Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 06 Δεκ 2023
Η αλαζονεία της αρπαγής
Κλίκ για μεγέθυνση

 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το 1935 στο Παρίσι, στο Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ μίλησε για τις «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια». Η πρώτη είναι να την αναζητήσει, αφού «χρειάζεται θάρρος για να μιλάς σε τέτοιους καιρούς για πράγματα τόσο χαμηλά και τόσο φτηνά, όπως το φαγητό και το σπίτι του εργαζόμενου».

Χρειάζεται όντως θάρρος να μιλήσει κανείς για το φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που η κυβέρνηση επιβάλλει, εξοντώνοντας τους ευάλωτους και αποθεώνοντας τη φοροδιαφυγή, την ώρα που τα φίλια ΜΜΕ της μιλούν για τη σωτηρία της χώρας. Τι κι αν το «κίνημα της γραβάτας» επί τόσες μέρες αντιστέκεται, τι κι αν βγήκαν χθες στους δρόμους μαζί με τους οδηγούς ταξί ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη;

Το νομοσχέδιο αφανίζει τους μικρούς και τους μικρομεσαίους, την ώρα που ο μεγάλος πλούτος προστατεύεται. Και η κυβέρνηση του 41% εμπαίζει τους πολίτες, τους οποίους αντιμετωπίζει a priori ως φοροφυγάδες.

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα, αυτό των ερευνητών και του προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις αντιρρήσεις τους και τις εύλογες προειδοποιήσεις τους για τους κινδύνους, η κυβέρνηση υπάγει το Αστεροσκοπείο στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όλοι οι σύλλογοι ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, 2.500 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ακόμα κι από το Harvard, το MIT, το Cambridge, τη NASA), εργαζόμενοι σε Πανεπιστήμια και φορείς, διαφωνούν κατηγορηματικά –ωστόσο η κυβέρνηση κωφεύει.

Στραβά αρμενίζουμε, φωνάζουν οι πολίτες στην έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου: 6 στους 10 πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 87% πιστεύει πως το βιοτικό του επίπεδο θα επιδεινωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, 66% εκτιμά ότι σε έναν χρόνο από τώρα η οικονομία θα είναι χειρότερη.

Ο Μπρεχτ διασκεύασε τον «Κοριολανό», εκείνον τον σεξπιρικό ήρωα που τα βάζει με την «πλεμπάγια», τους «λεχρίτες», τα «κοπρόσκυλα». Χαρακτηρίζεται ως η τραγωδία της αλαζονείας, αλλά και της πάλης των τάξεων. Στο πρωτότυπο κείμενο ο Σέξπιρ αναφέρει: «Τα πεινασμένα μας κορμιά, το θέαμα της μιζέριας μας είναι γι’ αυτούς ο δείκτης κι ο μετρητής του πλούτου τους. Τα βάσανά μας τα εισπράττουν σαν κέρδος». Μήνυμα επίκαιρο...

www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου