Loading...

Κατηγορίες

Γαστρονομία - Διατροφή

Δευτέρα 01 Απρ 2019
Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν 1755 – 1826
    Γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης (Physiologie du Goût).   O Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (Jean-Anthelme Brillat-Savarin) γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1755 στο Μπελέ της Ανατολικής Γαλλίας. Σπούδασε νομικά, χημεία και ιατρική, αλλά ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα...
Τετάρτη 27 Μάρ 2019
Η Παέγια και η ιστορία της
    Η παέγια (paella) είναι ένα δημοφιλές πιάτο της ισπανικής κουζίνας, με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν και μαγειρεμένο με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά...
Τρίτη 26 Μάρ 2019
Το σπανάκι και η ιστορία του
  Το σπανάκι (Spinacea Olarecea η επιστημονική του ονομασία) δεν είναι μόνο ένα νόστιμο λαχανικό, που τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο) ή ωμό σε σαλάτες, αλλά και χρήσιμο στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητός του σε σίδηρο και βιταμίνες Α και C.   Πιστεύεται ότι το σπανάκι έλκει...
Τρίτη 19 Μάρ 2019
Η υψηλή διατροφική αξία των θαλασσινών
- Τα θαλασσινά εκτός από τη ξεχωριστή τους γεύση, χαρακτηρίζονται και ως πολύ θρεπτικές τροφές.  - Το θέμα της χοληστερόλης και τι πρέπει να προσέξετε στη συντήρησή τους.   Τα θαλασσινά αποτελούν αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων λόγω της ιδιαίτερης και «ντελικάτης» γεύσης τους. Στα θαλασσινά ανήκουν τα μαλάκια...
Δευτέρα 18 Μάρ 2019
Οι 10 πιο παράξενες τροφές στην ανθρώπινη ιστορία
    Εάν έπεσε ποτέ στα χέρια σας το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιά, της προ-γιαγιά ή της προ-προ-γιαγιάς, ίσως και να σας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Αν και πολλοί σύγχρονοι σεφ πιστεύουν ότι η γαστρονομική δημιουργικότητα είναι κάτι νέο, η μαγειρική πάντοτε έκρυβε εκπλήξεις. Στο...
Δευτέρα 11 Μάρ 2019
Οι αρχαίοι Έλληνες, που αγαπούσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια, τα χέλια και τους τόνους
Την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων. «Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε πολλά από τα...
Παρασκευή 08 Μάρ 2019
ΕΦΕΤ: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε θαλασσινά, ταραμά και χαλβά
        Συμβουλές για να προμηθευτούμε τα καλύτερης ποιότητας σαρακοστιανά εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Θαλασσινά, ταραμάς και χαλβάς κυριαρχούν στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά η επιλογή τους έχει πολλά μυστικά. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε συμβουλές για το...
Κυριακή 24 Φεβ 2019
Αυγοτάραχο: ένα προϊόν γεύσης και υγείας
    «Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ερεύνησε το αυγοτάραχο και τα αποτελέσματα in vitro έδειξαν ότι ήταν αναζωογονητικό για τις αρτηρίες. Μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο Αμερικανικό επιστημονικό Περιοδικό Χημείας και Τροφίμων «Journal of Agricultural & Food Chemistry». Σε επόμενη in vivo έρευνα σε συνεργασία...
Τρίτη 19 Φεβ 2019
Εφαρμοσμένη Ελληνική Γαστρονομία
    Την Εφαρμοσμένη Πρακτική της φημισμένης Ελληνικής Γαστρονομίας απολαύσαμε την Κυριακή, 17/2/2019, στο γεύμα με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154, Αθήνα. Το 1998 αναπτύχθηκε με την στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής Πληροφόρησης και...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Η παγκόσμια χρήση γης θα μειωνόταν 75% εάν ήμασταν χορτοφάγοι
  Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων Η αποφυγή κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από ό,τι η αγορά βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από...
Τετάρτη 06 Φεβ 2019
Γιατί οι ντομάτες είναι πλέον άνοστες;
Τις περισσότερες φορές, οι ντομάτες που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η γεύση τους είναι επίπεδη. Είναι σα να τρως χαρτόνι. Γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες πλέον συλλέγονται άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα...
Τετάρτη 30 Ιαν 2019
Η ιστορία του κρουασάν
Το κρουσάν είναι ένα δημοφιλές προϊόν ζύμης, που τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει την θέση του σάντουιτς, στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού.   Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν έχει αυστριακή προέλευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1683, όταν τα στρατεύματα...
Πέμπτη 24 Ιαν 2019
Το παγωτό ξυλάκι και η ιστορία του
    Το κλασικό παγωτό ξυλάκι, με βανίλια και επικάλυψη σοκολάτας, είναι μια γευστική και δροσιστική λιχουδιά, που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Είναι ανακάλυψη του 20ού αιώνα και προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.   Δημιουργός του, ένας Δανός μετανάστης ονόματι Κρίστιαν Κεντ Νέλσον (1893-1992). Ο Νέλσον δίδασκε στο...
Σάββατο 19 Ιαν 2019
Το DNA της...ελληνικής φέτας και οι 489 πρωτεϊνες
      Στην αποκρυπτογράφηση του DNA της...ελληνικής φέτας προέβησαν ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ δρ Γεώργιος Τσάγκαρης και δρ Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα...
Σάββατο 19 Ιαν 2019
Η ιστορία του ποπ-κορν
  Δημοφιλές σνακ από καβουρντισμένους κόκκους αραβοσίτου. Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν.   Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν...
Τρίτη 15 Ιαν 2019
Λεμόνι: το «αγαπημένο» του συκωτιού
Τα λεμόνια είναι η αγαπημένη τροφή του συκωτιού μας. Είναι η τροφή αυτή που καθαρίζει όλο τον οργανισμό μας και βοηθά να λειτουργούν όλα «ρολόι». Περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που βοηθούν στην παραγωγή ενζύμων από το συκώτι και την καλύτερη χώνεψη. Ο...
Παρασκευή 11 Ιαν 2019
Το ρόδι σε συνδυασμό με το μικροβίωμα του εντέρου προστατεύουν από την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr   Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) και προς το παρόν υπάρχουν λίγες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές μακροχρόνια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Louisville της Αμερικής και σε Πανεπιστήμιο στην...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Επιδημιολογική μελέτη καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια
    Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια. Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Όλη η αλήθεια για τα ψάρια που τρώμε - Από τη φορμόλη στα... ψυχοφάρμακα
    Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο, αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε. Σήμερα, ο Πρύτανης και διευθυντής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας εξηγεί...
Δευτέρα 07 Ιαν 2019
Οι Βέλγοι Κάνουν τις Καλύτερες Τηγανιτές Πατάτες και Αυτή Είναι η Συνταγή τους!
Οι Βέλγοι ισχυρίζονται πως φτιάχνουν τις καλύτερες τηγανητές πατάτες στον κόσμο ενώ σε όλους τους δρόμους του Βελγίου δεν υπάρχει πάγκος ή μαγαζί υπαίθριο και μη που να μην σερβίρει αυτό το τόσο λαχταριστό φαγητό. Πώς φτιάχνουν, όμως, οι Βέλγοι τις τηγανητές πατάτες; Η αλήθεια...
Βρέθηκαν 47 αποτελέσματα. Σελίδα 1 από 3
Σελίδα [1] [2] [3] >
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου