Loading...

Κατηγορίες

Γαστρονομία - Διατροφή

Πέμπτη 29 Νοέ 2018
Προσοχή: Αυτά είναι τα 10 πιο καρκινογόνα τρόφιμα!
  Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο… Αναλυτικά η λίστα όπως την παρουσιάζει το nutrilabs: 1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs) γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Εννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια...
Τετάρτη 28 Νοέ 2018
Η ιστορία της πατάτας
  Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά...
Δευτέρα 12 Νοέ 2018
Βάλτε ταχίνι στη διατροφή σας, κάνει καλό στην καρδιά, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, την αντιγήρανση
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος     Το ταχίνι (tahini) είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης.    Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται...
Παρασκευή 09 Νοέ 2018
Μαρί Αρέλ 1761 – 1844
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ   Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.   Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Δευτέρα 05 Νοέ 2018
Η ιστορία του καλαμποκιού
  Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά...
Πέμπτη 01 Νοέ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας
    Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ' ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας». Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για...
Τετάρτη 31 Οκτ 2018
Κρέας Εργαστηρίου: Οι εταιρείες έτοιμες να το βάλουν στο πιάτο μας
  Μαριάνθη Πελεβάνη Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με τις 10 πρώτες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2018, οι οποίες κυμαίνονται από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εξατομικευμένη ιατρική μέχρι τα εμφυτεύσιμα φάρμακα που παράγουν κύτταρα, καθώς και το εργαστηριακό κρέας. Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή...
Πέμπτη 25 Οκτ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
  Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.   ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ   UN.A.F.P.A.  
Τετάρτη 24 Οκτ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Πατσά
Οι λάτρεις του αμφιλεγόμενου εδέσματος (εκλεκτού για κάποιους, αηδιαστικού για άλλους) γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα του Πατσά (World Tripe Day). Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά»(«Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου...
Κυριακή 21 Οκτ 2018
ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΠΙΝΑΚΑΣ με περιεκτικότητα τροφών σε ασβέστιο
    της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας. Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε»...
Κυριακή 21 Οκτ 2018
Τα πιο «ψαγμένα» και υγιεινά λαχανικά
    Μπορεί το κατσαρό λάχανο να μας έχει τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια ως ένα σούπερ υγιεινό λαχανικό που βρίσκεται στο προσκήνιο, μαζί με αυτό όμως υπάρχουν και πολλά άλλα, λιγότερο γνωστά και πολλές φορές περισσότερο υγιεινά. Με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά που...
Τρίτη 16 Οκτ 2018
Τα κάστανα, ρίχνουν τη χοληστερίνη, κάνουν καλό στην καρδιά, στο γαστρεντερικό, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου   Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του χειμώνα. Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του...
Τρίτη 16 Οκτ 2018
16 Οκτωβρίου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  Βρήκαμε στο site της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής, www.chefsclubofattica.com, το παρακάτω δημοσίευμα που αφορά την 16η Οκτ, και ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, αλλά και λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιμαγείρων. Είχαμε την ευκαιρία να το διασταυρώσουμε τόσο με την κα Έρρικα Κοκκόση (14/10/2018), όσο και με...
Τρίτη 16 Οκτ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Θέμα του φετινού εορτασμού (2018): «Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας». Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για την Ελλάδα Με αφορμή την Παγκόσμια...
Τρίτη 16 Οκτ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου
  Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας». Το ψωμί είναι το κατ' εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό,...
Κυριακή 30 Σεπ 2018
Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει...
Τρίτη 18 Σεπ 2018
Τρώτε ρόδια. Κάνουν καλό στην καρδιά, την πίεση, την χοληστερίνη, κατά του καρκίνου και της στυτικής δυσλειτουργίας  Read more: https://medlabgr.blogspot.com/2013/09/blog-post_24.html#ixzz5RTYPOqUG
της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου,  Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία.  Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν την συνεργική δράση των συστατικών του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών...
Πέμπτη 13 Σεπ 2018
Η ιστορία της μπαγκέτας
Η μπαγκέτα είναι ένα από τα σύμβολα του γαλλικού γαστρονομικού πολιτισμού. Η στενόμακρη φραντζόλα, παρότι έχει ιστορία διακοσίων και πλέον ετών, αναγνωρίστηκε επισήμως από το γαλλικό κράτος μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, με διάταγμα που υπέγραψε ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, επί προεδρίας του...
Δευτέρα 03 Σεπ 2018
Το καθημερινό μενού των αρχαίων Ελλήνων! Τι έτρωγαν;
  Αν καλούσαμε για δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους προσφέραμε. Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές...
Τετάρτη 04 Ιούλ 2018
Η «ακτινογραφία» των διατροφικών λαθών των Ελλήνων και η σχέση τους με τις ασθένειες
  Διατροφικές συνήθειες που προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις συστάσεις εξακολουθούν να έχουν οι Έλληνες παρά τις συστάσεις των ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50% στα άτομα υψηλού...
Βρέθηκαν 24 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 2
Σελίδα [1] [2] >
 
© Copyright 2011 - 2018 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου