Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Μάρ 2024
Οι ευρωεκλογές και το διακύβευµα για την ΕΕ
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Η σοσιαλδηµοκρατία ιστορικά βρίσκεται στην εµπροσθοφυλακή των µεταρρυθµίσεων καθώς στον ιδεολογικό της πυρήνα τοποθετείται θεωρητικά και προγραµµατικά η διαδικασία σταδιακής και συνεχούς θεσµικής αλλαγής.

Μπροστά στις ραγδαίες ανακατατάξεις των τελευταίων ετών η ευρωπαϊκή σοσιαλδηµοκρατία σε όλες τις εκδοχές της έχει το ιστορικό κεκτηµένο της δικαίωσης των βασικών αξιών, στόχων και επιλογών της.

Ωστόσο οι συντηρητικές δυνάµεις που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια κυριαρχούν στα περισσότερα κράτη-µέλη, και σε σηµαντικό βαθµό στα όργανα της ΕΕ, αδυνατούν να δώσουν πειστική απάντηση στην οικονοµική κρίση, την παγκοσµιοποίηση και σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις (πόλεµοι, µεταναστευτικά ρεύµατα, τροµοκρατία, κλιµατική κρίση, ενεργειακό και γεωπολιτικές ανακατατάξεις).

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο επαναπροσδιορισµός στόχων και επιδιώξεων της σοσιαλδηµοκρατίας, προκειµένου µεταξύ άλλων να δοθεί πειστική απάντηση στη συντηρητική/νεοφιλελεύθερη πρόκληση.

Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει προς προοδευτική κατεύθυνση και να ξαναφέρει τον άνθρωπο στο κέντρο του ευρωπαϊκού προτάγµατος. Η Ευρώπη που θέλουµε είναι κοινωνική, δηµοκρατική, βιώσιµη.

Να αλλάξουν οι συσχετισµοί και να έρθει περισσότερη κεντροαριστερά στα κέντρα αποφάσεων. Πάνω στην κατεξοχήν προοδευτική πρόταση της ευρωπαϊκής σοσιαλδηµοκρατικής Αριστεράς µπορούν να οικοδοµηθούν λειτουργικές συµµαχίες υπέρ της αλλαγής.

Οδεύουµε προς τις ευρωεκλογές του 2024 µε στόχο να µετασχηµατίσουµε τις κοινωνίες µας και να βελτιώσουµε τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Ζητούµενο είναι µια ελεύθερη, δίκαιη και ασφαλής δηµοκρατική Ευρώπη.

Πιστεύουµε στην Ευρώπη ως τη δύναµη που εγγυάται τα δικαιώµατα για όλους και µε όλους.

Πιστεύουµε στη συνεργασία για να διατηρήσουµε τον πλανήτη µας βιώσιµο, να επιτύχουµε κοινωνική δικαιοσύνη και να προσφέρουµε νέες ευκαιρίες για όλους.

Παλεύουµε για την οικοδόµηση µιας Ευρώπης της βιωσιµότητας και της δηµοκρατίας˙ φεµινιστικής, χωρίς αποκλεισµούς, που βασίζεται στα οικουµενικά ανθρώπινα δικαιώµατα, όπου η κοινωνική, οικονοµική και περιβαλλοντική πρόοδος συµβαδίζουν, που στηρίζει τους νέους της, που προωθεί τον πολιτισµό σε όλη του την ποικιλοµορφία.

Για εµάς η Ευρώπη ήταν πάντα σχέδιο ειρήνης και κοινής ευηµερίας. Ενα σχέδιο αλληλεγγύης που επιτρέπει στις χώρες µας να ξεπεράσουν προκλήσεις που δεν θα µπορούσαν να αντιµετωπίσουν µόνες τους.

Οι διαδοχικές κρίσεις και αναδυόµενες απειλές καθόρισαν την περίοδο µετά τις ευρωεκλογές του 2019 όπου αποδείξαµε ότι µια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της και παρέχει ελπίδα για ένα καλύτερο µέλλον είναι εφικτή.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εργαστήκαµε σκληρά για να δώσουµε προοδευτικές λύσεις για την αύξηση του κόστους ζωής, την κλιµατική έκτακτη ανάγκη, τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια, την πανδηµία της Covid-19 και τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Σε ένα σκηνικό πολέµων και συγκρούσεων στην ήπειρό µας και τη γειτονιά µας, καθώς και αύξησης του αυταρχισµού παγκοσµίως, η Ευρώπη πρέπει να είναι εγγυητής της ειρήνης, να προωθεί τον σεβασµό του διεθνούς δικαίου και τις δίκαιες διεθνείς σχέσεις και να υπερασπίζεται τον Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και την Οικουµενική ∆ιακήρυξη των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιµη να διασφαλίσει την ασφάλεια και την άµυνά της, να αντιµετωπίσει τις ανισότητες εντός των συνόρων µας, την απώλεια αγοραστικής δύναµης λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, την αντεπίθεση κατά των δικαιωµάτων των γυναικών, τις ολοένα αυξανόµενες δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι νέοι και την υπονόµευση της δηµοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Θέλουµε µια πιο ενωµένη Ευρώπη που θα προστατεύει την κυριαρχία µας και το κράτος πρόνοιας και θα επενδύει σε ποιοτικές πράσινες θέσεις εργασίας, βιώσιµη ευηµερία και σε µια δυναµική οικονοµία.

Μια ισχυρότερη Σοσιαλιστική και ∆ηµοκρατική Οµάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σηµαίνει περισσότερη δύναµη για να προσφέρουµε σεβασµό, δικαιοσύνη και ένα καλύτερο µέλλον. Περισσότερη δύναµη για να προσφέρουµε στους πολίτες ίσες ευκαιρίες, αίσθηµα ασφάλειας και την ποιότητα ζωής που όλοι µας αξίζουµε.

από: https://www.documentonews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου