Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Σεπ 2022
Ο ...ευαίσθητος δικτάτορας και οι πρόσφυγες
Κλίκ για μεγέθυνσηΓιώργος X. Παπασωτηρίου
21.09.22

 
 

Ο δικτάτορας που έχει φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους: συγγραφείς, δημοσιογράφους, βουλευτές, απλούς πολίτες, που έχει απαγορεύσει ακόμα και τον Σαίξπηρ, τον Τσέχωφ, τον Μπρεχτ, τον Ντάριο Φο, που γενικά "κυνηγάει" ό,τι αναπνέει σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ίδιο, ο νέο-σουλτάνος με τις οθωμανικές βλέψεις, ο Ταγίπ Ερντογάν, έγινε αίφνης «ανθρωπιστής» και ενδιαφέρεται με περισσή ευαισθησία για τους πρόσφυγες, που "οι Έλληνες πνίγουν στο Αιγαίο"!

Μιλάει αυτός που απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που καταπατά τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα, που έχει φυλακίσει τους αρχηγούς του τρίτου κόμματος της Τουρκίας, που ασκεί απίστευτη βία σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Αυτός που έστειλε στο θάνατο τη Χελίν Μπόλεκ και τον Ιμπραήμ Γκοκτσέκ, μέλη του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum, που έκαναν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση των τραγουδιών τους. Αυτός που κυνήγησε μέχρι τελικής εξόντωσης τους “δικηγόρους του λαού”.

Μιλάει αυτός που οι άνθρωποί του δολοφόνησαν την 16χρονη Κούρδισσα, Μαλάκ Ναμπίχ Χαλίλ Τζουμά, μέσα σε ένα ελαιώνα στην περιοχή Σαρά στη βόρεια Συρία.

Μιλάει αυτός για πνιγμένους, όταν πρόσφατα ένας Τούρκος εισαγγελέας και η γυναίκα του πνίγηκαν στο Αιγαίο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από το καθεστώς του.

Μιλάει αυτός που συνεργάστηκε με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αγοράζοντας φθηνό πετρέλαιο, ενώ στη συνέχεια τσάκισε τους Κούρδους στη Συρία, επιτείνοντας την προσφυγιά τους.

Μιλάει αυτός που εργαλειοποίησε πρώτος το προσφυγικό, δίνοντας το παράδειγμα στον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο και στους ακροδεξιούς κυβερνήτες Πολιτειών των ΗΠΑ.

Αλλά ποιος κατάγγειλε ποτέ τον φασισμό του Ερντογάν; Κανείς.

Εκείνοι που δεν υποχωρούν στον «εκβιασμό» του Πούτιν, υποχώρησαν στον εκβιασμό του Ερντογάν και συμφώνησαν να του στείλουν «πακέτο» 73 Τούρκους πολιτικούς εξόριστους που ζουν στη Σουηδία, προκειμένου να άρει το βέτο της εισόδου της(μαζί με τη Φινλανδία) στο ΝΑΤΟ.

Έτσι η... δημοκρατική Δύση όχι μόνο «ξέπλυνε» αλλά και συνεργάστηκε με τον δικτάτορα Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ελλάδα. Η οποία όχι μόνο δεν έκανε καμία αναφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά ούτε καν άρθρωσε μία τυπική διαμαρτυρία όταν πρόσφατα το καθεστώς Ερντογάν απέλασε Έλληνα δημοσιογράφο. Ούτε, επίσης, διεθνοποίησε το θέμα των 38 προσφύγων στη νησίδα του Έβρου, αντίθετα έστρεψε τα βέλη της εναντίον των Ελλήνων αλληλέγγυων για "διασπορά fake news".

Και ό,τι δεν έκανε η ελληνική κυβέρνηση, το κάνει τώρα ο Ερντογάν κατηγορώντας την ότι πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο!

Κάνει, άραγε, η ελληνική κυβέρνηση παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων; Κάνει. Νομιμοποιείται ο Ερντογάν να το επικαλείται; Όχι. Γιατί δεν έχει δώσει ποτέ μέχρι τώρα δείγματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Αντίθετα, έχει δώσει δείγματα άγριου αυταρχισμού και καταστολής. Οι ελληναράδες ίσως τρέξουν να με κατηγορήσουν για "προδοσία" ή τουλάχιστον για "ισοαποστακισμό". Καμία ίση απόσταση. Η μεταναστευτική πολιτική τόσο του Ερντογάν όσο και των Μητσοτάκη-Μηταράκη είναι το ίδιο "σαλβίνεια", το ίδιο απάνθρωπη.

Άραγε, όποιος το παραδεχθεί αυτό σημαίνει ότι είναι σύμμαχος του δικτάτορα Ερντογάν και «προδότης»; «Ναι», θα πουν οι Ελληναράδες. Αλλά έτσι λειτουργεί το «διπλό», καθώς ο φασισμός που εκφράζει η πολιτική του Ερντογάν, τροφοδοτεί μέσω της δράσης-αντίδρασης τους Έλληνες φασίστες, τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς που ενσωματώθηκαν στο σημερινό κυβερνών κόμμα, τη ΝΔ. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος δικτάτορας, επιλέγοντας τη σύγκρουση με την Ελλάδα, ενισχύει τον ομόλογο –πλην αντίπαλο- φανατισμό, δηλαδή τους φασίστες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχουμε, δηλαδή, εδώ ένα «διπλό», όπου ο ένας φανατισμός τροφοδοτεί τον άλλον μέσω της σύγκρουσής τους, ενώ συγχρόνως αλληλοκαθορίζονται και αλληλοκαθρεφτίζονται.

Ο ένας φασίστας δείχνει τον άλλο και στη μέση βρίσκονται τα θύματα, οι πρόσφυγες και οι αντιφρονούντες…  

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου