Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 26 Νοέ 2022
Πέρα από την Ουκρανία
Κλίκ για μεγέθυνση














26.11.2022, 17:14

 

 
 

Πριν από έναν χρόνο, ακριβώς, ο διπλωματικός πυρετός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είχε ανεβεί κατακόρυφα με πρωτοβουλία του Κρεμλίνου, που από τις αρχές Οκτωβρίου είχε εξαπολύσει μια επικοινωνιακή καταιγίδα ζητώντας την αναθεώρηση του καθεστώτος ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, με αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στις θέσεις όπου βρίσκονταν το 1997, οπότε και άρχισε η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Πριν από έναν χρόνο, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, Σάλιβαν και Πατρούσεφ με διά ζώσης συναντήσεις, με τηλεδιασκέψεις και με τηλεφωνικές επικοινωνίες αναζητούσαν κοινό παρονομαστή για μια επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο του 2021 στη συνάντησή τους στη Γενεύη οι Μπάιντεν - Πούτιν.

Εννέα μήνες μετά η ειδησεογραφία εστιάζει αποκλειστικά στην Ουκρανία καθώς, δίχως υπερβολή, επικρατεί σιγή ασυρμάτου, προφανώς προσυμφωνημένη από το Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, για τις εξελίξεις σε τρία μέτωπα:

● Σιγή για την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία, έναν δίαυλο επικοινωνίας που δεν έκλεισε ποτέ, με τελευταία επιβεβαίωση την πρόσφατη συνάντηση στην Αγκυρα των επικεφαλής της CIA και της SVER.

● Σιγή για το αν η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνδέεται με έναν οδικό χάρτη σταδιακής άρσης των κυρώσεων που η Δύση έχει επιβάλει στη Ρωσία.

● Σιγή για το αν ταυτόχρονα με τη σταδιακή αναζήτηση οριστικής λύσης στην Ουκρανία θα γίνει η συνολική διαπραγμάτευση για την Ανατολική Ευρώπη.

Μια εκεχειρία, μια κατάπαυση του πυρός ή ένα σιωπηρό πάγωμα της σύγκρουσης δεν θα αντέξουν για πολύ αν δεν είναι μέρος μιας συνολικής διαπραγμάτευσης ΗΠΑ - Ρωσίας για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Με άλλα λόγια, πέρα από τη Χερσώνα και το Χάρκοβο, η Ρωσία, ακόμη κι αν αντιστρέψει τη σημερινή δυσμενή εικόνα της στα πεδία των μαχών και επιστρέψει στη Χερσώνα και στη συνέχεια προχωρήσει προς την Οδησσό, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε σε μια σύγκρουση χωρίς να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί και χωρίς να έχει πετύχει τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του καθεστώτος ασφαλείας της Ευρώπης.

Αν δεν υπάρξει η αναζήτηση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου για τη συνύπαρξη της Δύσης με τη Ρωσία, τότε η όποια επιμέρους διευθέτηση θα είναι βαριά υποθηκευμένη.

Σήμερα η ένταση εκτός Ουκρανίας εντοπίζεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Αύριο –και για να είμαστε πιο ακριβείς, όταν ο Ερντογάν επιτρέψει την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας– η Βαλτική θα έχει γίνει μια ΝΑΤΟϊκή θάλασσα, με εξαίρεση λίγα χιλιόμετρα ρωσικής κυριαρχίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Καλίνινγκραντ.

Στην πλευρά της Δύσης δεν υπάρχουν εξελίξεις που να πιστοποιούν κάποιον ευρύτερο προβληματισμό της Ευρώπης για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Με τα σημερινά δεδομένα, τη στρατηγική αμηχανία της Γερμανίας και τη συνολική ατμόσφαιρα πανικού που επικρατεί στην Ε.Ε. των 27, είναι βέβαιο ότι το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου θα διαμορφωθεί ερήμην της, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Την άνοιξη του 2003, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να εισβάλουν στο Ιράκ, η Γαλλία και η Γερμανία μαζί με τη Ρωσία άρχισαν τακτικές διαβουλεύσεις κορυφής, με τον Πούτιν, τον Σρέντερ και τον Σιράκ να κινούνται προς μια ευρασιατική σύγκλιση η οποία θα έθετε υπαρξιακό δίλημμα στη διατλαντική σχέση.

Με άλλα λόγια, η μεταπολεμική σταθερότητα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης τόσο της διατλαντικής σχέσης όσο και της ευρασιατικής συνεργασίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου