Loading...

Κατηγορίες

Γαστρονομία - Διατροφή

Σάββατο 14 Σεπ 2019
Η καταγωγή της ελιάς. Πως έφτασε στην Ελλάδα
  Η ελιά (Olea europaea L.) είναι το πιο εμβληματικό δένδρο της Μεσογείου και καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Ως τόποι καταγωγής της ελιάς έχουν προταθεί, διαχρονικά και από πολλούς ερευνητές, διάφορες περιοχές όπως η ανατολική...
Πέμπτη 22 Αύγ 2019
Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
        Γράφει η Ειρήνη Κοντοπίδου* Τα σύκα (Ficus Carica) είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα. Τα αποξήραναν και τα αποθήκευαν για μεταγενέστερη κατανάλωση. Λίγα ιστορικά στοιχεία Η Βίβλος αναφέρει ότι υπήρχε μια συκιά στον Κήπο της Εδέμ ενώ τα σύκα είναι τα φρούτα που αναφέρονται περισσότερο μέσα σε...
Τετάρτη 21 Αύγ 2019
Οι δέκα ελληνικές ευχαριστίες που πρέπει να δοκιμάσετε στις ελληνικές διακοπές σας
  Assil Giacheia   20 Αυγούστου 2019    Η Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι μια χώρα γεμάτη ιστορία και περιβάλλεται από την αγκαλιά της Μεσογείου. Ωστόσο, αυτή η όμορφη χώρα έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει. Είναι αναμφισβήτητα το σπίτι σε μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που θα βρείτε οπουδήποτε σε ολόκληρο...
Κυριακή 04 Αύγ 2019
Η ιστορία της σαμπάνιας
      Ο όρος σαμπάνια είναι η κατωχυρωνένη ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne), στη Γαλλία. Η ρίζες της βρίσκονται πίσω στο 17ο αιώνα και πατέρας της θεωρείται ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιερ Περινιόν (1639-1715), υπεύθυνος για την κάβα...
Τρίτη 23 Ιούλ 2019
Τα βότανα που αυξάνουν τη θρεπτική αξία των φαγητών
      Τα βότανα xαρίζουν γεύση στα πιάτα, ενισχύοντας παράλληλα τη διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε φυτοχημικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τερπένια που έχουν μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό. Κάθε βότανο έχει διαφορετικά οφέλη και ενσωματώνοντάς το στη διατροφή σας θα κάνετε τις συνταγές πιο υγιεινές. Παρακάτω τα...
Κυριακή 21 Ιούλ 2019
Οι πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης ακόμη & βραστές ! Οι τηγανητές αστό καλύτερα
  Οι πατάτες σε οποιαδήποτε μαγειρική εκδοχή τους είναι ένα φαγητό που προτιμάται από πολλούς. Τις δε τηγανιτές τις λατρεύουν μικροί μεγάλοι.  Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, τα νέα για τους λάτρεις της πατάτας δεν είναι και τόσο καλά.    Σύμφωνα με...
Τετάρτη 10 Ιούλ 2019
Εύα Έκεμπλαντ 1724 – 1786
Η Σουηδή γεωπόνος Εύα Έκεμπλαντ     Σουηδή γεωπόνος, γνωστή από την εξαγωγή αμύλου και αλκοόλης από την πατάτα. Η ανακάλυψή της συνέβαλε στην διάδοση της πατάτας στην Σουηδία, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των αριστοκρατών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας...
Τρίτη 18 Ιούν 2019
Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας
        H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης,...
Δευτέρα 17 Ιούν 2019
Καρπούζι για την καρδιά, τον καρκίνο, τη δίαιτα αλλά και τη λίμπιντο
    της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι "ξαδέρφια" με το αγγούρι και την κολοκύθα. Υπάρχει από το 2.500 π.Χ και πράγματι αποτελείται από 92% νερό. Γι'αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι...
Παρασκευή 14 Ιούν 2019
Η ιστορία του καλαμποκιού
      Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά...
Τετάρτη 29 Μάι 2019
Βερίκοκο για υγεία, αναιμία, δυσκοιλιότητα, όραση, ομορφιά και τα κουκούτσια τους για καρκίνο
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, Το βερίκοκο (ορθότερα "βερίκοκκο") είναι ο καρπός της βερικοκιάς. Η μακρόχρονη ιστορία της βερικοκιάς αποτελούσε το χρυσόμηλο των Ρωμαίων και η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι prunus armeniaca.  Προέρχεται από την Κίνα και λέγεται ότι καλλιεργείται τα τελευταία τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Το φρούτο είναι σαρκώδης, σφαιρικό, με...
Παρασκευή 24 Μάι 2019
Διατροφικές συμβουλές για τους πολιτικούς και όχι μόνο
  Λίγες ημέρες έχουν απομείνει από τις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί χαρακτηρίζουν την εποχή και την κοινωνία μας, πόσο μάλλον τους πολιτικούς μας προεκλογικά! Μην ξεχνάτε ότι έχουμε παράδοση στο να αριθμούμε πολλούς υποψηφίους στις εκλογικές μάχες, οπότε σίγουρα αυτό το...
Κυριακή 19 Μάι 2019
Greek Raisins -  Κορινθιακή Σταφίδα Ελληνική & Πολύτιμη
  Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ science Νέες μελέτες δείχνουν ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα «superfood» ευεργετικό για όλους, και ιδιαίτερα για τους διαβητικούς! Είναι ένας (άγνωστος σε πολλούς) διατροφικός «θησαυρός» που κοστίζει όμως ελάχιστα, με «βούλα» αποκλειστικώς ελληνική. Είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τους...
Σάββατο 18 Μάι 2019
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού
Χαρουπιά Βιότοπος – περιγραφή: Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Ceratonia siliqua (Κερατονία η έλλοβος) και ανήκει στην οικογένεια των Κεσαλπινιδών. Το λατινικό Ceratonia προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέρας και έχει σχέση με το κερατόμορφο σχήμα του καρπού. Η λέξη siliqua στα λατινικά σημαίνει...
Τετάρτη 15 Μάι 2019
Παντζάρια, ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση. Πίνακας με θρεπτικά συστατικά
    της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες...
Πέμπτη 09 Μάι 2019
Το φρούτο που ο Όμηρος ονόμαζε «δώρο των θεών» και μας προστατεύει από 6 ασθένειες
  6 Μαΐου 2019     Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας. Ανάμεσα στις...
Κυριακή 05 Μάι 2019
Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν 1755 – 1826
      Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût).   O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin) γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα...
Δευτέρα 29 Απρ 2019
Πως μπορούμε να ανακουφίσουμε τις αρθρώσεις μας με τη βοήθεια της διατροφής;
  Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ο οποίος θα ενισχύσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αποτελεί το πρώτο βήμα. Έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με την ενίσχυση των αρθρώσεων. Βιταμίνη C Ισχυρό αντιοξειδωτικό, παίρνει μέρος στο σχηματισμό του κολλαγόνου και των...
Κυριακή 28 Απρ 2019
Μαρί Αρέλ 1761 – 1844
Το περίφημο τυρί καμαμπέρ     Η γαλλίδα αγρότισσα Μαρί Αρέλ (Marie Harel), ήταν αυτή που ανακάλυψε το εκλεκτό και πανάκριβο τυρί καμαμπέρ.   Γεννήθηκε ως Μαρί-Κατρίν Φοντέν στις 28 Απριλίου 1761 στο χωριό Κρουτ της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία. Το 1785 παντρεύτηκε τον εργάτη Ζαν Αρέλ και...
Δευτέρα 01 Απρ 2019
Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν 1755 – 1826
    Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût).   O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin) γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα...
Βρέθηκαν 66 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 4
Σελίδα [1] [2] [3] [4] >
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου