Στο δεύτερο και ανησυχητικότερο κύμα της πανδημίας που ζούμε και ενώ το σύστημα υγείας ασθμαίνει αθωράκιστο, η κυβέρνηση επέλεξε, αντί του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, έναν επίκουρο καθηγητή αυτή τη φορά, τον Γκίκα Μαγιορκίνη, για να μας ενημερώνει ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ο 42χρονος σήμερα Γκίκας Μαγιορκίνης μπορεί να μην έχει την εμπειρία του κ. Τσιόδρα, έχει όμως πλούσιο βιογραφικό και πλείστες συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στο Mega πριν από 23 ολόκληρα χρόνια ως επιτυχών (αριστούχος) στην Ιατρική Σχολή Αθήνας. Από την αρχή της πανδημίας οι παρουσίες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξεπερνούν οριακά αυτές του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», «ο Γκίκας Μαγιορκίνης ήταν πάντοτε άριστος μαθητής». Ο ίδιος μπήκε με τη δεύτερη στην Ιατρική Αθηνών. «Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλίπολη του Πειραιά και από παιδί αγαπούσε ιδιαίτερα τα μαθηματικά. Τη χρονιά που έδινε Πανελλαδικές εξετάσεις, με μακριά μαλλιά δεμένα σε κοτσίδα, χαλάρωνε με το αγαπημένο του πιάνο στο σπίτι -έπαιζε έργα του Μπαχ μαζί με τον αδερφό του- ενώ διάβαζε βιβλία παγκόσμιας Ιστορίας» (Mega, 24/8/2020).
Αποφοίτησε από την Ιατρική, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη Βιοστατιστική και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων, ενώ εργάστηκε από το 2010 έως το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Μέντοράς του στο Εργαστήρι Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, όπου εκπόνησε το διδακτορικό, ήταν ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Αγγελος Χατζάκης. Πρόκειται για τον γνωστό καθηγητή, που κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ με την κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση για τις περίφημες παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και για άλλα σοβαρά αδικήματα, για τα οποία του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή.
Περασμένα ξεχασμένα, όμως, και με την αφορμή της πανδημίας οι Μαγιορκίνης και Χατζάκης συγκροτούν τον Απρίλιο μια «dream team», όπως διαφημίστηκε, από καθηγητές του ΕΚΠΑ, με στόχο να τρέξουν «ένα πρωτοποριακό project με την κωδική ονομασία “Mykonos Cοvid-19 Experiment”».
Επρόκειτο για μία ανεξάρτητη παρέμβαση μιας ομάδας καθηγητών και ιδιωτών της Μυκόνου που δεν είχε τις απαραίτητες εγκρίσεις, δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων και αφορούσε τον έλεγχο των τουριστών που θα έφταναν στο νησί. Σκοπός ήταν να μετατρέψουν τη Μύκονο σε έναν «καθαρό από κορονοϊό προορισμό», που θα δέχεται τουρίστες και επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ηδη τότε ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ηταν η ίδια εποχή που δήλωνε για τις μάσκες (6/4/2020, Mega): «Κανένας από τους συγγενείς μου δεν φοράει μάσκα. Δεν έχω πάρει ούτε για τη μητέρα μου, της είπα ότι μπορείς να κινείσαι όπως θέλεις». Σήμερα Μαγιορκίνης και Χατζάκης δεν σταματούν να μιλούν για το... υπερόπλο της μάσκας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά το λοκντάουν του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (1-8 Σεπτεμβρίου), του «Παστέρ» και του ΕΚΠΑ, το υπουργείο επέλεξε να κατευθύνει το ΕΣΥ για τους μοριακούς ελέγχους κορονοϊού στον ιδιωτικό όμιλο Ιατρική Διάγνωση. Επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας δεν ήταν άλλος από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, όπως διαφήμιζε επί μήνες ο ιστότοπος της εταιρείας.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο ίδιος παραδέχτηκε πως ήταν συνεργάτης για τρία χρόνια του ομίλου και «αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας». Σύγκρουση συμφερόντων υπήρχε βέβαια από την αρχή της πανδημίας αφού ο Μαγιορκίνης ήταν μέλος της Επιτροπής. Ο ίδιος δεν παραιτήθηκε από την Επιτροπή, ώστε να διασφαλίσει το επιστημονικό της κύρος και την οικονομική της ακεραιότητα.
Τον τελευταίο μήνα ο κ. Μαγιορκίνης στις ενημερώσεις έχει κάνει δυο βασικές προβλέψεις: ότι τα κρούσματα θα πέσουν και ότι τα σχολεία με τον συγκεκριμένο αριθμό μαθητών δεν θα έχουν προβλήματα. Ηδη μέσα σε 10 μέρες 104 σχολικές μονάδες έχουν βάλει μερικώς ή ολικώς λουκέτο στη λειτουργία τους λόγω COVID, ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν.
Στις 29 Αυγούστου ο Γκ. Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του ισχυρίστηκε μέσω σχεδιαγραμμάτων πως μια σχολική τάξη των 25 μαθητών δεν αποτελεί σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη διασπορά του κορονοϊού απ’ ό,τι μια τάξη των 15 μαθητών. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι οι μικρότερες τάξεις θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους εκπαιδευτικούς, μιας και σχεδόν διπλασιάζουν τον χρόνο έκθεσής τους σε πιθανά κρούσματα!
Πέραν της υγειονομικής ανορθοδοξίας, των μαθηματικών και μεθοδολογικών σφαλμάτων του καθηγητή -που αγαπούσε μικρός τα μαθηματικά-, της πλήρους άγνοιάς του για την πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία, ο Μαγιορκίνης εξέφρασε και την άποψη ότι δεν έχει αποδειχθεί ούτε η παιδαγωγική αξία των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία.
Ηταν η ώρα που ο «ανεξάρτητος» επιστήμονας γινόταν -και αυτός- κομματικός γενικός γραμματέας υπουργείου. Ακόμα και στο ζήτημα των κινδύνων από τη διαδικασία της μετάληψης, ο επίκουρος καθηγητής δεν πήρε θέση, λέγοντας πως «για τα θέματα της θρησκείας ο δημόσιος διάλογος δεν βοηθά». Ο ορισμός της υπαγωγής της επιστήμης στην πολιτική σκοπιμότητα.
Γιατί τον επιλέξαμε
Είναι ο αντικαταστάτης του Σωτ. Τσιόδρα στις τηλεοπτικές ενημερώσεις από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Οι απόψεις του επιχειρούν να ενισχύσουν με το «επιστημονικό» του κύρος τις κατευθύνσεις μιας συγκεκριμένης αντικοινωνικής πολιτικής
πηγη:https://www.efsyn.gr