Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Απρ 2019
Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε τις αρθρώσεις μας με τη βοήθεια της διατροφής;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο οποίος θα ενισχύσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αποτελεί το πρώτο βήμα. Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με την ενίσχυση των αρθρώσεων.

Βιταμίνη C

Ισχυρό αντιοξειδωτικό, παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών (συστατικά του χόνδρου, τα οποία υποβοηθούν τις αρθρώσεις). Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις πιπεριές, στα ακτινίδια, στο πεπόνι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα κουνουπίδια, και στον ανανά.

Βιταμίνη D

Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη δομή των οστών. Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, την συνθέτουμε στο δέρμα μας υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Πολύ πλούσια διατροφική πηγή είναι το μουρουνέλαιο και λιγότερο τα αυγά, ειδάλλως υπάρχουν τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και τρόφιμα εν γένει όπως και τα συμπληρώματα διατροφής.

Ω3 λιπαρά

Μειώνουν την φλεγμονή και τους πόνους . Τα βρίσκουμε στο λιναρόσπορο, τα παχιά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα κ.ά.), καρύδια, λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.

Κουρκουμάς

Curcuma longa (κουρκουμάς) είναι ένα μπαχαρικό κάρυ, παραδοσιακό φαρμακευτικό φυτό με μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις στην Ινδία, την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Φαίνεται να ελέγχει τη φλεγμονή, την κυτταρική ανάπτυξη και την απόπτωση, καταστάσεις χρήσιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία κάποιων ασθενειών, χάρη στην αντιοξειδωτική και αντι-φλεγμονώδη δράση της κουρκουμίνης. Στην οστεοαρθρίτιδα ανακουφίζει από τους πόνους και διευκολύνει έτσι την κίνησή σας.

Μποσβέλια

Η ρητίνη του φυτού Boswellia (ινδικό λιβάνι,«olibanum») έχει χρησιμοποιηθεί ως θυμίαμα σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις από πολύ παλιά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι ευρέως αναγνωρισμένες, κυρίως η χρήση για τη θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων, την επούλωση πληγών αλλά και την αντιμικροβιακή της δράση. Εκτός από την αντιφλεγμονώδη επίσης δράση της στην οστεοαρθρίτιδα, η ρητίνη αυτή φαίνεται να καθυστερεί την φυσική φθορά των χόνδρων.

Συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης

Πρόκειται για ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό (θειϊκή γλυκοζαμίνη, θειϊκή χονδροϊτίνη) και ο ρόλος τους είναι η λίπανση των αρθρώσεων με απώτερο σκοπό την καλή τους λειτουργία. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Οστεοαρθρίτιδας εντάσσει αυτό το δίδυμο συστατικών στη βασική θεραπευτική αγωγή της οστεοαρθρίτιδας, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός βοηθητικής δράσης τους. Ίσως η πιο σημαντική πτυχή των φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής με θειική γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη είναι ότι θεωρούνται πως βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου, την υποκείμενη αιτία του πόνου οστεοαρθρίτιδας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, η θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας να ξεκινάει απο νωρίς, ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που καταπονούν ιδιαίτερα τις αρθρώσεις τους. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα παραπάνω συστατικά, φυσική δραστηριότητα, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, φαίνεται να βοηθά στην καθυστέρηση της εμφάνισης των συμπτωμάτων οστεορθρίτιδας.

πηγη:https://www.pharmacy2go.gr

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου