Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Οκτ 2013
Το δίκαιον της Δικαιοσύνης και οι τηλεδικαστές…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Η αναγόρευση της δημοσιογραφικής και επιδερμικής γνώσης νομικών δεδομένων σε νομική άποψη δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τηλεκριτική πρακτικών της δικαιοσύνης με στόχο την ωμή παρέμβαση στην εξέλιξη υπόθεσης τόσο σοβαρής όπως αυτής της Χρυσής Αυγής.

Γεγονός που τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες βιώνουμε ως κοινωνία, χωρίς όμως να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση αυτή θίγει καίρια την υπόσταση του εκτελεστικού οργάνου της εφαρμογής του νόμου και ουσιαστικά του τοποτηρητή της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας με όποια ελαττώματα η προτερήματα έχει, δημιουργώντας συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της δικαιοσύνης που είναι άνθρωποι έχουν αδυναμίες όπως όλοι που άλλοτε επηρεάζουν την δουλειά τους και άλλοτε όχι, κάτι που όμως δεν μπορεί να γενικευθεί.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση αυτή είναι κοινός αποδεκτό πως συγκαταλέγονται στους καλύτερους του χώρου αυτού.

Δεν δίνεται σε κανένα το δικαίωμα από τηλεοράσεως η άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης να απευθύνει προτροπές για το πώς θα πρέπει να κάνουν την δουλειά τους, βασιζόμενοι στην δική τους άποψη που έχει διαμορφωθεί από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και φυσικά ορμώμενοι από την πολιτική τους αντίληψη για τον συγκεκριμένο χώρο, αδιαφορώντας για την νομική υπόσταση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν οι ίδιοι στην αποδόμηση του συντάγματος που θέλει την ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης, αφού είναι φανερό ότι χρησιμοποιώντας ως όπλο την πίεση που προκύπτει από την κοινωνική δυσφορία για την παρουσία και δράση των μελών της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν να επηρεάσουν συναισθηματικά τους λειτουργούς της δικαιοσύνης έτσι ώστε να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την νομική υπόσταση του κατηγορητηρίου που παραπέμπει σε συγκεκριμένες με βάση το νόμο ενέργειες και να προβούν σε πράξεις που είναι αρεστές στο κοινό του τηλεθεάματος.

Η παρουσίαση της εξέλιξης της υπόθεσης και οι επιπτώσεις στην λειτουργία του κοινωνικού συνόλου από την κατάσταση αυτή, μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο αναλύσεων χωρίς όμως να υπάρχει παρεμβατική τάση.

Και αυτό γιατί η κατάλυση της Δημοκρατίας δεν συντελείται μόνο από τα στρατιωτικά καθεστώτα αλλά και από την ασαφή λειτουργία των θεσμών που ένα δημοκρατικό καθεστώς έχει θεσπίσει για την προάσπιση της λειτουργίας του.

Παναγιώτης Παυλόπουλος

Δημοσιογράφος

ileiapost.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου