Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Δεκ 2020
Τρίζουν οι σχέσεις Σακελλαροπούλου -Μητσοτάκη: Κόντρες γοήτρου και αμοιβαία καχυποψία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Γ. Λακόπουλου

Τι δεν πάει καλά στις σχέσεις των δυο πρώτων πολιτειακών παραγόντων;  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν ένα χρόνο από τότε που ο Πρωθυπουργός προκειμένου να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο Προκόπη Παυλόπουλο -για…προσωπικούς λόγους-  πρότεινε στη θέση του την εν ενεργεία πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συνύπαρξή τους μόνο αρμονική δεν είναι.

 

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα κάποια κρίσιμη διαφωνία που θα προκαλούσε πολιτειακή κρίση. Αλλά η χημεία μεταξύ τους είναι ανύπαρκτη. Διακρίνεται εκατέρωθεν διάθεση ανταγωνισμού για λόγους γοήτρου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου άρχισε τη σταδιοδρομία της ως αρχηγός του κράτους συμπεριφερόμενη ως … μέλος της κυβέρνησης. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός με τον οποίο δείπνησε σε εστιατόριο οικογενειακώς.

 Αλλά το «αζμπέτε» που έλεγε ο Χρόνης Εξαρχάκος στο « Γκαρσονιέρα για δέκα- ήτοι:» to know us  better» -δεν απέδωσε. Μεταξύ μας: ο Κυριάκος δεν είναι και η καλύτερη παρέα για ένα κρασί.  Στην πορεία προέκυψε και ψυχικό χάσμα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο συνεργάτες της Προέδρου θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός δεν την ενημερώνει αρκούντως- ούτε σε τακτική μηνιαία βάση όπως είχε υποσχεθεί – και αυτό περιορίζει τον ρόλο της.

Εικάζουν ότι δεν την θεωρεί επαρκή για όλες τις δραστηριότητες του επικεφαλής του πολιτεύματος, όπως π.χ. να προεδρεύσει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ζητάει τη σύγκλισή του, παρότι έχει δεχθεί πίεση από τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον μάλλον θα τον εξυπηρετούσε.

 Λέγεται όμως ότι φοβάται ότι η Σακελλαροπούλου θα οδηγήσει τα πράγματα σε κατευθύνσεις και ο ίδιος δεν επιθυμεί. Μερικοί λένε ότι την υποψιάζεται -όσο και τον Προκόπη Παυλόπουλο – για… συμπάθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών του άλλωστε έγινε πρόεδρος του ΣτΕ -και με αυτή την ιδιότητα αρχηγός του κράτους.

Από την άλλη πλευρά- ή μάλλον στο διπλανό μέγαρο- η αλήθεια είναι -σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς- ότι πράγματι ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να θεωρεί αρκετά έμπειρη την Πρόεδρο για μια  κρίσιμη διαδικασία όπως το συμβούλιο των αρχηγών, ή την διαχείριση μεγάλων θεμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Αύγουστο την άφησε να κάνει διακοπές στα Κουφονήσια ενώ κλιμακώνονταν η ελληνοτουρκική κρίση και η επαφή τους  ήταν ένα σύντομο τηλεφώνημα.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται ικανοποιημένος που η κυρία Σακελλαροπούλου δεν έχει ευχέρεια διεθνών επαφών, ούτε υψηλές γνωριμίες στην Ευρώπη, όπως ο προκάτοχός της, ώστε να τη βρίσκει μπροστά του.

Ενδεχομένως αυτά ήταν και τα κριτήρια με την οποία την επέλεξε ώστε να εμφανίζεται μόνο ο ίδιος ως εκπρόσωπος της χώρας.

Εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και την σύγκληση του συμβούλιου των αρχηγών στην πορεία άρχισε ένας αγώνας γοήτρου μεταξύ των δυο επικεφαλής του πολιτεύματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δυσανασχέτησαν όταν η Προέδρος τους πίεσε  να αλλάξει οργανόγραμμα της Προεδρίας για να έχει στη διάθεσή της εκτός από τις υπηρεσίες που είχαν οι προκάτοχοι της και …πέντε άμισθους συμβούλους. 

Μεταξύ τους μια… επικοινωνιολόγος και ο σύντροφος της Προέδρου ως… νομικός παραστάτης της.

 Σχολιάσθηκε μάλιστα ότι επέλεξαν ως κατοικία της το Προεδρικό Μέγαρο,  όπως είχε κάνει ως τώρα μόνο ο Χρήστος Σαρτζετάκης με την οικογένεια  του: η σύζυγός του είχε προσληφθεί στην προεδρία, που έγινε το σπίτι τους. Απλώς δεν είχαν…γάτα.

Η αμοιβαία ανταγωνιστική διάθεση των κεφαλών της Πολιτείας, είναι εμφανής τον τελευταίο καιρό. Λέγεται ότι στην Πρόεδρο δεν άρεσε καθόλου η ιδέα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε χωρίς προσυνεννόηση μαζί της να τεθεί επικεφαλής των πολιτικών αρχηγών για να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους πολλοί διέκριναν την αμηχανία της κυρίας Σακελλαροπούλου -και εν συνεχεία την ενόχληση στο ύφος της- όταν ο Πρωθυπουργός της ανακοίνωσε, στον αέρα, ότι θα σπεύσει να εμβολιαστεί πρώτος.

Απέφυγε επιδεικτικά να το σχολιάσει, αλλά την επόμενη το γραφείο της ανακοίνωσε ότι θα εμβολιασθεί και η ίδια την ίδια μέρα. Οπότε κατ’ ανάγκη πήρε την πρωτιά από τον Κυριάκο. Αλλά το βράδυ το σύστημα Μητσοτάκη εκδικήθηκε: τα κανάλια έπαιξαν πρώτα τον Πρωθυπουργό.

Ο ανταγωνισμός επεκτάθηκε και σε πράξεις αλληλεγγύης στην κοινωνία:  όταν είδαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Πρόεδρο να μοιράζει συσσίτια σε απόρους, έσπευσαν δυο μέρες μετά να στείλουν τον Πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο

Συμπέρασμα: Οι σχέσεις Σακελλαροπούλου δεν εξελίσσονται αρμονικά και ήδη τρίζουν. Ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει ότι θα στηριζόταν στο πολιτικό αισθητήριο της προέδρου -άλλωστε κατά το Σύνταγμα αυτός έχει την ευθύνη της δημόσιας παρουσίας της.

Επιπλέον στο περιβάλλον του θεωρούν… ανταγωνιστική την διαρκή παρουσία της στην επικαιρότητα με δηλώσεις και εμφανίσεις. Όταν στα εθνικά  θέματα, στα οποία υπήρξαν κάποιες μάλλον ατυχείς διατυπώσεις της, λέγεται ότι συστήθηκε «αυτοσυγκράτηση».

Από την πλευρά της Προέδρου εκδηλώνεται πράγματι επικοινωνιακή υπερκινητικότητα ακόμη και με καθ’ υπερβολή επαφές, ή εκδήλωση  ευαισθησιών στις οποίες ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε την αποκλειστικότητα, ειδικά σε θέματα που είναι αρμόδιος.

Π.χ. ότι η Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Αλ. Μπουρλά της Φάιζερ για το εμβόλιο, προτού το υιοθετήσει η κυβέρνηση, εκτιμήθηκε ως άκομψο εκ μέρους της.

 Όπως ήταν και ο παλαιότερος σχεδιασμός της να επισκέπτεται υπουργεία -είχε αρχίσει μάλιστα από το υπουργείο Υγείας,- όταν αυτό είναι πρωθυπουργικό προνόμιο και η Πρόεδρος μόνο το υπουργείο Άμυνας μπορεί να επισκέπτεται, ως αρχηγός των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

πηγη:https://www.anoixtoparathyro.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου