Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 07 Ιαν 2023
Αδιανόητη ήττα, αδύνατη νίκη;
Κλίκ για μεγέθυνση












 AP Photo






07.01.2023, 16:53
 
 

Αργά αλλά σταθερά το παζλ των εκλογών στην Τουρκία συμπληρώνεται με τη βεβαιότητα πλέον ότι οι εκλογές θα γίνουν μεταξύ Απριλίου-Μαΐου με τον Ιμάμογλου χωρίς πολιτικά δικαιώματα και με το κουρδικό κόμμα ΗDP εκτός νόμου.

Με αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα δεδομένα ο Ερντογάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και η μπάλα θα βρίσκεται στη μεριά της αντιπολίτευσης.

Τι θα κάνει ο ετερόκλητος συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης αν ο Ερντογάν αποκλείσει από τις εκλογές τον Ιμάμογλου και διαλύσει το ΗDP;

Θα παραμείνει στον προεκλογικό αγώνα παρέχοντας ντε φάκτο νομιμοποίηση σε μια απροσχημάτιστη πλέον εκτροπή από τη δημοκρατική κανονικότητα;

Ή θα διακινδυνεύσει μια φυγή προς τα εμπρός με αποχή από την εκλογική αναμέτρηση;

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι οι εκλογές και η με κάθε δυνατή μεθόδευση επανεκλογή του Ερντογάν όχι μόνον είναι ασύμβατες με τις προσδοκίες για χαμηλούς τόνους και σταθεροποιητική ρητορική εντός και εκτός συνόρων, αλλά μάλλον προαναγγέλλουν μετωπική σύγκρουση με δυναμική εμφυλιοπολεμικής κλιμάκωσης.

Μπορεί η αντιπολίτευση να μην έχει κατορθώσει να συντάξει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, να μην έχει καν συμφωνήσει κοινό υποψήφιο που θα αντιπαρατεθεί με τον Ερντογάν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει την πρόγνωση ότι έχει χάσει τη δυναμική της.

Οι επιλογές του για τον Ιμάμογλου και το ΗDP δείχνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του Ερντογάν, που ακόμη και σε περίπτωση επανεκλογής του στην προεδρία είναι πιθανό να μη διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πρώτη εκλογική του νίκη ο Ερντογάν, που ήλθε στην εξουσία με το σύνθημα του συνολικού εκδημοκρατισμού της χώρας, προβάλλει πια σήμερα ως παράγων οπισθοδρόμησης.

Το 1945 ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, που διαδέχθηκε τον Κεμάλ το 1938, κατάργησε το μονοκομματικό καθεστώς του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με αποτέλεσμα να χάσει στις εκλογές του 1950 και να αναλάβει τον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές του 2002 υποσχόμενος διεύρυνση της Δημοκρατίας με κατάργηση των μεθοδεύσεων που κατοχυρώθηκαν από το Σύνταγμα του 1982 το οποίο επέβαλε η υπό τον στρατηγό Εβρέν δικτατορική κυβέρνηση.

Εχοντας εγκαταλείψει ακόμη και τα προσχήματα της δημοκρατικής ομαλότητας ο Ερντογάν κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, την αργή αλλά σταθερή διολίσθηση στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία όπου κυριαρχούν δικτατορικές κυβερνήσεις.

Προεκλογικό χαρακτήρα θα δώσει ο Ερντογάν και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ασαντ στη Δαμασκό, που θα του δώσει για κάποιο χρονικό διάστημα τις διασφαλίσεις στο Κουρδικό τις οποίες δεν θέλουν να του δώσουν οι ΗΠΑ.

Ολα δείχνουν ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν καμπή εκτόνωσης και σταθεροποίησης εντός και εκτός συνόρων.

Αν ο Ερντογάν επανεκλεγεί με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων, η εξαγωγή της έντασης εκτός συνόρων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν έχει αναγκαστεί να επανέλθει στην ατλαντική κανονικότητα αλλά χρειάζεται προεκλογική περίοδο χάριτος για να επανεκλεγεί χάνει την όποια αξιοπιστία είχε.

Αν ο Ερντογάν επανεκλεγεί και ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του, τότε στις επόμενες εκλογές του 2028 δεν θα έχει αντίπαλο.

Το μήνυμα στην αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρο: ο Ερντογάν δεν μπορεί να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη ήττα και συνεπώς δεν πρόκειται να επιτρέψει την καταγραφή της ως εκλογικού αποτελέσματος.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου