Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 24 Νοέ 2016
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ 1905-1945  71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Γράφει ο Χαράλαμπος Ρούπας - μαυροσκούφης

 

Θα προβάλω «χτυπητά» ιστορικά στιγμιότυπα, εν είδη γλωσσικού φωτομοντάζ για τον άνθρωπο ΑΡΗ, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί λόγω πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων.

1ο -ΑΡΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (από το βιβλίο)

«Βρισκόμαστε στην καρδιά των οργισμένων εκρήξεων που ξέσπασαν με αφορμή τη Συμφωνία του Λιβάνου. Κορυφαίες λαϊκές διαμαρτυρίες (αρματωμένες και μη) συγκλόνιζαν την αγωνιζόμενη Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα της λαϊκής αγανάκτησης κυοφορήθηκε ο Άριος Δεσμός. Ήταν μία αρκετά ευμεγέθης μάδα διαμαρτυρόμενων ανωτέρων και ανωτάτων στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών του ΕΑΜικού κινήματος, που ούτε να ανεχθούν μπορούσαν το μεσανατολικό ξεπούλημα.

Η περίπτωση της Χρύσας Χατζηβασιλείου. Το πληροφορημένο κομματικό ιερατείο για την ύπαρξη του Άριου Δεσμού και φοβούμενο καταλυτική εξάπλωση του, στέλνει επειγόντως την Χρύσα Χατζηβασειλίου (κορυφαίο στέλεχος του ΕΑΜικού κινήματος και εθνοσύμβουλος) με την εντολή να συνετίσει τον Άρη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βυτίνα στη Βίλλα Βάλος, όπου ήταν και η έδρα του Κλιμακίου του Γενικού Στρατηγείου του Ε.Λ.Α.Σ., τον Αύγουστο του 1944.

Τίποτε δεν βγήκε από τη συνάντηση αυτή. Μόνον η βροντερή φωνή του Άρη ακούστηκε να λέει συνομιλήτριά του: «Φοβάμαι Χρύσα ότι κάποτε τα τομάρια μας θα κρεμαστούν στο τσιγκέλι …»

Τι μακάβρια προφητεία για κείνον φυσικά. Για την άλλη περιφρονητική.

Πέθαναν και οι δύο με την συκοφαντία συντροφιά ή πιο σωστά θύματα της.

Γιατί όμως κουκουλώνεται αυτό το γεγονός; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείται;

Η Μεταβαρκιζιανή ταραγμένη περιπέτεια του Άρη, η κατασυκοφάντηση του, η απάνθρωπη συμπεριφορά ομοϊδεατών του, που στάθηκε βασική αιτία της αυτοκτονικής δολοφονίας του, συγκλόνισαν το ακροατήριο, που αποτελούνταν από φοιτητόκοσμο, αντιπροσωπευτικό όλου του πολιτικού φάσματος. Εδώ τελειώνει η εισήγηση και άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ερωτήσεις. Ιδιαίτερα πυκνές από το θηλυκόκοσμο».

2ο -ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑΣ-ΑΡΗΣ

Ανώτατο στέλεχος της προπολεμικής χωροφυλακής. Διοικητής του περιβόητου στρατοπέδου στο Καλπάκι, όπου εγκλείονταν προοδευτικοί στρατεύσιμοι.

Βιζίτσι 1944 Αύγουστος:ΕΑΜική συνδιάσκεψη ανωτέρων στελεχών του Ε.Α.Μ. Πελοποννήσου.

Σε κάποια στιγμή οι παρευρισκόμενοι ακούμε μία φωνή που έλεγε «Θανάση» και δύο άντρες να αγκαλιάζονται. Κατασυγκινημένοι και οι δύο… ο ένας, ο Ανδροβιτσανέας (διοικητήςΕθνικής Πολιτοφυλακής) , φωνάζει στον άλλον, τον Άρη, «στην ίδια κολυμπήθρα βαφτιζόμαστε» και ο Άρης απαντάει , «είθε αιώνια έτσι..»

Ο συνταγματάρχης διώχθηκε από το Μεταβαρκιζιανό κράτος και πέθανε στην ψάθα.

3ο -ΠΑΤΡΑ 1944

Εορταστική εκδήλωση με πρωτοβουλία του στρατιωτικού διοικητή των βρετανικών στρατευμάτων στην οποία ως ευωχούμενος ο Άρης.

Τα ποτά έρεαν ποταμηδόν. Σε μία στιγμή έρχεται ο Ντούλας και κάτι ψιθυρίζει στο αυτί του Άρη και αυτός αποχωρεί.

ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ:Δύο μεγάλοι κορμοί φράζουν τον δρόμο. Σε λίγο καταφτάνει μία νηοπομπή με εγγλέζικα αυτοκίνητα. Ο εγγλέζος λοχαγός Smith (Σμίτ) σταματά με τον διερμηνέα του λέει ότι τα αυτοκίνητα είναι του Αγγλικού στρατού και προορίζονται για την Αθήνα. Ο ελλοχεύον Άρης του απαντά ότι εδώ είναι Ελληνικό έδαφος και επομένως θα κάνει έρευνα στα αυτοκίνητα. Ο Smith αρνείται να επιτρέψει, ωστόσο υποχρεώνεται κάτω από την απειλή των «μαυροσκούφηδων» και υποχωρεί.

Μέσα στα καμιόνια ήταν στοιβαγμένοι δοσίλογοι από το στρατόπεδο ΑΡΑΞΟΥ, οι οποίοι προορίζονταν για την επικείμενη σύρραξη των Δεκεμβριανών.

4o -ΑΝΤΩΝΙΟΣ- ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Στενός πνευματικός φίλος του Άρη. Άρτια μορφωμένος, με ευρωπαϊκή κουλτούρα ζυμωμένος.

Παρότι μετά- Βαρκιζιανά διωγμένος, τόλμησε και έκανε μνημόσυνο για τον Πρωτοκαπετάνιο μέσα σε εκείνο τον τρομοκρατικό ορυμαγδό. Πέθανε και αυτός στην ψάθα.

5ο -ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΛΑΡΗΣ

Γιος του Άρη και της Κατερίνας Λεφούση. Αυτό το γεγονός το επιβεβαίωσε και ο τότε επίσκοπος Λέσβου.

Ο Βλαδίμηρος υπήρξε στέλεχος της Εμπορικής Ναυτιλίας. Πέθανε. Θαμμένος στο 2ο νεκροταφείο Μασσαλίας όπου βρίσκεται τεφροδόχη του Νο 8359. Ο Άρης δεν είχε κόρη την ποία έκανε με την ηθοποιό Ειρήνη Παππά. Διότι η ισχυριζόμενη σαν κόρη του κατά την ίδια της την ομολογία γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1945. Ως εκ τούτο γυναικολογικώς συλληφθείσα πρέπει να ήταν Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου του 1944. Δηλαδή όταν ο Άρης βρισκόταν στον Πάρνωνα και Ταΰγετο κυνηγώντας τους αποχωρούντες Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Καμία Ειρήνη Παππά δεν υπήρχε εκεί τότε.

6ο - Αποκάλυψη για Άρη και Ζαχαριάδη

(από το internet της σελίδας www.styga.gr) και από το υπ’ άριθμ. 55 φύλλο της εφημ. «Στύξ»

Την Πρωτοχρονιά του 1975 είχα μεταβεί στη Βουδαπέστη να επισκεφθώ το θείο μου Μιχάλη Αργυρόπουλο ( Αγά), αντιστασιακό πρόσφυγα των Ανατολικών χωρών, και επισκέφθηκα τον βαριά ασθενούντα από την επάρατο νόσο παλιό στέλεχος του ΚΚΕ, Bασiλη Ζάχο, ο οποίος το 1967 είχε επισκεφθεί στο Σουργούτ της Σιβηρίας τον εκεί εξόριστο και επιτηρούμενο υπό δυσμένεια άλλοτε γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη.

Ο άλλοτε πανίσχυρος ηγέτης του ΚΚΕ, ζώντας τις τελευταίες του ημέρες τελείως απογυμνωμένος, διαμαρτυρήθηκε στην τότε ηγεσία και στις τοπικές αρχές για την απομόνωσή του και έτσι επετράπη στα δύο παλιά στελέχη του κόμματος, τον Ζήση Ζωγράφο και τον Βασίλη Ζάχο, να τον επισκεφθούν τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Συνομίλησαν επί μακρόν και ο Ζαχαριάδης προέβη σε μια συγκλονιστική εκ βαθέων εξομολόγηση, η οποία περί το τέλος της είχε την ακόλουθη επωδό:

«Δύο πράγματα βαραίνσυν τη συνείδησή μου για τα οποία αισθάνομαι τύψεις: Πρώτον, το γεγονός ότι έγινα αιτία να χαθεί ο άξιος ηγέτης του αγώνα Άρης Βελουχιώτης, γιατί ενώ κατόπιν κοινής μυστικής συμφωνίας του ίδιου του Άρη και του κόμματος, ο Άρης υπέγραψε τη δήλωση μετανοίας ώστε να απολυθεί από τις φυλακές της Κέρκυρας επί Ι. Μεταξά για να οργανώσει αποδράσεις συντρόφων του, τον οδηγήσαμε αποκηρυγμένο στην τραγωδία της Μεσούντας και το κεφάλι του στο φανοστάτη της πλατείας Τρικάλων, (Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός ότι παρ’ ότι δηλωσίας του ανετέθη εν τούτοις η ηγεσία του αγώνα), Και δεύτερον, ότι αποδώσαμε την ευθύνη του αφοπλισμού του 20υ Συντάγματος του ΕΛΑΣ στις 4 μηνός Δεκεμβρίου 1944 εσκεμμένα στον καπετάνιο του Νικηφόρο, τον λαμπρότερο καπετάνιο του αγαπάμε την πιο πλούσια και έξοχη δράση, ενώ η ευθύνη μονάχα δική του δεν ήταν».

Της συγκλονιστικής αυτής μαρτυρίας ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και ανθρώπων ότι υπήρξα προσωπικός ακροατής και θεωρώ πρέπον να συνδράμω την αδόκητη και άδολη ιστορία.

7ο - H Rai Due,

από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ιταλίας, αποφάσισε να κινηματογραφήσει την Αντιστασιακή Πορεία του Άρη Βελουχιώτη.

Ήδη το πέρασμα του Άρη από τη Ρούμελη στο Μοριά κινηματογραφήθηκε το καλοκαίρι που πέρασε.Τελώ προσωπικά ως διερμηνέας αυτής της επιχείρησης.

 

Αναφορά στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 60 χρόνια από το θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ (11 Δεκεμβρίου 2005 και ώρα 11:00πμ σε κεντρικό βιβλιοπωλείο («Κεντρί») της Λαμίας γενέτειρας του Άρη Βελουχιώτη). Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μνήμης ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, και τη Ν.Ε Φθιώτιδας του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Οικολογίας. Ομιλητές οι : Βασίλης Πριόβολος(Ερμής), Χαράλαμπος Ρούπας (αντιστασιακός), Θανάσης Μπαρτσιώκας (π.Δήμαρχος Καισαριανής).

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου