Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Απρ 2023
Από τη Σεούλ στο… Κίεβο
Κλίκ για μεγέθυνση















20.04.2023, 16:00

 

 
 

Λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ, η Σεούλ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος αναφέρεται στον ευρύτατο πέριξ των ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που στήριξε τη Νότια Κορέα μετά την εισβολή του Βορρά τον Ιούλιο του 1950.

Σήμερα η Σεούλ έχει επενδύσει στη Ρωσία με εξαγορές επιχειρήσεων αλλά κυρίως με την ίδρυση νέων, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με το Πεκίνο που είναι άτυπος αλλά βαρύνων εγγυητής ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δεν θα προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Ποιο είναι το πραγματικό αντίκρισμα της στροφής της Νότιας Κορέας;

 Είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα εν όψει της συνάντησης κορυφής των δύο χωρών;

 Ή είναι η αρχή της διαμόρφωσης ενός σκληρού πυρήνα πρόθυμων συμμάχων έτοιμου να στηρίξει τη διμέτωπη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα;

Ο ύμνος του σώματος των πεζοναυτών αρχίζει με τον στίχο «Από τα παλάτια του Μοντεζούμα στις ακτές της Τριπολιτανίας», μια κυριαρχία και παρουσία των ΗΠΑ δηλαδή σε όλα τα μέτωπα συγκρούσεων και εντάσεων του πλανήτη.

Αν η Νότια Κορέα στηρίξει με όπλα και πολεμοφόδια την Ουκρανία, θα είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ουάσινγκτον καθώς επί της ουσίας θα ανοίξει ο δρόμος για το παγκόσμιο ΝΑΤΟ, που ήταν ο επόμενος μετά τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στόχος ο οποίος υιοθετήθηκε στην πανηγυρική σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 1999 για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της την άνοιξη του 1949.

Εξυπακούεται ότι οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στον όποιο σκληρό πυρήνα πρόθυμων συμμάχων ήθελε διαμορφωθεί ως πρόπλασμα μιας παγκόσμιας συμμαχίας.

Το 1949, όταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ, η Βρετανία ματαίωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς προωθούσε ένα μεσανατολικό σύμφωνο υπό την ηγεσία της. Αμέσως μετά την εισβολή της Βόρειας Κορέας τον Ιούλιο του 1950 οι ΗΠΑ προώθησαν την εμπλοκή στον πόλεμο όλων των τότε ΝΑΤΟϊκών χωρών συν την Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952.

Αν η Νότια Κορέα στείλει όπλα στην Ουκρανία, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν μονάδες του στρατού της Πολωνίας αναπτυχθούν νότια του 38ου Παραλλήλου, που είναι η ντε φάκτο συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, και ταυτόχρονα πολεμικά πλοία της Ρουμανίας περιπολούν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου