Όλα φαίνονται σχεδόν εξαιρετικά όταν διαβάζει κανείς την Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν την Πέμπτη στην Αθήνα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μετά την 5η Σύνοδο Κορυφής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να:

  • Να αυξήσουν τη συνεργασία και να προωθήσουν την ειρηνική συνύπαρξη
  • Να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα
  • Να ενισχύσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων στον στρατιωτικό τομέα
  • Να απέχουν από αμοιβαία επιζήμιες δηλώσεις
  • Να επιλύουν τις συγκρούσεις με φιλικό τρόπο.

Οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ήταν σχεδόν πάντα οξυμένες, με σκαμπανεβάσματα, αλλά και με περισσότερα σκαμπανεβάσματα από τα σκαμπανεβάσματα, όπως συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές.

Η πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα μπορεί επομένως να θεωρηθεί ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να επισκεφθεί την Άγκυρα την άνοιξη του 2024, εάν η πολεμική ρητορική δεν είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη, ιδίως από την τουρκική πλευρά.

Και τα δύο μέρη αποδίδουν πλέον μεγάλη σημασία στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η Αθήνα θα χορηγήσει σύντομα ένα είδος ελεύθερης μετακίνησης στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα 12 ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Και η Άγκυρα ελπίζει ότι το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως, Έλληνες και Τούρκοι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις: τα πιο δύσκολα θέματα που πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών (το Κυπριακό, η υφαλοκρηπίδα, οι μειονότητες, ο εναέριος χώρος, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία κ.ά.) δεν εξετάστηκαν σκόπιμα λεπτομερώς στην ατζέντα των δύο ηγετών. Μόλις δημιουργηθεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν”, προβλέπει πηγή προσκείμενη στην τουρκική αντιπροσωπεία.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό “φίλε μου Κυριάκο” δεν έτυχε καλής υποδοχής από όλους τους παρατηρητές της τουρκικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τα ζιγκ-ζαγκ του Τούρκου προέδρου. “Εκείνη την εποχή, φίλος του ήταν και ο Άσαντ, ο οποίος όμως έγινε τρομοκράτης όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία. Και στο παρελθόν ο Ερντογάν είχε πει πολλά άσχημα πράγματα για τον Κυρίκο”, σχολιάζει καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην Άγκυρα. Το ίδιο είχε πει ο Ερντογάν και για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, στρατηγό Σίσι.

Από ελληνικής πλευράς, η πλειοψηφία πιστεύει ότι οι δύο κυβερνήσεις εμπνέονται και αξιοποιούν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των αντίστοιχων κρατών τους. Γνωρίζουν ότι αυτή είναι η επίσημη πολιτική των δύο κρατών, η οποία τροφοδοτεί τις συγκρούσεις. Αλλά ότι “ο Ερντογάν έχει τη δύναμη να αλλάξει αυτή την πολιτική”.

Κακόβουλες γλώσσες στην Άγκυρα είπαν μάλιστα ότι οι δύο ηγέτες προσπάθησαν στην Αθήνα να φτιάξουν ”ομελέτες χωρίς αυγά”.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και με οικονομικές δυσκολίες, θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μέσω της Ελλάδας, πιστεύει αρθρογράφος. Το μήνυμα έχει γίνει δεκτό από την Αθήνα, με τον Μητσοτάκη να δηλώνει ότι ”η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Άγκυρας”. Μένει να δούμε αν οι Βρυξέλλες θέλουν να χορηγήσουν στην Τουρκία καθεστώς πλήρους μέλους.

“Παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της, η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας είναι ένα θετικό βήμα συνολικά για τις διμερείς σχέσεις και μάλιστα για την περιοχή”, καταλήγει Τούρκος διπλωμάτης. Αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε και να περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας”, πρόσθεσε.

από://tvxs.gr