδες από λιπαρά)

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός αυτού.

 

ΑΝΑΝΑΣ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: C

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Μαγγάνιο, που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: Μια μέτρια φέτα 20 θερμίδες

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Εκτός ψυγείου.

 

ΑΧΛΑΔΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: C 7%

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 1%, Ασβέστιο 1% και Νάτριο 1 mg

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 58 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (1 θερμίδα από λιπαρά)

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός αυτού.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Αύγουστος – Οκτώβριος

 

ΒΕΡΙΚΟΚΟ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 39% και C 17%

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 2%, Ασβέστιο 1%, Κάλιο και Νάτριο 1 mg

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 48 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (3 θερμίδες από λιπαρά)

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός αυτού.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Ιούνιος – Ιούλιος

 

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α, Β και κυρίως C

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 60 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός αυτού.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Ιούλιος – Οκτώβριος.

 

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 11% και C 14%

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 1%, Ασβέστιο 1%, Κάλιο και Νάτριο 1 mg.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 30 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (1 θερμίδα από λιπαρά)

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Αφού κοπεί εντός ψυγείου.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Ιούλιος – Σεπτέμβριος.

 

ΚΕΡΑΣΙ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 30%, Β και C 40%.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Κάλιο, Ασβέστιο 1%, Φώσφορο, Σίδηρο 1%, Μαγνήσιο και Χαλκό.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 33 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (3 θερμίδες από λιπαρά).

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Στο ψυγείο.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Μάιος – Ιούλιος.

 

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 7% και C 9%

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 2%, Ασβέστιο 1% και μεταλλικά άλατα.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 44 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (3 θερμίδες από λιπαρά).

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός αυτού.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Ιούνιος – Αύγουστος.

 

ΠΕΠΟΝΙ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 68%, Β και C 61%

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 1%, Ασβέστιο 1% και Νάτριο 16 mg.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 34 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (2 θερμίδες από λιπαρά).

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Αφού κοπεί εντός ψυγείου.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Ιούνιος – Σεπτέμβριος.

 

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 7% και C 11%

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 1%, Ασβέστιο 1%, πηγή φολικού οξέος και Φωσφόρου.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 39 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (2 θερμίδες από λιπαρά).

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός αυτού.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Τέλη Μαΐου – Αύγουστος.

 

ΣΤΑΦΥΛΙ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 1%, Β, C 18% και Ε.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Κάλιο, Ασβέστιο 1%, Φώσφορος, Σίδηρος2%, Μαγνήσιο, Νάτριο 2mg, Ελαγικό οξύ και Βόριο

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 69 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (1 θερμίδα από λιπαρά).

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Εντός ψυγείου.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Αύγουστος – Νοέμβριος.

 

ΣΥΚΟ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α, Β και C.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Ασβέστιο, Κάλιο, Φώσφορο και Μαγνήσιο.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 1 μέτριο σύκο 68 θερμίδες

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Εντός ψυγείου.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Αύγουστος – Σεπτέμβριος.

 

ΦΡΑΟΥΛΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: C 98%.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 2%, Ασβέστιο 2% και Νάτριο 1 mg.

ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 32 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (3 θερμίδες από λιπαρά).

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Εντός ψυγείου.

Πηγή: runnfun.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου