Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Δεκ 2020
Ελλάς Ελλήνων Απελπισμένων: Απογοήτευση, μαύρες προοπτικές και οικονομική κατάρρευση καταγράφει η ΜRΒ – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βουλιάζει στην κοινωνική απόρριψη
Κλίκ για μεγέθυνση

Του Γ. Λακόπουλου

Ως κατ΄έτος ούτως και εφέτος: η κυβέρνηση κλείνει τη χρονιά με κάτι δημοσκοπησάρες που δείχνουν  μια διαφορά στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ «να…»- με το συμπάθιο.

 

Ειδικά η καταλληλόλητα Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, όσο τα κάνει ρημαδιό παντού, τόσο μεγαλώνει. 

Γενικά: μια κυβέρνηση με κραυγαλέα αποτυχημένους υπουργούς, εμφανίζεται ως επιτυχημένη. 

Θαύματα της στατιστικής, του παρασκηνίου και της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να καλέσει στην Βουλή τον κύριο Κουτρουμάνο του ΕΣΡ και να τον ρωτήσει ποτέ ήταν η τελευταία φορά που έκανε έλεγχο στις εταιρίες ερευνών.

Για να μάθουμε τα στοιχειώδη: ποιος παραγγέλλει μια δημοσκόπηση, πόσο την πληρώνει, ποιος ελέγχει αν διενεργήθηκε πράγματι και με τη σωστή μέθοδο και αν τα ευρήματα που ανακοινώνονται είναι ακριβή.

Στην Ελλάδα του 2020 η πολιτική υπόκειται στον ανεξέλεγκτο παράγοντα που ονομάζεται: «διάθεση του δημοσκόπου» – όπως διαμορφώνεται από τα συμφέροντά του- η οποία επιχειρεί  να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και  να  λειτουργήσει ως  αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Καμία φορά δουλεύει. Η ΝΔ σε μεγάλο βαθμό κέρδισε τις τελευταίες εκλογές, και υπό την επήρεια των δημοσκοπήσεων που διαμόρφωναν «αέρα νίκης.

Σήμερα η κυβέρνησή της δηλώνει ότι «πάει καλά», όχι επειδή το  αισθάνονται οι πολίτες, ή το περιγράφουν τα στοιχεία και τα πραγματικά δεδομένα, αλλά γιατί το λενε  οι δημοσκόποι.  Τρίτος κόσμος.

Οι δημοσκοπήσεις νέας εσοδείας καταγράφουν υποτίθεται τη μεταφορά  της συγκυρίας στη βάση της κοινωνίας. Δηλαδή του φιάσκου των Βρυξελλών στα ελληνοτουρκικά, την ολέθρια διαχείριση της πανδημίας, την αποτυχία στην οικονομία, τη φαυλότητα στη διοίκηση, την αλαζονεία στην πρωθυπουργική συμπεριφορά.

Παραδόξως αυτή η καταγραφή αποβαίνει υπέρ του Πρωθυπουργού  και της ΝΔ. Η δημοκοπική διαφορά ορίζεται σε 15-16 μονάδες -και μεγαλύτερη στη σύγκριση Μητσοτάκη -Τσίπρα.

Επιπλέον για ένα περίεργο λόγο η ορατή δια γυμνού οφθαλμού κυβερνητική φθορά δεν μεταφέρεται στην αντιπολίτευση, που παραμένει κολλημένη.

 Ακόμη και στο Μακεδονικό που αποτέλεσε θρίαμβο του Τσίπρα-  που αποσπά και διεθνή βραβεία γι’ αυτό – υπέρ του Μητσοτάκη φαίνεται να λειτουργεί.  

Οι 400.000 χιλιάδες συνταξιούχοι που περιμένουν τη σύνταξή τους από τον Βούρτση -έναντι 120. 000 που άφησε η Αχτσιόγλου- δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη ΝΔ;

Η εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου, η αποδιάρθρωση της μεσαίας τάξης, η  διάλυση της παιδείας και η υποβάθμιση της υγείας, της πρόνοιας και  της ασφάλισης  συμβάλλουν στην κυβερνητική επιβίωση;   Άβυσσος η ψυχή του  δημοσκόπου.

 

Η έκπληξη από την  MRB

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι: υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σ’ αυτές καθ’  εαυτές τις δημοσκοπήσεις και στα μέρη τους που επιλέγουν να  αναδείξουν τα φιλοκυβερνητικά – και επιδοτούμενα- ΜΜΕ.

Η αξιοπιστία τους πλησιάζει στο μηδέν, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτα τις κατ’ επιλογή δημοκοπικές ενέσεις στο σύστημα Μητσοτάκη.

Οι δημοσκόποι καταγράφουν -με τον τρόπο τους και στοιχεία πέρα από αυτά που εμφανίζουν οι «πίτες» και οι «κολώνες» περί «πρόθεσης  ψήφου» και   προβάλουν τα ΜΜΕ. 

Καταγράφουν και την πραγματική κατάσταση στην κοινωνία.  Αν θα λάβουμε υπόψη το ένα, δεν νοείται να παραβλέπουμε το άλλο.

Εδώ υπάρχει εμφανής αντίφαση: τα πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση των πολιτών δεν συμβαδίζουν με τις εμφανιζόμενες εκλογικές προτιμήσεις τους.

Δεν συμβιβάζεται ενώ δηλώνουν απογοήτευση για  την  κυβέρνηση και απελπισία για το μέλλον  τους, να εμφανίζονται και διατεθειμένοι  να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Μόνο αν τους θεωρήσουμε μαζοχιστές θα έχει λογική.

Από τις νέες έρευνες η έκπληξη έρχεται  από τις «Τάσεις Δεκεμβρίου» της  MRB  του Δημ. Μαύρου. Παλιός στο χώρο και υπήρξε -ίσως είναι ακόμη- σύμβουλος της ΝΔ και συνεπώς μόνο αντιπολιτευτική διάθεση δεν μπορεί να το αποδοθεί.

Τα στοιχεία αποτύπωσης των  εκτιμήσεων της κοινωνίας σ’ αυτή τη μέτρηση είναι συντριπτικά σε βάρος της κυβέρνησης.

 Π.χ. στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 63,8 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το μόλις 9,8 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 69,8 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 7,5 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Πώς γίνεται μια κοινωνία στην οποία μόλις το 1,2% δηλώνει ότι τα πράγματα πάνε «πολύ καλά» στη χώρα να είναι ταυτόχρονα και ικανοποιημένο από την κυβέρνηση της ΝΔ και θα τη ξαναψηφίσει;

Εικόνα που αποτυπώνει την κοινωνία σε απελπισία. Ανάκαμψη το 2021  περιμένει μόνο το 16,8% και αύξηση του εισοδήματος του μόνο το….0,9%.  

Για το 0,9  μόλις είναι πολύ καλή η οικονομική κατάσταση στη χώρα – και για το 6,6% καλή- ενώ επιστροφή στην κανονικότητα ως το επόμενο καλοκαίρι περιμένει το 10,7%.

Ακόμη και να γίνει δεκτό ότι οι πολίτες έχουν ακόμη επιφυλάξεις έναντι του Τσίπρα και διστάζουν να κινηθούν προς την πλευρά του, τα στοιχεία  της μέτρησης ακυρώνουν την υποτιθέμενη αντοχή του Μητσοτάκη στις προθέσεις ψήφου.

Αντίθετα οι  αναλυτές διακρίνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόλυτη απογοήτευση της κοινωνίας και καταρρέει στην καθημερινότητα τους.

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου