Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 22 Νοέ 2022
Επιστροφή στον Μεσοπόλεμο;
Κλίκ για μεγέθυνση










AP Photo/Maciek Luczniewski



22.11.2022, 16:00
 
 

Το ρεπορτάζ του Politico δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: οι ΗΠΑ επενδύουν σε μια διμερή ειδική σχέση με την Πολωνία για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Ρωσίας αλλά και την ατλαντική ανταρσία της Γερμανίας ως προς τις ευθύνες της στο ΝΑΤΟ.

Αν πάρουμε τα παραπάνω τοις μετρητοίς, τότε η Πολωνία του 2022 παλινδρομεί ολοταχώς προς τον Μεσοπόλεμο.

Το 1919 οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου -και κυρίως η Γαλλία και η Βρετανία- ανέστησαν το πολωνικό κράτος που είχε παύσει να υπάρχει στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η Ρωσία, η Πρωσία και η Αυστρία μοίρασαν την επικράτεια.

Η Πολωνία προοριζόταν να είναι φραγμός ανάσχεσης τόσο της Σοβιετικής Ρωσίας όσο και της Γερμανίας της Βαϊμάρης, με τις τελευταίες να συμμαχούν τον Αύγουστο του 1939 και να μοιράζουν τη χώρα.

Σήμερα η Πολωνία έχει συμβάλει αποφασιστικά με την προώθηση πολεμοφοδίων και οπλικών συστημάτων μέσω του εδάφους της στην Ουκρανία, αλλά και στις τρεις Βαλτικές χώρες.

Η Βαρσοβία προωθεί έναν μεγάλης κλίμακας επανεξοπλισμό με αγορές κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ακόμη και στην περίπτωση που η Γερμανία υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για αύξηση των αμυντικών δαπανών βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η υπεροχή της Πολωνίας θα είναι δεδομένη καθώς θα βρίσκεται στην τρίτη θέση στρατιωτικής ισχύος στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Τα παραπάνω έχουν βαρύνουσα σημασία στους περιφερειακούς συσχετισμούς τόσο στην Ε.Ε όσο και στο ΝΑΤΟ.

Είναι σαφές ότι η παραβατικότητα της Πολωνίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανονικότητας θα πρέπει να μεταλλαχθεί σε κανονικότητα, με τις Βρυξέλλες να κάνουν τα περισσότερα βήματα.

Με στρατηγικό πλεονέκτημα τον πολλαπλασιασμό της στρατιωτικής της ισχύος, η Πολωνία θα ασκεί βαρύνουσα επιρροή όχι μόνο στην Ουκρανία και στις Βαλτικές αλλά και σε Σουηδία - Φινλανδία, όποτε δεήσει ο Ερντογάν να ανάψει πράσινο φως για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ.

Τούτων λεχθέντων είναι σαφές ότι η Πολωνία και το μπλοκ των συμμάχων της στη Βαλτική δεν θα μπορούν να παρακαμφθούν εύκολα, ούτε από το Παρίσι ούτε από το Βερολίνο· με άλλα λόγια, μια εκτόνωση της έντασης με τη Ρωσία δεν θα είναι δυνατή χωρίς το πράσινο φως της Βαρσοβίας.

Πρώτος ο Ναπολέων επιχείρησε να δημιουργήσει μεταξύ Ρωσίας και Πρωσίας ένα νέο πολωνικό κράτος βραχύβιο καθώς στο Συνέδριο της Βιέννης, το 1815, αποφασίστηκε την εκ νέου διανομή της.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου