Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 02 Νοέ 2022
Κουβανικό μοντέλο για την Ουκρανία
Κλίκ για μεγέθυνση


















02.11.2022, 17:39

 

 
 
 

Υπάρχουν αναλογίες της «κρίσης των πυραύλων» της Κούβας με την ουκρανική κρίση; Αν και ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το 1962, η απάντηση είναι θετική. Τότε, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο είχε αποδεχτεί τον συμβιβασμό Κένεντι και Χρουστσόφ για την απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων, προκειμένου να σωθούν η ειρήνη και η ανθρωπότητα, παρότι έναν χρόνο πριν η Κούβα είχε υποστεί εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων από αντεπαναστάτες, οι οποίοι είχαν εξορμήσει από το Μαϊάμι με τη βοήθεια της CIA, αλλά είχαν υποστεί συντριβή.

Επίσημη αποτίμηση της επίλυσης της κρίσης του 1962 έκανε ο Φιντέλ Κάστρο με την εισήγησή του στο πρώτο συνέδριο του Κ.Κ. Κούβας στην Αβάνα, στις 17-22 Δεκεμβρίου 1975. Αφιέρωσε, λοιπόν, ο Φιντέλ σημαντικό τμήμα της εισήγησής του στο πώς η Κούβα πέρασε, όχι μόνο αλώβητη, αλλά και ενισχυμένη, από τις συμπληγάδες της πιο επικίνδυνης αμερικανο-σοβιετικής κρίσης του ψυχρού πολέμου, αφού πρώτα εξήγησε γιατί η κουβανική ηγεσία αποφάσισε να υπογράψει συμφωνία με την ΕΣΣΔ για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.

«Οι ΗΠΑ –τόνισε– δεν υποχώρησαν μπροστά στο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας να καθορίζει μόνη της τις διεθνείς σχέσεις της και να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την άμυνά της. Αυτό έβαλε την παγκόσμια ειρήνη σε σοβαρό κίνδυνο, αλλά, ευτυχώς για όλη την ανθρωπότητα, ο κίνδυνος απετράπη. Για να βρεθεί λύση –συνέχισε– οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναλάβουν την υποχρέωση να μην πραγματοποιήσουν εισβολή στην Κούβα. Οι Κουβανοί τότε –πρόσθεσε– δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν σε όλη της την έκταση την αξία αυτής της λύσης. Σήμερα, όμως, βλέπουμε ότι αντικειμενικά η κρίση του Οκτωβρίου 1962 σήμαινε μια νίκη του επαναστατικού στρατοπέδου. Η νίκη συνίστατο στο να διαφυλαχτεί η ειρήνη σε μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές, χωρίς ωστόσο να θυσιαστούν οι βασικοί πολιτικοί στόχοι».

Αν έρθουμε στο σήμερα, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κινήματα ειρήνης, όπως το τιμημένο με Νόμπελ Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (ΙΡΒ), είχαν απευθυνθεί στον πρόεδρο Ζελένσκι και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ προτείνοντας την άρνηση της αίτησης ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας, που ίσως να φέρει αμερικανικά πυρηνικά σε θέση βολής από τη Μόσχα. Ειδικότερα, λέγαμε στην έκκλησή μας ότι τουλάχιστον ένα πολύχρονο μορατόριουμ στο σχέδιο αυτό ίσως να αφαιρούσε από τη ρωσική ηγεσία ένα σοβαρό πρόσχημα και ο πόλεμος να είχε αποτραπεί.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και η εξήγηση είναι, άλλο Χρουστσόφ και Φιντέλ, άλλο Πούτιν και Ζελένσκι.

*Σύμβουλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου