Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 21 Νοέ 2020
Η ΑΟΖ και ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών: Τι να περιμένει η Ελλάδα από τον Τζο Μπάιντεν;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Θεόδωρου Καρυώτη

Έχουμε καλλιεργήσει τόσο μεγάλες προσδοκίες από τον επόμενο  Πρόεδρο των ΗΠΑ, που σίγουρα θα μελαγχολήσουμε, όταν  διαπιστώσουμε ότι το αυτοδιαφημιζόμενο ως παντοδύναμο ελληνικό λόμπι, δεν θα ανταποκριθεί, διότι  απλά ωχριά μπροστά στο τουρκικό λόμπι.

 

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, οι Αμερικανοί θα μας επαναλάβουν για πολλοστή φορά αυτό που ακούω στην Ουάσιγκτον επί πέντε δεκαετίες: «εμείς δεν έχουμε φίλους και εχθρούς, έχουμε συμφέροντα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να προσπαθήσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες που θα συναντήσουν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Θα είναι πολύ χρήσιμο, να δωρίσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τον παρακάτω αμερικανικό χάρτη που δείχνει την ΑΟΖ της Ελλάδας και είναι πολύ πιο σωστός από τον περίφημο χάρτη Μπάιντεν, που τελευταία ανακάλυψαν κάποιοι στην Ελλάδα.

Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πηγή: Global Marine Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας στην ελληνοτουρκική διένεξη είναι ξεκάθαρα η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι Αμερικανοί, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίζουν το ίδιο βιολί, προτρέποντας τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε μια μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ, χωρίς να συμφωνήσουν πρώτα με την Τουρκία, αγνοώντας ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι, πάντα, μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έπραξαν και οι ίδιοι το 1983.

Μια από τις πρώτες κουβέντες που πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι να εξηγήσει στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Ελλάδα διαθέτει ΑΟΖ, διότι οριοθέτησε ήδη ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Υπάρχει ήδη το προηγούμενο του Ισραήλ και της Βενεζουέλας, που δεν είναι μέλη της UNCLOS, αλλά οριοθέτησαν ΑΟΖ με γειτονικά τους κράτη και έτσι έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα ότι διαθέτουν ΑΟΖ.

  • Τι πρέπει να περιμένουμε από το 78χρονο 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ?

Α. Θα αντιμετωπίσει εχθρικά τον Σουλτάνο της Άγκυρας αλλά όχι την Τουρκία. Δεν επιθυμεί να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ που θα σπρώξει την Τουρκία  στη ρωσική αγκαλιά.

 

Β. Θα ενδιαφερθεί, από την αρχή, για το μαρτυρικό νησί, που συμπαθεί και γνωρίζει καλά. Από εδώ θα φανεί τι μπορούμε ρεαλιστικά να περιμένουμε. Πρέπει να ζητήσει την άμεση αναχώρηση των Τούρκων από την κυπριακή ΑΟΖ!  Δεν πρέπει να συνεχίσει την απαράδεκτη τακτική του Τραμπ πού διαμαρτυρόταν φωναχτά για τις παραβιάσεις στις ΑΟΖ κρατών στην Νότια Σινική Θάλασσα από τους Κινέζους, αλλά αρνιόταν να κάνει το ίδιο για τις παραβιάσεις των ΑΟΖ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου από τους Τούρκους.

Γ. Θα ζητήσει από την Ελλάδα και την Τουρκία να αρχίσουν τον διμερή διάλογο, αλλά όχι μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να μάθουμε εάν, σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου, επικροτεί να προσφύγουμε στην Χάγη. Όπως είναι γνωστό ο Τραμπ δεν επιθυμούσε την προσφυγή στην Χάγη και ήθελε να μοιραστούμε την ΑΟΖ μας με τους Τούρκους. Αυτό θα είναι ένα κρίσιμο σημείο.

Δ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα να μην επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ. και θα επιμένει ότι ο εναέριος χώρος των 10 ν. μ. δεν είναι αποδεκτός, διότι δεν συμβαδίζει με την UNCLOS. Ο κύριος λόγος όμως που οι Αμερικανοί δεν θέλουν τα 12 μίλια είναι γιατί λαμβάνουν στα σοβαρά το casus belli των Τούρκων και τρομοκρατούνται στην σκέψη ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

Ε. Η θέση των Αμερικανών μέχρι την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχω επανειλημμένα γράψει, είναι ότι επιθυμούν το μοίρασμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, και πιστεύουν ότι η συνεκμετάλλευση ή καλύτερα η συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας πρέπει να επιτευχθεί, πάση θυσία.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες, αλλά θέλουν να μοιραστεί τους ανύπαρκτους υδρογονάνθρακές της με την Ελλάδα και την Κύπρο! Εδώ θα φανεί πόσο ισχυρό είναι το λεγόμενο ελληνικό λόμπι της Ουάσιγκτον. Κάποιοι ήδη διαφημίζουν την στενή σχέση τους με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, αν και αγνοούν τι σημαίνει ΑΟΖ! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

  • Επίλογος

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η χειρότερη και η πιο επικίνδυνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το «Βυθίσατε το Χώρα» και η κρίση των Ιμίων δεν συγκρίνονται με την σημερινή ζοφερή συγκυρία.

Ήδη ο Σουλτάνος ετοιμάζεται να δώσει την τελική μάχη στην θάλασσάς μας από το Καστελλόριζο μέχρι την Κρήτη, πριν φύγει στα κρυφά ο Πρόεδρος Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ώστε να επιβεβαιώσει, για ακόμα μια φορά πως ό,τι εξαγγέλλει , το υλοποιεί. Οι καιροί ου μενετοί.

ΑΠΟ ΤΟ HELLAS JOURNAL.GR

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου