Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 06 Νοέ 2023
Από τη στέγη του πλανήτη...
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Συναγερμό κρούουν συστηματικά οι επιστήμονες για την κλιματική κρίση, που κάνει πλέον διαρκώς παρούσα την καταστροφική της παρουσία από τη Σιβηρία έως τη Μεσόγειο και από τη Δύση έως την Ανατολή. «Από τη στέγη του κόσμου φωνάζω: βάλτε τέλος στην τρέλα της κλιματικής αλλαγής, η κρίση επιταχύνεται, ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει»! Με αυτές τις λέξεις στις 30 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από το όρος Έβερεστ στο Νεπάλ, έκρουσε ξανά τον δικό του κώδωνα του κινδύνου. Στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη ανάληψης παγκόσμιας δράσης απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες τη ς υπερθέρμανσης του πλανήτη, που μεταφράζονται στη ραγδαία τήξη των παγετώνων και στα Ιμαλάια. «Το Νεπάλ έχασε το 1/3 των πάγων του μόλις μέσα σε 30 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος περιέγραψε τα αποτελέσματα της εξαφάνισης των παγετώνων, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες, τους κλιματικούς πρόσφυγες, τους ανταγωνισμούς για γη και καθαρό νερό. «Πρέπει τώρα να βάλουμε τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων». «Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου για να αποτρέψουμε τα χειρότερα από το κλιματικό χάος».

Με τα λόγια αυτά σίγουρα δεν θα διαφωνήσουν οι επιστήμονες που επικαιροποίησαν πρόσφατα έρευνα του 2019, που είχε τη στήριξη 15.000 επιστημόνων. Με τίτλο «Έκθεση για την κατάσταση του κλίματος το 2023: είσοδος σε αχαρτογράφητα εδάφη», που δημοσιεύθηκε στις 24 Οκτωβρίου στο εξειδικευμένο περιοδικό BioScience, οι καθηγητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον παρατηρούν ότι οι 20 από τις 35 «ζωτικές ενδείξεις» του πλανήτη βρίσκονται σε ακραία υψηλά επίπεδα. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2023 μας προκάλεσαν σοκ βλέποντας τις συνταρακτικές εικόνες πόνου. Φοβόμαστε τα αχαρτογράφητα εδάφη στο οποία μπήκαμε». Σύμφωνα με την έκθεση, που εστιάζει στις σοβαρές πλημμύρες σε Κίνα και Ινδία, στους ακραίους καύσωνες στις ΗΠΑ και στην έντονη καταιγίδα στη Μεσόγειο που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων στη Λιβύη, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου φέτος υπήρξαν 38 ημέρες με τον μέσο όρο της παγκόσμιας θερμοκρασίας να ξεπερνά τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με προβιομηχανικά επίπεδα. Μέχρι φέτος τέτοιες μέρες ήταν σπάνιες.

Δεν είναι, πάντως, η μόνη έκθεση που συμβαδίζει με την επείγουσα έκκληση του Γκουτέρες. Μια έρευνα φέτος τον Σεπτέμβριο για την υγεία του πλανήτη και τα εννιά πλανητικά όρια που αφορούν βασικά παγκόσμια συστήματα, όπως το κλίμα, τα ύδατα κ.ά., κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα υποστήριξης της ζωής της Γης έχουν τόσο πολύ καταστραφεί, που πλέον ο πλανήτης βρίσκεται «εκτός ασφαλούς λειτουργίας για την ανθρωπότητα»... «Τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται μεγάλες λύσεις. Έτσι, πρέπει να στρέψουμε την προοπτική μας για την επείγουσα κλιματική κατάσταση, από το μεμονωμένο περιβαλλοντικό ζήτημα σε μια συστημική, υπαρξιακή απειλή» παρατηρούν οι επιστήμονες της Έκθεσης του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, προσθέτοντας ότι «μπορεί η υπερθέρμανση να είναι καταστροφική, δεν αποτελεί όμως παρά μία πτυχή της επιδεινούμενης και διασυνδεόμενης περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή της απώλειας της βιοποικιλότητας, της έλλειψης καθαρού νερού και των πανδημιών». «Δυστυχώς, ο χρόνος τελειώνει, σπρώχνουμε τα πλανητικά μας συστήματα σε μια επικίνδυνη αστάθεια». Μια διαπίστωση που σίγουρα θα προσυπέγραφε ο Α. Γκουτέρες...

Η Ρένα Δούρου είναι τομεάρχης Εξωτερικών, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β2 Δυτικής Αθήνας

www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου