Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2023
Εμπροσθοφυλακή ή «σφήνα»;
Κλίκ για μεγέθυνση
















AP Photo/Michal Dyjuk

16.02.2023, 16:00

 

 
 

Οταν την άνοιξη του 2003 οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ απέναντι στον Γαλλογερμανικό Αξονα που είχε ταχθεί εναντίον της εισβολής στο Ιράκ, ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ράμσφελντ, είχε μιλήσει για μια Νέα Ευρώπη.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια Νέα Ευρώπη από τη Φινλανδία –όταν δεήσει ο Ερντογάν να άρει το βέτο του–, την Πολωνία και τη Ρουμανία θα είναι ο σκληρός πυρήνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς θα έχουν χερσαία σύνορα με τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ.

Η γεωπολιτική υπεραξία του Ελσίνκι, της Βαρσοβίας και του Βουκουρεστίου δεν περιορίζεται μόνον στον ρόλο τους ως εμπροσθοφυλακής του ΝΑΤΟ, καθώς θα φιλοξενούν τους πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης (Battle Groups).

To Ελσίνκι, η Βαρσοβία και το Βουκουρέστι θα αναβαθμιστούν στους συσχετισμούς και τις ισορροπίες της Ε.Ε. και θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στη μελλοντική σχέση των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων με τη Μόσχα.

Οταν είχε υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του Nord Stream-1, η Πολωνία είχε μιλήσει για νέο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ.

Οι τρεις παραμεθόριες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, χώρες του ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούν πλέον στο μέλλον να παρακάμπτονται από τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τριών, είναι αδύνατον η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία να αναζητήσουν εξομάλυνση και συνεργασία στις διμερείς σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ θα έχουν διακριτική παρουσία και συμμετοχή και θα δηλώνουν πρόθυμες να μεσολαβήσουν ανάμεσα στην Παλαιά και Νέα Ευρώπη.

Τηρουμένων των αναλογιών, οι ΗΠΑ θα κινηθούν όπως κινήθηκε μέχρι τώρα η Γερμανία ανάμεσα στις χώρες του Νότου της Ευρωζώνης και τους φειδωλούς του Βορρά.

Παρόμοιους σχεδιασμούς για την Ανατολική Ευρώπη είχαν κάνει και οι νικητές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στη Διάσκεψη της Ειρήνης του 1918-1919 στο Παρίσι.

Η Φινλανδία και η Πολωνία, οι οποίες ανήκαν στη Ρωσία μέχρι το 1918, μαζί με τη Ρουμανία υπήρξαν μέχρι τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 μια «σφήνα» που εμπόδιζε την ολοκλήρωση της «ανάρμοστής σχέσης» της Γερμανίας της Βαϊμάρης και της Σοβιετικής Ρωσίας, που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά με τη Συμφωνία του Ραπάλο, την άνοιξη του 1922.

Θα αντιδράσουν στα παραπάνω οι άμεσα θιγόμενοι, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη;

Και, αν ναι, πού, πότε και πώς;

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου