Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 19 Απρ 2020
Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις αναζητούν ποσοστά ανοσίας. Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης αναζητά ποσοστά ψήφων.
Κλίκ για μεγέθυνση
Γιώργος Λακόπουλος
19/04/2020, 11:18
 

 

Προς άρση μέτρων «βήμα-βήμα», αλλά χωρίς τεστ ανοσίας και αλαλούμ με τις μάσκες!

 

Με ένα περίεργο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση μπήκε στην πανευρωπαϊκή συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Τόσο περίεργο, όσο και όταν μπήκε και στη συζήτηση για τη λήψη τους: βλέποντας και κάνοντας. 

Να μην ξεχνιόμαστε: Αν από τις αρχικές  εκτιμήσεις ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται εύκολα και τα μέτρα είναι «υπερβολικά» κατέληξε  στους  κλιμακούμενους περιορισμούς -και την αυστηρή εφαρμογή τους-  ήταν γιατί είχε… Μόσιαλο!

Με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβάνεται και την άρση των μέτρων: Θα δούμε!

Κυρίως την ενδιαφέρει να διατηρεί το «ρεκόρ» του μικρού αριθμού θανάτων- που δεν είναι και τόσο ρεκόρ με την αξιόπιστη μέθοδο υπολογισμού ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Το ζητούμενο όμως είναι να λύσει τον γρίφο: από την επιδημία στην ύφεση μέσω των μέτρων -και πώς αίρονται- καθώς είναι αδύνατο να τα αντέξουν  άλλο η οικονομία και η κοινωνία.

Η κυβέρνηση θέλει να τα άρει, αλλά δεν ξέρει πότε, με τρόπο, με ποια σειρά και ποιες συνέπειες. Όπως δεν ήξερε τις συνέπειές τους όταν τα έπαιρνε.

Ποιος κυβερνάει;

Και αυτή τη φορά κρύβεται πίσω από τους γιατρούς με το σόφισμα «κάνουμε ό,τι λένε οι επιστήμονες».

Οι γιατροί ωστόσο από τη φύση της δουλειάς τους βλέπουν μόνο ανθρώπους -που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και θέλουν να τους προφυλάξουν- και ασθενείς που πρέπει να σώσουν.

Αλίμονο αν στην ιατρική πράξη υπήρχαν κριτήρια που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση,  την παραγωγή ή το… πολιτικό  κόστος- όφελος.


Αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσει η κυβέρνηση και να πάρει αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα.

 Αλλιώς δεν θα ψηφίζαμε για πρωθυπουργό. Θα αναθέταμε την κυβέρνηση στον πρύτανη της Ιατρικής Σχολής, στον Τσιόδρα- ή καλύτερα στον Μόσιαλο που έχει και διεθνή αναγνώριση.

Η διέξοδος των εκλογών

Το ξέρουν και οι πέτρες ότι η κυβέρνηση έκρυβε ένα ιδιοτελές πολιτικό σχέδιο πίσω από την επιχείρηση «να σώσουμε ζωές», που δημιουργούσε ψυχολογία μελλοθάνατου σε όλον τον πληθυσμό- ενώ το πρόβλημα βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες.

Σκόπευε εξ αρχής να αξιοποιήσει την επιδημία για να βγει από τα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει κιόλας η πολιτική της, κυρίως στην οικονομία -όπως επικυρώνεται πλέον με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Με ανάπτυξη 1% και διερευνόμενα ελλείμματα από την αρχή του χρόνου – πριν την επιδημία -το μέλλον της ήταν σκοτεινό. Υπολόγιζε να το αντιμετωπίσει με διπλές εκλογές.

Αυτός ο υπολογισμός βρίσκεται πάντα στο τραπέζι,  καθώς ο Πρωθυπουργός  βγαίνει ενισχυμένος  από τη κρίση και ταυτόχρονα απειλείται από την ύφεση που καλπάζει.

Η διαβεβαίωσή του στην «Καθημερινή» ότι δεν προτίθεται να στήσει κάλπες γιατί δεν αισθάνεται ότι του λείπει «κάποιο απόθεμα πολιτικής νομιμοποίησης» για να εφαρμόσει την πολιτική του, είναι ίσης αξίας με τη διαβεβαίωση ότι η ανάπτυξη το 2021 θα υπερκαλύψει την ύφεση του 2020.

«Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020».

Για όποιον δεν κατάλαβε: Αν στην Ελλάδα το 2020 η ύφεση πάει κοντά στο 10% , όπως προβλέπει π.χ. το ΔΝΤ,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπόσχεται ότι το 2021 η ανάπτυξη θα είναι τουλάχιστον 11%.

Μάσκες και τεστ χωρίς απαντήσεις

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής σύγχυσης, είναι η  εφεξής χρήση της προστατευτικής μάσκας και οι προδιαγραφές ασφάλειας που πρέπει να τη συνοδεύουν.

Κάποιες κυβερνήσεις λένε ότι όσοι βγουν από την καραντίνα  και επιστρέψουν στις δουλειές  τους  δεν χρειάζονται μάσκες.


Η αυστριακή κυβέρνηση όμως – και εικάζεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες- θεωρεί  υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας, για όλους και παντού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  λέει απλώς ότι… ο Τσίπρας δεν είναι… ρεαλιστής.

Για τη μέλλουσα χρήση της μάσκας έχει μιλήσει μόνο ο καθηγητής Τσιόδρας – που συνεχίζει να … «κυβερνά» τη χώρα και σ’ αυτό το θέμα- και δεν τη  θεωρεί  απαραίτητη, αν όχι και επιζήμια.

Είναι άγνωστο πότε θα πάρει θέση η κυβέρνηση. Όπως είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα συνδέσει το τέλος της καραντίνας με τα διαγνωστικά τεστ ανοσίας. Πέρα από τις πληροφορίες ότι  διαπραγματεύεται με αμερικανική εταιρία την αγορά- ενός εκατομμυρίου;- τεστ, άγνωστης αξιοπιστίας.

Αξιοπιστία

Αυτό όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα για τις κυβερνήσεις προκειμένου αποφασίσουν την άρση μέτρων: ο προσδιορισμός του ποσοστού ανοσίας στον πληθυσμό κάθε χώρας.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με τον Χαράρι και ενδιαφέρεται πρωτίστως για το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές.

Επ’ αυτού, αν πιστέψουμε τους δημοσκόπους που ισχυρίζονται ότι κάνουν μετρήσεις -που κανείς δεν ελέγχει- μια χαρά θα πάει. Για την ανοσία δεν ξέρουμε.

Η χώρα μένει πίσω στην αναζήτηση του καλύτερού τρόπου αποκατάστασης της κανονικότητας, η κυβέρνηση πλασάρει πάλι: ‘Ό,τι πουν οι επιστήμονες».

 Κατά τον Πρωθυπουργό: « Στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα».  Για εξακρίβωση της ανοσίας, λέξη.

Ωστόσο οι επιστήμονες είναι τεχνοκράτες, δεν παίρνουν πολιτικές αποφάσεις. Άλλωστε δεν έχουν κοινή και ενιαία άποψη και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι άσχετοι με οικονομικά συμφέροντα. Τόση Νοβάρτις φάγαμε με το κουτάλι, αυτό έπρεπε να το ξέρουμε.

Μετρήσεις;

Αυτή τη στιγμή στο διεθνή χώρο, μετά τον αρχικό στόχο να μην υπερφορτωθούν τα συστήματα υγείας- που παραμένει σε υψηλή προτεραιότητα – η βασική επιδίωξη είναι τα τεστ διαπίστωσης του ποσοστού ανοσίας στον πληθυσμό, αφού με αυτό το κριτήριο θα γίνει η άρση των μέτρων.

Αν η ανοσία είναι πάνω από 35% επανέρχονται όλοι και θα περιφρουρούνται οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Αν είναι π.χ. 10-20%, θα επανέρχονται οι ασφαλείς. Αν είναι χαμηλή- π.χ. 3%, όπως φάνηκε από ένα δείγμα στην Ολλανδία-  δεν θα επανέλθει κανείς.


Αλλά τα τεστ πρέπει να είναι αξιόπιστα και αυτό είναι ανοιχτό ακόμη- καθώς 60-70 εταιρίες παγκοσμίως διεκδικούν πιστοποιήσεις.  Υπάρχουν άλλωστε και αντικειμενικοί -τεχνικοί και επιστημονικοί- παράγοντες που δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Συναφές είναι και το πρόβλημα της μαζικής παραγωγής τεστ, καθώς υπάρχει θέμα με τις  πατέντες και την κερδοσκοπία.

Ο Ηλίας Μόσιαλος έχει δίκιο όταν λέει ότι πρέπει να είναι κτήμα της ανθρωπότητας» όπως λέει ο πρώην επίτροπος  Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει διαχειριστεί παγκοσμίως επιδημίες στο πεδίο».

Πράγματι ο καθηγητής Μόσιαλος -που δεν ενδιαφέρεται να μπει στην ελληνική πολιτική σκηνή για όσους ανησυχούν- έχει κάνει καίριες παρεμβάσεις σ’ αυτό.


«Για να απαντηθούν επιστημονικά αυτά τα ερωτήματα, ώστε να μην βασιζόμαστε σε υποθέσεις εργασίας που προκύπτουν από μοντελοποίηση της νόσου ή συσχετισμούς με συγγενείς ιούς, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και να αποφανθούν στενευμένες κλινικές μελέτες ανοσίας ανά χώρα»

Καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο ίδιος πρότεινε για την Ευρώπη: «Η στοιχειοθέτηση και η τελική συλλογή δεδομένων και ανάλυση να γίνει υπό την αιγίδα της Eurostat σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες όλων των κρατών μελών».

Ανοσία αγέλης

Το ζητούμενο είναι να οριστεί πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων, τι σημαίνει αυτό για τη διάδοση της νόσου και ποια είναι τα ποσοστά ανοσίας στον πληθυσμό, αλλά και πόσης διάρκειας  Αυτά είναι προς διερεύνηση.

Οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί αρχίζουν ήδη μελέτες ανοσίας. Αλλά ασφαλείς εκτιμήσεις δεν υπάρχουν για το πιθανό αποτέλεσμα τους.

Είναι όμως προϋπόθεση για να υπολογιστεί σε κάθε χώρα η έκταση και η διάρκεια της «ανοσίας της αγέλης» – που πολλοί  χλεύασαν- ώστε να κριθεί αν κάποιοι άνθρωποι μπορούν να επανέλθουν στην κοινωνία με ασφάλεια χωρίς να μολυνθούν ξανά, ή να μολύνουν άλλους.

Είναι π.χ. το κριτήριο ατομικής έγκρισης αεροπορικών ταξιδιών, λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κλπ.

Χωρίς τεστ ανοσίας δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική εξόδου από τα μέτρα.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει  ότι μετέχει σε διεργασίες για άρση των μέτρων, χωρίς να έχει καθαρή εικόνα για την ανοσία του  ελληνικού πληθυσμού- του οποίου ο εγκλεισμός θα δυσχεραίνει την αξιοπιστία των τεστ. Όταν γίνουν.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιος τα σχεδιάζει, ποιος εγγυάται την  αξιοπιστία τους, πότε θα ξεκινήσουν. Όπως δεν είναι σαφές το θέμα με τις μάσκες και τη χρήση τους.

Είναι όμως μάλλον σαφές ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν αφού τις… διαψεύδει ο Πρωθυπουργός. Μόνο αφελής δεν είναι για να πάει στην κάλπη με απλή αναλογική μετά από πολύ μεγάλη ύφεση.

ΥΓ. Μετά από το όργιο κυβερνητικής παροχολογίας -μετά σκανδάλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Καθημερινή: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

Σε  ποιους τα λέει;

anoixtoparathyro.gr

Πηγή:https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου