Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Απρ 2020
Θα μας σώσει η ατομική ευθύνη από την κυβερνητική ανευθυνότητα;
Κλίκ για μεγέθυνση

Βασιλίκα Σαριλάκη
29/04/2020, 10:23
 

 

Δέκα καυτά ερωτήματα για την άρση των μέτρων που ζητούν απάντηση


Στις 25 Απριλίου η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο το οποίο έλεγε μεταξύ άλλων: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως είναι απαγορευτικό να εκδίδονται "διαβατήρια ανοσίας" σε άτομα που έχουν αναρρώσει από το Covid-19, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα προστατευθούν από μια δεύτερη μόλυνση».

Η ιδέα έκδοση κάποιας μορφής πιστοποιητικών σε άτομα που έχουν αρρωστήσει από τον ιό - με την υπόθεση ότι θα ήταν απρόσβλητα από την επαναμόλυνση - κερδίζει έδαφος σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι αρχές ψάχνουν να βρουν τρόπους να διακόψουν την κοινωνική και οικονομικά καταστροφική απομόνωση.

Ωστόσο, σε επιστημονικό ενημερωτικό του σημείωμα, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 κι έχουν αντισώματα προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση».

Τι συνεπάγεται άμεσα από τις παραπάνω επιστημονικές διαπιστώσεις;

Συνεπάγεται, δυστυχώς, πως η θεωρία της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης» που αποδεδειγμένα κόστισε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους εκεί που επιχειρήθηκε π. χ στην Αγγλία κι Αμερική, όχι μόνον αποδεικνύεται λανθασμένη σήμερα αλλά είναι και αντιεπιστημονική καθώς δεν υπάρχει στην πράξη εγγυημένη ανοσία!

Ο κος Μητσοτάκης δήλωσε με πατερναλιστικό ύφος, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό πως εμπιστεύτηκε τους πολίτες στο lockdown και τώρα ήρθε η ώρα της ατομικής ευθύνης του καθενός. Με λίγα λόγια, απεκδύθηκε εκ προοιμίου της κυβερνητικής ευθύνης για ότι μέλλει γενέσθαι, λες κι η ατομική ευθύνη δεν υπάρχει παράλληλα με την όποια άλλη συλλογική ή κυβερνητική ευθύνη, ή λες και η δική του ατομική ευθύνη των αποφάσεων ή των κυβερνώντων δεν υφίστανται καν!

Κι ο κος Τσιόδρας μίλησε για ανοσοποίηση των νέων λες κι οι νέοι ζουν in vacuum και δεν έρχονται σε επαφή με όλους τους άλλους!

Ωστόσο, σε σχετική ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο καθηγητής επιδημιολογίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει:

«1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.

2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με "τοίχο προστασίας".

3) Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).

4) Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7.000 θανάτους, άρα συνολικά 35.000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.

5) Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7.6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα..

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά "θέλουμε" να κυκλοφορήσει ο ιός.»

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

1. Πάνω σε ποιες μελέτες, στατιστικά στοιχεία, γνωμοδοτήσεις επιστημόνων και αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θυμάτων πάρθηκαν οι αποφάσεις; Έγινε διάλογος με την αντιπολίτευση πριν ληφθούν;

2. Βαδίζει ή όχι η κυβέρνηση σε αχαρτογράφητα νερά αφού δεν έκανε μαζικά τεστ προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα και προς τα πού να βαδίσουμε επομένως;

3. Γιατί δεν έκανε χαρτογράφηση ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν περισσότερα ή καθόλου κρούσματα προκειμένου να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο τις περιοχές όπως έχει γίνει ήδη στο εξωτερικό;

4. Πόσοι Έλληνες πολίτες ανήκουν πραγματικά στις ευπαθείς ομάδες; Εάν προσθέσουμε στους συνταξιούχους που είναι γύρω στα 3 εκατομμύρια τους καρδιοπαθείς, τους διαβητικούς που αποτελούν το 10% του πληθυσμού, δλδ ένα εκατομμύριο, τους προδιαβητικούς ή εκείνους που δεν γνωρίζουν πως είναι διαβητικοί, τους μη συνταξιούχους, όσους έχουν καρδιοπάθειες, άσθμα, άλλες πνευμονοπάθειες, διάφορα αυτοάνοσα, καρκινοπαθείς, άλλα χρόνια και μη νοσήματα, παιδιά και νέους ανθρώπους με διαβήτη και καρδιοπάθειες μήπως τελικά μιλάμε για την μισή Ελλάδα περίπου και δεν αποτελούν μικρή μειοψηφία όπως αφήνουν να εννοηθεί οι κυβερνώντες; Πως ρισκάρουν την ζωή τόσων εκατομμυρίων συμπολιτών μας ενώ δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο, χωρίς δλδ απολύτως καμμία διασφάλιση πέραν της προτροπής «κόψτε τον λαιμό σας;»

5. Πώς η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοσία της αγέλης που είναι πιθανόν να έχει χιλιάδες νέα κρούσματα που θα χρειαστούν κρεβάτια εντατικής ενώ είναι αδύνατον να υποστηριχθούν από το σύστημα νυν υγείας αφού έχουμε μόνον 500 κλίνες ΜΕΘ;

6. Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση πόσα είναι πιθανόν να είναι τα εισαγόμενα κρούσματα από τους τουρίστες και πως θα τα διαχειριστεί; Θα τους διώχνει; Θα τους βάζει 14 μέρες σε καραντίνα που θα πληρώνει το κράτος δλδ εμείς; Είναι αξιόπιστα τα αρνητικά τεστ για ένα συνεχές διάστημα ή είναι αρνητικά για εκείνη την ώρα και μετά μπορεί να βγούν θετικά όπως έχει γίνει ακόμη και με αρρώστους που ανέκαμψαν; Έχει λεφτά η κυβέρνηση να κάνει εκατομμύρια τεστ στους τουρίστες και δεν έχει να κάνει για τους Έλληνες και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες;

7. Γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε να δει πρώτα το φορτίο κρουσμάτων από τον εισαγόμενο τουρισμό παρά έσπευσε να ανοίξει σχολεία κι εκκλησίες κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να αποφύγει χωρίς κόστος; Η μήπως άνοιξε τις εκκλησίες για το πολιτικό κόστος; Κι όλα αυτά ενώ η προσδοκία της εμβολιαστικής σωτηρίας ανήκει στο άγνωστο μέλλον; Θυμίζω πως εμβόλιο για το AIDS δεν έχει ανευρεθεί ακόμα μετά από 40 χρόνια! (πρώτο κρούσμα το 1981 στην Αμερική).

8. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε σωστά ο χρόνος της καραντίνας ώστε να αυξηθούν κλίνες και προσωπικό και γιατί δεν ακολουθήθηκε το test – trace – isolate που ήταν και η συνταγή που ακολούθησαν Κινέζοι και Νοτιοκορεάτες για να βγουν σιγά-σιγά από την καραντίνα και εκ των υστέρων διακαιώθηκαν και για την χρήση μασκών;

9. Αφού μέχρι τώρα δεν είχαμε πολλά κρούσματα και θανάτους γιατί δεν περιμέναμε λίγο να δούμε τι έγινε αφού χαλάρωσαν τα μέτρα άλλες χώρες; Όπως διαβάζουμε: «Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (Reproduction Rate) έφτασε ξανά στο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.» (Capital.gr, 28 Απρ.)

10. Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον μελίρρυτο κ. Τσιόδρα τελικά; Πριν έλεγε όχι στις μάσκες για το κοινό. Τώρα λέει ναι. Στις 3 Μαρτίου δήλωνε: “Τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά, αλλά διασπείρουν πιο εύκολα την επιδημία. Είναι πολύ σημαντικά τα μέτρα αυτά, καθώς στα Δημοτικά σχολεία ιδιαίτερα, δημιουργούνται συνθήκες πολύ εύκολης διασποράς, επειδή τα παιδάκια δεν πειθαρχούν ακόμα στην τήρηση των μέτρων σωστής υγιεινής”

Αντιθέτως στις 24 Απριλίου ανέφερε στην εφημερίδα Μακεδονία:

«Είναι σαφές σε εμένα ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά και τη μετάδοση της νόσου δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος» τονίζοντας πως είναι υπέρμαχος της επαναλειτουργίας των σχολείων. Μήπως τελικά αυτό που τον ενδιαφέρει πάνω απ΄ όλα είναι να καλύπτει τις κυβερνητικές επιλογές σε αντίθεση με το επιστημονικό του προφίλ;

*Η Βασιλίκα Σαριλάκη είναι δημοσιογράφος, MSc Contemporary Media

πηγη:https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου