Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Μάρτιος 1970 Απρίλιος2011
Κλίκ για μεγέθυνση

10 Μαΐου 2011 10:49

 

Στο Διακοφτό στο Σταθμό του ΟΣΕ, το συμπαθέστατο καφενείο , με τους εξαιρετικούς καφέδες , τα αναψυκτικά , τα ποτά, τα παγωτά του το καλοκαίρι, αλλά και τον στα πάντα ενήμερο και προσφιλέστατο Σπύρο Σίνη , αναγκάζεται να κλείσει !

Τοποθετημένο στην καρδιά του Διακοφτού (στην «ΑΓΟΡΑ» όπως λέμε εδώ), απέναντι από τον Άγ. Τρυφώνα, όπου συναντιόνται τα τραίνα με τον Οδοντωτό, τα ταξί, τα λεωφορεία, το πέρασμα των παιδιών για τα σχολεία και των μεγάλων για τις Υπηρεσίες ή τα καφενεία , δεν μπορούσες να το αποφύγεις : σε τραβούσε αλλά και σε εξυπηρετούσε .

Τις Κυριακές ή τις Γιορτές δεν έβρισκες σχεδόν να καθίσεις, ενώ οι συζητήσεις για τα μικρά και μεγάλα θέματα του τόπου έπαιρναν κι έδιναν.

Ο φίλος μας ο Σπύρος μαζί με όλη του την οικογένεια δούλεψαν σκληρά : Από τότε που ο ΟΣΕ είχε 12 δρομολόγια από την Αθήνα και άλλα τόσα από την Πάτρα, ενώ το ΤΡΑΙΝΑΚΙ μας, ο Οδοντωτός, μετά την ανανέωση του 1960, γεμάτο, ανεβοκατέβαζε κόσμο από τα Καλάβρυτα. Για τον τουρίστα , τον ταξιδιώτη αλλά και τον ντόπιο, στου Σίνη δεν ήταν μόνο ένα στέκι αλλά σχεδόν ένα μικρό τουριστικό γραφείο για πληροφορίες, συμβουλές ή τα τοπικά νέα.

Ο Σπύρος βλέποντας μπροστά, διπλασίασε τον χώρο του καταστήματος του με δικά έξοδα.

Τότε όμως τον βρήκε ο κεραυνός: Ο μικρός του υιός , πού τελείωνε την σχολή του στην Αθήνα, έπεσε τραγικό θύμα, πεζή, από αυτοκίνητο ! Τον έκλαψε το χωριό μας ολόκληρο, συνοδεύοντας τον έως την τελευταία του κατοικία...

Ακολούθησε ο εκσυγχρονισμός του Οδοντωτού που κράτησε περίπου οκτώ χρόνια, πνίγοντας τον τουρισμό στο Διακοφτό: 2 χρόνια πήρε η αλλαγή των γραμμών χωρίς οδόντωση. Η παράδοση των 4 νέων Ελβετικών συρμών, δεν ήταν συγχρονισμένη και περίμεναν κυριολεκτικά σε μάντρα τα νέα τραινάκια .Η παραγγελία των γραμμών με οδόντωση καθυστέρησε σημαντικά. Έγινε επανακατασκευή στοάς μετά την πυρκαγιά του 2007 και ενίσχυση των μεταλλικών γεφυρών κτλ κτλ.

Επιτέλους λειτουργεί από το 2009 : 3 δρομολόγια καθημερινά (5 τα Σαββατοκύριακα) με πανάκριβο εισιτήριο ! Παράλληλα η αλλαγή των γραμμών ΟΣΕ Αθήνα - Κόρινθο είχε και έχει σαν συνέπεια την συνεχή μείωση των δρομολογίων Αθήνας - Πάτρας.

Πώς να τα βγάλει πέρα το καφενείο του Σταθμού μας, όταν μάλιστα από πέρσι διακόπηκε και η σιδηροδρομική σύνδεση Κιάτου-Πάτρας ; Μπορεί να αντικατασταθηκαν τα τρένα από τα λεωφορεία του ΟΣΕ, αλλά τα δρομολόγια μειωθήκαν και ο χρόνος των αφίξεων τους κάθε άλλο παρά ακριβής είναι. Σταθμεύουν δε σε τέτοιο σημείο, που για να τα δούμε σαν επιβάτες , μόνο στο καφενείο του σταθμού δεν μπορούμε να τα περιμένουμε ...

Σε λίγο (ελπίζουμε) αρχίζουν τα μεγάλα έργα υπογειοποίησης του σταθμού Διακοφτου, που μόνο αύξηση της πελατείας στο καφενείο δεν θα φέρουν.

Ο φίλος μας ο Σπύρος ζήτησε τουλάχιστον να μειωθεί το νοίκι , έως οτου τελειώσουν τα έργα :μήπως έλαβε κανείς από εσάς την απάντηση του ΟΣΕ, στο έτοιμα του;

Ας μη ρωτάμε λοιπόν για τι έκλεισε από προχθές το καφενείο του Σταθμού μας, αλλά ας πούμε από καρδιάς ένα ευχαριστώ στον φίλο μας τον Σπύρο και την οικογένεια του για τη 41-χρόνη δουλειά τους, στο όμορφο μας Διακοφτο, και πάντα με υγεία !

 

Διακοφτό 3/5/2011 πβ

 

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου