Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 17 Μάρ 2020
Ενέκρινε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω κορονοϊού το Eurogroup
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο

AP Photo/Francisco Seco
16.03.2020, 22:23 Ενημερώθηκε στις: 17.03.2020, 00:03

 



Θετικά σχόλια για την Ελλάδα από Μάριο Σεντένο και Κλάους Ρέγκλινγκ

Την απόφαση να εγκριθούν τα ενισχυμένα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, έλαβε σήμερα το Eurogroup, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να διατεθεί ποσοστό 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα.

• Όλες οι εξελίξεις της ημέρας, στο live blogging της efsn.gr

Τις προτάσεις προς το Eurogroup είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ε.Ε. από τις αρνητικές συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Συνολικά πρόκειται για μέτρα ύψους 37 δισ. ευρώ, χωρίς να αναστέλλεται το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ωστόσο, αξιοποιείται η ρήτρα ευελιξίας που περιλαμβάνει για έκτακτες περιπτώσεις. 

Έτσι, ποσό 8 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη περίπου 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ή τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αναφερθεί σε «μέγιστη» ευελιξία που θα επιδείξει η Κομισιόν στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται μεταξύ άλλων να δοθεί στις χώρες η δυνατότητα να παράσχουν κρατική βοήθεια σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα να καθυστερήσουν την πληρωμή υπαρχόντων δανείων.

Άλλωστε και η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είχε τονίσει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού και η Κομισιόν θα εφαρμόσει διαδικασίες για να μπορεί να το διαχειριστεί αυτό πολύ γρήγορα.

Προανήγγειλε, επίσης, σχέδιο αποζημίωσης για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

«Καλύπτονται απόλυτα οι ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες»

«Οι σημερινές αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Καθώς η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, ενώ οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης και, των αυξημένων τελευταία, δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν επιπρόσθετα σημαντικά μέτρα, τα οποία απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Η Ελλάδα θα κάνει χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων»

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στην οποία συζητήθηκε και η πρόοδος της Ελλάδας στο πλαίσιο της εποπτείας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι συμφωνήθηκε πως «η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας των δημοσιονομικών κανόνων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού».

Ο κ. Σεντένο είπε ότι συζητήθηκε σύντομα η πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. 

«Καλωσορίσαμε την καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα κατάφερε να έχει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους για πέμπτο συνεχόμενο έτος, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2019», είπε.

«Εντυπωσιασμένος» ο Ρέγκλινγκ

Εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αναφερόμενος στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι υπήρχαν κάποιες αδυναμίες, αλλά συνολικά ήταν πολύ θετική.

Η Ελλάδα πλήττεται δυστυχώς από δύο κρίσεις, αυτή του κορονοϊού και αυτή που αφορά στο μεταναστευτικό, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, ενώ τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι, υπό το φως των νέων αυτών προβλημάτων, η χώρα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου