Οι ΗΠΑ φλέγονται για 13η ημέρα. Από την πολιτεία του Μισισιπή όπου έγινε η εν ψυχρώ ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τους αστυνομικούς στη μέση του δρόμου, μέχρι τη Ν. Υόρκη και τη Washington, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αυταρχική και ακροδεξιά πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, υποστηρίζοντας τη βούλησή τους για έναν κόσμο χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς βία και χωρίς διακρίσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά μη αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων και προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα με απειλές για καταστολή με χρήση στρατιωτικής βίας.

 

Η κατάσταση για τον πρόεδρο Τραμπ, λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές, εξελίσσεται στον χειρότερο εφιάλτη για έναν πρόεδρο που επιδιώκει την επανεκλογή του.

Στην κούρσα των εκλογών έχει εισέλθει εντελώς ανέλπιστα ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βλέπει τη γενικευμένη δυσαρέσκεια σε βάρος του Τραμπ να είναι η μεγάλη του ευκαιρία για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η απομάκρυνση από την υποστήριξη του Τραμπ σημαντικών προσωπικοτήτων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με κορυφαίο τον πρώην αρχηγό του αμερικανικού στρατού και πρώην υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος με δηλώσεις του στηρίζει ανοικτά πλέον τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, επιδεινώνει πολύ τη θέση του Τραμπ.

Οι δηλώσεις του πρώην υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνυ Σάντερς σχετικά την όξυνση των ανισοτήτων και την κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ, εξηγούν τις βαθύτερες αιτίες της κοινωνικής έκρηξης που ξεκίνησε με αφορμή τη ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

 

Οι ΗΠΑ, αν και έγιναν σύμβολο ως η χώρα των μεγάλων ευκαιριών, έφτασαν σήμερα να έχουν ανεργία μεγαλύτερη το 20%, η οποία μάλιστα για τις νεότερες ηλικίες αγγίζει το 30%.

Επιπλέον, η πανδημία επιδείνωσε πολύ την ήδη κακή οικονομική κατάσταση και όξυνε σε μεγάλο βαθμό τις ανισότητες, καθώς κατά τη διάρκειά της χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις κατείχαν χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Με αποτέλεσμα, όπως και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα άλλωστε, τα θύματα του lock down να ανήκουν κατά προτεραιότητα στις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά τάξεις, στις οποίες η καταστροφή είναι ολική, τη στιγμή που οι οικονομικά ισχυροί επιβιώνουν με μικρές απώλειες.

Οι ΗΠΑ είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζει. Καθώς είναι μια χώρα με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, που διοικείται από μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και αλαζονεία, η οποία εφαρμόζει πολιτική διακρίσεων και η οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Πρόκειται για το ιδανικό χαρμάνι που παράγει κοινωνικές εκρήξεις. Αρκεί μια αφορμή που να επιβεβαιώνει τον ακροδεξιό προσανατολισμό, για να γίνει η σπίθα πυρκαγιά. Κι η αφορμή δόθηκε με τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από εκπροσώπους του κράτους, το οποίο ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη για τη στάση των αστυνομικών του.

Αυτή είναι η απάντηση σε όσους διερωτώνται, πως γίνεται και σε μια χώρα που εδώ και αιώνες υποβόσκει ο ρατσισμός, με τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς να είναι πλέον μια συνήθης πρακτική που την βλέπουμε συχνά και στον κινηματογράφο, η κοινωνική έκρηξη να συμβαίνει σήμερα;

Κάποιος θα έλεγε: «Είναι η οικονομία, ανόητε».

Όσο οι οικονομικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, όσο δεν υπήρχαν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και όσο ο μέσος Αμερικανός αισθάνονταν ότι το κράτος του φέρεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, τα όποια προβλήματα περιθωριοποιούνταν και κρύβονταν κάτω από το χαλί.

Μόλις όμως η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώθηκε και η διοίκηση Τραμπ έδειξε το ακροδεξιό και αυταρχικό της πρόσωπο, τα κρυμμένα προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια κι έκαναν τη σπίθα πυρκαγιά.

Η κοινωνική έκρηξη στις ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο και για την Ευρώπη, όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται δεν είναι πολύ διαφορετικές.

Ειδικά στην Ελλάδα, οι ομοιότητες μεταξύ της διοίκησης Τραμπ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πολλές.

Ο αυταρχισμός, η εύκολη αξιοποίηση των μέσων κρατικής καταστολής για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, οι εριστικές κορώνες υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης που προέρχονται από την ακροδεξιά και η προκλητική πολιτική διακρίσεων σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, αλλόθρησκων, ομοφυλόφιλων και λογής «διαφορετικών», αλλά και η προκλητική επιστράτευση επικοινωνιακών τακτικών και μεθόδων για τη διαστρέβλωση της αλήθειας και την παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας στους πολίτες, από ένα ολοκληρωτικό επικοινωνιακό σύστημα που προσβάλλει τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών, έχει φέρει τις κοινωνικές αντοχές στα όριά τους.

Η αναμενόμενη και ήδη προαναγγελθείσα σημαντική ύφεση στην οικονομία, της τάξης του 10 – 15% του ΑΕΠ της χώρας και η σημαντική άνοδος της ανεργίας που αναμένεται από το φθινόπωρο να επιστρέψει και πάλι στο ύψος που είχε αναρριχηθεί στα χρόνια των μνημονίων, σε συνδυασμό με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κατά προκλητικό τρόπο δεν επενδύει στην προστασία των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά μονόδρομα στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις και μια ολιγαρχία του πλούτου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα παρόμοιο με το εν βρασμώ καζάνι των ΗΠΑ.

Η επίγνωση από πλευράς Ελλήνων ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε τη χώρα με ανάπτυξη 2,8% και την έφερε σε ύφεση -0,9% πριν ακόμη να αρχίσει το lock down της οικονομίας, αλλά και τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η προκλητική πολιτική χρηματοδότησης συγκεκριμένων φιλικών της συμφερόντων εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, υποδαυλίζουν τις αιτίες μιας σε αναμονή ευρισκόμενης κοινωνικής έκρηξης.

Αν το φετινό καλοκαίρι είναι δύσκολο, λόγω των συνεπειών του lock down στην οικονομία και κυρίως στον τουρισμό, το φθινόπωρο θα είναι εκρηκτικό και θα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Όχι μόνο για τον Ντόναλντ Τραμπ, που σε λίγους μήνες έχει εκλογές, αλλά και για τους πολιτικούς και ιδεολογικούς συνοδοιπόρους του πέραν του Ατλαντικού, που προς ώρας αναπαύονται στις δάφνες μιας πρόσκαιρης όσο και επίπλαστης, λόγω επικοινωνιακής έντασης, δημοσκοπικής υπεροχής.


πηγη:https://tvxs.gr