Γιώργος X. Παπασωτηρίου 
 

Ένας δημοσιογράφος οφείλει να ελέγχει την πολιτική εξουσία. Και πολιτική εξουσία είναι πρωτίστως η κυβέρνηση, αυτή η οποία εισαγάγει, ψηφίζει και εφαρμόζει τους νόμους, επηρεάζοντας και πολλές φορές αλλάζοντας τις ζωές των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Μόνο που τα αυτονόητα δεν είναι και τόσο αυτονόητα για τη σημερινή δημοσιογραφία.  

Υπάρχουν «δημοσιογράφοι» και δημοσιολογούντες που ελέγχουν ή ασκούν κριτική, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην αντιπολίτευση! Και επειδή η τελευταία δεν ασκεί εφαρμοσμένη πολιτική, την ελέγχουν κάνοντας δίκη προθέσεων. Έτσι, σήμερα, ο διευθυντής της «Καθημερινής» ασκεί κριτική στο «κόμμα της αντιπολίτευσης», ψέγοντάς το ότι ακολουθεί απέναντι στην κυβέρνηση την τακτική του «ώριμου φρούτου», κινδυνεύοντας «Στο τέλος… να σαπίσει το ίδιο».

Γράφει ο Αλ. Παπαχελάς: «… θα πρέπει να προετοιμαστεί, να βρει (σ.σ. προφανώς ο Αλ. Τσίπρας) νέους και ικανούς ανθρώπους, να ανανεώσει το κόμμα, να παρουσιάσει εφικτές και τεχνοκρατικά βάσιμες προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου…». Πίσω από την κριτική του κ. Παπαχελά προς την αντιπολίτευση, υπάρχουν μία παραδοχή και μία πρόταση:

Ο διευθυντής της «Καθημερινής» παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην εξουσία, ότι δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας είναι οιονεί πρωθυπουργός. Γι’ αυτό προτείνει τη διαμόρφωση εκ μέρους του «εφικτών, τεχνοκρατικών προτάσεων»! Εδώ είναι πρόδηλη η κοινότοπη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ότι τάχα υπάρχει μία «τεχνοκρατική λύση», που είναι πολιτικά ουδέτερη και «έξω» από κάθε κομματική και ταξική επιρροή! Με άλλα λόγια, ισχυρίζεται ότι η διαφορά μεταξύ των κυβερνήσεων δεν είναι πολιτική και ιδεολογική, αλλά διαφορά στην ικανότητα διαμόρφωσης και εφαρμογής τεχνοκρατικών προτάσεων για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου! Από την αντίληψη αυτή εκκινεί το πρόβλημα αντιπροσώπευσης που ταλανίζει και «σαπίζει» ολόκληρο το πολιτικό σύστημα των δυτικών κοινωνιών, καθώς οι «από κάτω» πλέον δεν εκπροσωπούνται πολιτικά από κανέναν. Σ' αυτή την αντίληψη οφείλεται η εξαέρωση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη…

πηγη:http://artinews.gr