Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 05 Απρ 2024
Περίληψη ραψωδίας Χ` Ιλιάδος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ζακ Λυκ Γκοντάρ: Όταν σκοτώνεις έναν άνθρωπο για μια ιδέα, δεν είναι η υπεράσπιση της ιδέας, αλλά ο φόνος του ανθρώπου.

Μπέρτραντ Ράσελ: Πατριωτισμός είναι η τάση να σκοτώσεις και να σκοτωθείς για ασήμαντη αφορμή.

Γιάννης Ρίτσος, « Ρωμιοσύνη», Όλη τη μέρα οι σκοτωμένοι λιάζονται ανάσκελα στον ήλιο.

Αντίθετα με τους υπόλοιπους Τρώες   που προτίμησαν την ασφάλεια εντός των τειχών της πόλεως, ο Έκτωρ μένει έξω προσμένοντας να κονταροχτυπηθεί με τον Αχιλλέα.  Ο Πρίαμος ανησυχεί και προσπαθεί να πείσει το γιο του να περάσει μέσα στην πόλη. Αν ο Αχιλλέας τον σκοτώσει τότε όλα θα χαθούν και κανείς δεν θα μπορεί να προστατέψει την Τροία και να οργανώσει την άμυνα της απέναντι στους προελαύνοντες Αχαιούς και κυρίως απέναντι στον Αχιλλέα και τους ανίκητους Μυρμιδόνες.

Ο Έκτωρ δεν πείθεται. Παραμένει έξω από τα τείχη και περιμένει την επίθεση του Αχιλλέα. Όταν όμως τον βλέπει να φτάνει κοντά του ασυγκράτητος τότε γυρίζει τα νώτα του και τρέπεται σε φυγή. Τέσσερις φορές φέρνουν βόλτα τα τείχη της Τροίας σ` αυτήν την καταδίωξη του θανάτου. Ο γύρος του θανάτου. Ο Δίας στην τέταρτη ανακουλουρίδα ζυγίζει τις ψυχές των αντιπάλων. Του Έκτορα και του Αχιλλέα. Ψυχοστασία από τον αρχηγό των θεών για τους δύο κορυφαίους θνητούς στη γη. Η ζυγαριά της κακής και άδικης Μοίρας δείχνει τον Έκτορα.

Ο προστάτης του θεός, ο Φοίβος Απόλλων, τον εγκαταλείπει. Η Αθηνά συνεχίζει να παραστέκεται και να εμψυχώνει τον αγαπημένο της Αχιλλέα που σκοτώνει τον άμοιρο Έκτορα. Ο Έκτωρ, πριν ξεψυχήσει, παρακαλεί τον Αχιλλέα να παραδώσει το σώμα του στους δικούς του αλλά ο Πηλείδης αρνείται. Τα τελευταία λόγια του Έκτορα είναι προφητικά για το τέλος του Αχιλλέα που πλησιάζει.

Ο Αχιλλέας  στον παράλογο  θρίαμβό του κακοποιεί το νεκρό σώμα του Έκτορα. Τον γυμνώνει και τον δένει στο άρμα  από τα πόδια. Τον σέρνει γύρω από τα τείχη κραυγάζοντας. Το θέαμα για τους Τρώες, τους γονείς του Έκτορα και την γυναίκα του Ανδρομάχη είναι αποτρόπαιο και φρικτό. Θρήνος υψώνεται στον ουρανό για τον ήρωα της Τροίας.

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου