Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Ιαν 2020
Η κατρακύλα της φετινής τιμής του λαδιού
Κλίκ για μεγέθυνση

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΛΟΥΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

 

Υπάρχουν θέματα που κατά τόπους είναι πολύ σοβαρά για την οικονομία  και την διατήρηση των τοπικών κοινωνιών. Τέτοιο είναι για την επαρχία μας και η καλλιέργεια της ελιάς. Δεύτερη μεγαλύτερη καλλιέργεια στην Αιγιάλεια με μεγάλη συμμετοχή στην οικογενειακή εργασία και στο οικογενειακό εισόδημα. Για αρκετές οικογένειες αποτελεί κύριο εισόδημα. Μετά την περσινή αποτυχία της καλλιέργειας η φετινή καλή παραγωγή όπως και η καλή ποιότητα έδινε στον αγροτικό κόσμο ελπίδες για κάτι ωφελιμιστικό.

Ήρθε η εποχή της συγκομιδής και η ¨αγορά¨ εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς συνθήκες και την έλλειψη ουσιαστικής εκπροσώπησης των παραγωγών στην εμπορία  δημιουργεί συνθήκες οικονομικής απαξίωσης του προϊόντος .Με τιμή αγοράς κάτω του κόστους παραγωγής το προϊόν απαξιώνεται και εγκαταλείπεται η συγκομιδή του. Δημιουργείται κοινωνική αδιαφορία για το προϊόν με τραγικές συνέπειες για το μέλλον της καλλιέργειας.

Με αυτά τα δεδομένα θα περίμενε κανείς τους τοπικούς δημοσιογράφους να αναδεικνύουν το θέμα και να καυτηριάζουν χωρίς φόβο την αντιαγροτική συμπεριφορά των εμπόρων λαδιού [ ντόπιων και ξένων ].

Αντί αυτών ντόπιος δημοσιογράφος θεωρεί το καφενείο και την εξάρτηση των παιδιών των αγροτών απο αυτό μία από τις  κύριες αιτίες του φετινού προβλήματος της  έγκαιρης συγκομιδής της ελαιοκαλλιέργειας.

Μεγαλύτερη σοβαρότητα κύριοι δεν βλάπτει. Μην ευτελίζουμε σοβαρά θέματα. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε με τέτοια απαξιωτική άποψη για την συμπεριφορά της κοινωνίας.

Ακούγονται  διάφορα σενάρια  ¨ του καφενείου¨ πάντα προφορικά για την κατρακύλα της φετινής τιμής του λαδιού. Όλα αυτά κυκλοφορούν  χωρίς  καμία  θέση από την Κυβέρνηση και τους επίσημους  φορείς που εκπροσωπούν  τους μεταποιητές και εμπόρους  εξαγωγής του προϊόντος.

Δηλ. οι παραγωγοί αφήνονται στο έλεος  της προτεινόμενης τιμής των εμπόρων.

Το μόνο σίγουρο είναι  ότι την μεγάλη υπεραξία του προϊόντος  την καρπούνται το

Club  των πολυεθνικών που ελέγχουν πλήρως την εμπορία και διακίνηση του προϊόντος ως τον τελικό καταναλωτή. Αυτό πιστοποιείται από τις τιμές λιανικής που υπάρχουν στα  καταστήματα λιανικής των χωρών της Ε.Ε. 

Εμείς θέτουμε μερικά ερωτήματα προς όλους τους συναδέλφους παραγωγούς.

 

- Τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε το προϊόν της παραγωγής μας;

- Πως  λειτουργεί το διεθνές εμπόριο του λαδιού, ποιοι ελέγχουν ( επώνυμα ) την εμπορία του;

- Ποιες είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων  υπεράσπισης  του οικονομικού συμφέροντος πρώτα του παραγωγού και κατόπιν του μεταποιητή:

- Την ώρα που μας αγοράζουν το λάδι με τιμή 1,85 ΕΥΡΩ το κιλό, πόσο το αγοράζει ο τελικός καταναλωτής;

 

Φίλοι παραγωγοί της Αιγιάλειας.

Πρέπει να κάνουμε πολλές συνέργειες για να υπερασπιστούμε την αγροτική μας παραγωγή σε βάθος χρόνου.

Είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος  μεταξύ των παραγωγών της Αιγιάλειας  και το κυριότερο να δράσουμε  συλλογικά.

Η  υφιστάμενη  κατάσταση  της μεταποίησης και της εμπορίας του ελαιολάδου στην χώρα μας  δεν  προδιαγράφει  καμία θετική προοπτική για τα οικονομικά αποτελέσματα των παραγωγών. Ενωτικές  πρωτοβουλίες από ποιους ;

Ως  παραγωγοί πρέπει να επιβάλουμε στον φορέα που μας εκπροσωπεί την ουσιαστική και δυναμική παρουσία του στην εμπορία  με στόχο την καταξίωση του γνήσιου προϊόντος προς όφελός μας.

 

ΑΙΓΙΟ    24/01/2020                  

                                                      

                                     ΝΤΙΝΟΣ ΛΑΦΗΣ  ( Γεωπόνος )

                                     ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ   ( Οικονομολόγος)

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου