Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 26 Αύγ 2023
Ο «σεφ του Πούτιν» και η… ρώσικη ρουλέτα
Κλίκ για μεγέθυνση










 
Από τη στιγμή που στράφηκε ευθέως απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν δεδομένο πως ο πολέμαρχος Πριγκόζιν θα γνώριζε αργά ή γρήγορα την μήνιν του Κρεμλίνου και, όπως φαίνεται, η επιβίβασή του στο μοιραίο αεροσκάφος ήταν η τέλεια ευκαιρία για την εκδίκηση του Ρώσου προέδρου.

«΄Η θα πεθάνει ο Πριγκόζιν ή θα γίνει δεύτερο πραξικόπημα», είχε προβλέψει από τις 11 Αυγούστου, μιλώντας στους Financial Times, o «φυγάς» στις ΗΠΑ Xρίστο Γκρόζεφ: Βούλγαρος δημοσιογράφος του δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, με έδρα την Ολλανδία, το οποίο ορισμένοι έχουν συνδέσει με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Πρωτίστως δε τη CIA.

Ο Γκρόζεφ είχε προβλέψει από τον περασμένο Ιανουάριο ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα γινόταν απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία από την παραστρατιωτική Wagner. Η «ομιχλώδης» ανταρσία των μισθοφόρων της υπό τον επικεφαλής τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν στις 23-24 Ιουνίου τον επιβεβαίωσε.

Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει και με την τελευταία πρόβλεψή του, μετά την επίσης «ομιχλώδη» συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωσή του από τη Μόσχα, την Τετάρτη. Ακριβώς δύο μήνες δηλαδή μετά την ανταρσία-εξπρές, που αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για το ηγεμονικό προφίλ του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Μεταξύ των 10 επιβαινόντων στο αεροσκάφος, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, ήταν ο 62χρονος Πριγκόζιν και το «δεξί χέρι» του, στρατιωτικός διοικητής της Wagner και πρώην αντισυνταγματάρχης της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών), Ντμίτρι Ούτκιν. Αρκετοί στη Δύση εκφράζουν πάντως σαφείς επιφυλάξεις. Πολλώ δε μάλλον όταν οι σοροί που εντοπίστηκαν αρχικά στο σημείο της συντριβής ήταν οκτώ και η ιστορία του Πριγκόζιν περιλαμβάνει τουλάχιστον μία «νεκρανάσταση» από αεροπορικό δυστύχημα, το 2019.

Του Πέτρου Ζερβού

«Γνώριζα τον Πριγκόζιν για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», ανέφερε ένα 24ωρο μετά το συμβάν ο Ρώσος πρόεδρος για τον πρώην κατάδικο και πλανόδιο πωλητή χοτ ντογκ, που μετασοβιετικά έγινε γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν» και πανίσχυρος ολιγάρχης. Από το 2014, δε, τέθηκε και επικεφαλής της Wagner, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του Κρεμλίνου όλες τις «βρόμικες» και δύσκολες δουλειές: από τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία έως τα εδάφη της Συρίας, της Λιβύης και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Ηταν ένας «ταλαντούχος επιχειρηματίας (...) με περίπλοκη μοίρα, που έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή», είπε για τον Πριγκόζιν ο Πούτιν, τον οποίο η Δύση -με πρώτο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν- «φωτογράφισε» ως εντολέα εκτέλεσης του «προδότη» έμπιστού του. Ο ίδιος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών επιβαινόντων του αεροσκάφους, που -όπως είπε- συνέβαλαν «στον κοινό σκοπό καταπολέμησης του νεοναζιστικού καθεστώτος στην Ουκρανία».

«Δεν θα το ξεχάσουμε», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, ενόσω μισθοφόροι της ομάδας ορκίζονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκδίκηση, υποδεικνύοντας ως ενόχους γενικόλογα «προδότες» μέσα στη Ρωσία.

Ομως τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Κατ’ αρχάς ως προς την ακριβή ταυτότητα των θυμάτων και τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους, που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη, στην οποία βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Wagner. «Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη, σε ό,τι αφορά το τεχνικό επίπεδο και την ταυτοποίηση γενετικού υλικού», τόνισε ο Πούτιν, υποσχόμενος πλήρη έρευνα. Ομως «αυτή», προσέθεσε, «θα πάρει κάποιο χρόνο»…

Επιφυλακτική ακόμη ως προς το εάν ο Πριγκόζιν είναι πράγματι νεκρός, η Δύση «δείχνει» ως υπεύθυνο το Κρεμλίνο. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συντείνουν, σύμφωνα με διαρροές, στο σενάριο «σκόπιμης έκρηξης» στο ναυλωμένο ιδιωτικό τζετ, ίσως π.χ. με βόμβα. Ο δε Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έσπευσε να απορρίψει κάθε ανάμειξη του Κιέβου. «Ολοι αντιλαμβάνονται», συμπλήρωσε, «ποιος έχει σχέση με αυτό»…

«Ο Πριγκόζιν, ο Ούτκιν και η ανώτατη διοίκηση της Wagner, νεκροί. Με μια κίνηση. Πρέπει να αναρωτηθείτε για ένα και μόνο πράγμα», έγραψε στο X (πρώην twitter) ο έγκριτος γεωπολιτικός αναλυτής σε θέματα Ευρασίας, Πέπε Εσκομπάρ: «Cui bono;». «Ποιος ωφελείται;», ελληνιστί… Η συγκυρία και οι χρονικές συμπτώσεις της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους προσφέρουν τροφή για μπόλικα σενάρια. Εγινε ανήμερα της συμπλήρωσης δύο μηνών από τη μίνι εξέγερση της Wagner, μετά την οποία ωστόσο ο Πριγκόζιν συνέχιζε να «αλωνίζει» στη Ρωσία, παρά τη συμβιβαστική συμφωνία εξορίας του στην «αδελφή» Λευκορωσία, μαζί με μαχητές του.

Συνέπεσε με την παύση καθηκόντων τού -εξαφανισμένου μετά την ανταρσία- αρχηγού των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αναπληρωτή διοικητή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν: γνωστού ως «στρατηγού Αρμαγεδδώνα», «χασάπη της Συρίας» και συμπαθούντος της Wagner στο υπουργείο Αμυνας.

Εγινε παραμονή της Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Ουκρανία, εν μέσω της αντεπίθεσης που καρκινοβατεί στα μέτωπα του πολέμου και πλέον επιχειρείται να μεταφερθεί με επιθέσεις drones ακόμη κι εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σημειώθηκε επίσης έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα -κόρης του εθνικιστική μυστικοσύμβουλου του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν- με την ανατίναξη παγιδευμένου Ι.Χ. στη Μόσχα, την οποία οι ρωσικές αρχές απέδωσαν στο Κίεβο.

Ως είδηση, δε, η υπόθεση Πριγκόζιν επισκίασε μια παράλληλη εξέλιξη τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, που δεν ευνοεί τη Δύση. Την απόφαση διεύρυνσης των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) με την ένταξη έξι νέων μελών από το 2024: των Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Αργεντινής και Αιθιοπίας. Κοντολογίς «οι BRICS αγκαλιάζουν τον ΟΠΕΚ+», όπως «στόχευε η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας», γράφει ο Πέπε Εσκομπάρ, «στέλνοντας στην “εντατική” το πετροδολάριο».

Πίσω στη Ρωσία, οι εξελίξεις με τον Πριγκόζιν γεννούν τώρα μια νέα σειρά ερωτημάτων. Από το τι μέλλει γενέσθαι με τη Wagner -υπερδραστήρια αυτή την περίοδο στην Αφρική, η οποία εξελίσσεται σε βασικό πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης- έως τον πολιτικό και στρατιωτικό αντίκτυπο στη Μόσχα.

Οι περισσότεροι Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η θέση του Ρώσου προέδρου ισχυροποιείται περαιτέρω στο εσωτερικό της χώρας του, μέσω της «ηγεμονίας του φόβου». Πολλοί ωστόσο θεωρούν -ή προσδοκούν- ότι αυτό θα είναι παροδικό.

«Δεν νομίζω ότι κανένα μέρος της ελίτ, εκτός από το στρατιωτικό βιομηχανικό οικοδόμημα, βλέπει κάποιο νόημα στον πόλεμο» στην Ουκρανία, επισήμανε ο Xρίστο Γκρόζεφ στους FT. «Ομως δεν μιλούν, γιατί έχουν το «δίλημμα του φυλακισμένου». Δεν θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα κινηθούν [εναντίον του Πούτιν] ή οι μόνοι». Κάτι τέτοιο, αναγνώρισε, «δεν υπάρχει ακόμη στις τάξεις των ολιγαρχών, υπουργών ή της FSB», της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας. «Είναι ωστόσο δυσάρεστο για την υπόλοιπη ελίτ να ζει σε μια Βόρεια Κορέα 2.1, με παγωμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της»...

Γιατί τον επιλέξαμε

Γιατί εν ζωή και μετά θάνατον (;), ο επικεφαλής της μισθοφορικής Wagner, στασιαστής και πρώην έμπιστος του Κρεμλίνου, στιγματίζει τη σχεδόν 25ετή ηγεμονία του Βλαντίμιρ Πούτιν

πηγη: https://tvxs.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου